به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، به گفته استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، اینکه ادعا میشود، قارچ و فرآوردههای گانودرما با خواص درمانی بسیار زیاد، اثر ضددیابت دارند و درمانکننده قطعی مرض قند هستند، پایه علمی ندارد.
قارچ گانودرما که از آن به نام قارچ جان افزا یاد میشود و به آن لقب شاه گیاهان دارویی داده اند، از دیرباز در کشور چین کاربرد داشته است و از آن جا که عصاره این قارچ بسیار تلخ و دارای طعم و بوی نامطبوعی است در حال حاضر آن را با چای، قهوه،هات چاکلت و دیگر نوشیدنیها ترکیب و فرآوردههای جدیدی تولید میکنند.
دکتر محمد علی زارعیان، پزشک متخصص طب سنتی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد میگوید: گانودرما، نوعی قارچ دارویی و غیربومی ایران است که نباید به صورت خام یا خودسرانه مصرف شود، چون غذا نیست و میتواند عوارض دارویی داشته باشد. فرآوردهها و مشتقات این قارچ بیشتر از چین و ژاپن وارد کشور میشود و اغلب خالص نبوده و مواد موثره یکسان و خواص درمانی مورد نظر را ندارند. اکثر مطالعات انجام شده روی گانودرما حیوانی بوده و بهدلیل محدود بودن آزمایشهای انسانی نمیتوان به آن استناد کرد و در حال حاضر بحث تجاری بودن این محصول پررنگتر از خواص درمانی آن است.
عمدهترین مصرف گانودرما
درحال حاضر بیشترین مصرف گانودرما برای کاهش قند خون در افراد دیابتی است که به گفته دکتر زارعیان در نتیجه برخی مطالعات حیوانی این موضوع تایید و برخی مطالعات دیگر آن را رد کردهاند. یک نمونه مطالعه انسانی نیز انجام شده که پاسخ درمانی جدی نداشته و به اعتبار آن نمیتوان مصرف این قارچ را تجویز کرد و اینکه ادعا میشود این قارچ اثر ضددیابت دارد و درمانکننده قطعی مرض قند است پایه علمی ندارد، چون دیابت را نمیتوان صرفا به اعتبار مصرف یک گیاه درمان کرد و تنها با مصرف منظم و تجویز شده داروهایی قابل کنترل است و با وجودی که در ایران گیاهان بومی و تایید شده زیادی برای کاهش قند خون وجود دارد، استفاده از گانودرما توجیهپذیر نیست.
خواصی با شواهد ناکافی
از دیگر خواصی که به گانودرما نسبت دادهاند خاصیت ضدسرطانی، تقویتکننده سیستم ایمنی و کبد، اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی و ادعاهای عجیبتر بهبود اماس، برص، اگزما، زگیل تناسلی، آسم و... با این قارچ است. دکتر زارعیان میگوید: ادعاهای مربوط به خواص ضدسرطانی گانودرما توسط یک گروه پژوهشی در چند مقاله مطرح شده که مطالعات انسانی محدود و شواهد ناکافی است.
در مورد اثرات تقویتکنندگی سیستم ایمنی و آنتیاکسیدانی گانودرما نیز باید بدانید این خواص در همه گیاهان از جمله سبزیها و میوهجات نیز وجود دارد. اما آیا میتوان با چنین نگرش کلی، گانودرما و مشابه آن تمام میوهها و سبزیجات را درمانکننده انواع بیماریها بدانیم؟ مطالعات حاکی است، مصرف پودر گانودرما در مدت زمانی بیش از یک ماه غیرایمن بوده و همراه با خطر آسیب به کبد است، اما مصرف خوراکی عصاره آن احتمالا بیخطر است و چون به نظر میرسد این قارچ قادر به کاهش فشار خون باشد مصرف همزمان آن با داروهای ضدفشارخون و ضدانعقاد توصیه نمیشود. ضمن اینکه در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دوز درمانی مناسب گانودرما وجود ندارد.