سیاست متضاد کشورهای آسیای میانه با ترکیه درباره قبرس

اقتصاد ایران: اقدام ترکمنستان، قزاقستان و ازبکستان (اعضای سازمان کشورهای تُرک) در انتصاب سفیر در جمهوری قبرس، چالشی جدی برای سیاست خارجی ترکیه و تلاش‌های آنکارا برای به رسمیت‌شناسی جمهوری تُرک قبرس شمالی در چارچوب این سازمان تلقی می‌شود.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در تاریخ 31 مارس در کاخ ریاست جمهوری شهر نیکوزیا، مراسم تقدیم استوارنامه «تولی کومکوف» سفیر فوق‌العاده و تام‌الاختیار ترکمنستان در جمهوری قبرس، به «نیکوس کریستودولیدیس» رئیس‌جمهور قبرس، برگزار شد.

رئیس‌جمهور قبرس، سلام‌های گرم خود را به رئیس‌جمهور ترکمنستان ابلاغ کرد و بهترین آرزوها را برای مردم ترکمنستان ابراز داشت. 

وی همچنین به نقش مهم سیاست بی‌طرفی مثبت ترکمنستان در تقویت صلح، ثبات و امنیت هم در سطح منطقه‌ای و هم در سطح بین‌المللی اشاره کرد.

به نوبه خود، سفیر تولی کومکوف سلام‌های گرم و بهترین آرزوهای رئیس‌جمهور ترکمنستان را به رئیس‌جمهور جمهوری قبرس منتقل کرد.

در این دیدار، چشم‌انداز توسعه روابط دوستانه بین ترکمنستان و جمهوری قبرس در زمینه‌های مختلف مورد علاقه متقابل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

علاوه بر این، در جریان این دیدار دوجانبه، سفیر تولی کومکوف پیام دعوتنامه‌ای را از طرف «قربانقلی بردی‌محمداف»، رئیس شورای خلق ترکمنستان، برای شرکت در مجمع بین‌المللی صلح و اعتماد که در تاریخ 12 دسامبر 2025 برگزار خواهد شد، تسلیم کرد.

ترکمنستان که جمهوری تُرک قبرس شمالی را به رسمیت نمی‌شناسد، پس از قزاقستان و ازبکستان، برای اولین بار در سطح سفیر، نماینده‌ای را نزد جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی منصوب کرد. 

«سویالپ تامچلیک» استاد تُرک قبرسی، در گفتگو با روزنامه جمهوریت ترکیه، ضمن انتقاد از این اقدام، آن را بی‌ارزش کردن درخواست‌های ترکیه برای به رسمیت شناختن جمهوری تُرک قبرس شمالی دانست.

پس از آنکه قزاقستان و ازبکستان، اعضای سازمان کشورهای تُرک، جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی را به عنوان جمهوری قبرس رسماً به رسمیت شناخته و سفیر منصوب کردند، این بار ترکمنستان که عضو ناظر در سازمان کشورهای تُرک است، در جمهوری قبرس سفیر منصوب کرد. 

توسعه روابط جمهوری‌های تُرک آسیای مرکزی با جمهوری قبرس، در حالی که علی‌رغم تلاش‌های فشرده آنکارا در سازمان کشورهای تُرک، در به رسمیت شناختن جمهوری تُرک قبرس شمالی مقاومت می‌کنند، تامل برانگیز است. «سیاست قبرس» دولت ترکیه که از سوی مخالفان اردوغان ناکافی ارزیابی می‌شود، شکاف جدیدی ایجاد کرده است.

«کنستانتینوس کومبوس» وزیر امور خارجه جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی، در دیدارش با «تولی کومکوف» سفیر ترکمنستان، این انتصاب را «مرحله مهمی در مسیر توسعه روابط دوجانبه» ارزیابی کرد. 

کومبوس در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس (X) نوشت: «یک دیدار تشریفاتی سازنده و صمیمانه با جناب آقای تویلی کومکوف، سفیر ترکمنستان، داشتیم.» 

وی افزود: «انتصاب کومکوف به عنوان اولین سفیر ترکمنستان در قبرس، نقطه عطف مهمی در روابط دوجانبه ما خواهد بود.» 

کومبوس در ادامه تاکید کرد: «ترکمنستان و قبرس به تعهد خود برای توسعه و ترویج بیشتر یک چارچوب نهادی قوی بین کشورهایمان ادامه خواهند داد.»

سویالپ تامچلیک، استاد تُرک قبرسی از گروه روابط بین‌الملل دانشگاه حاجی بایرام ولی آنکارا، در ارزیابی خود برای روزنامه جمهوریت گفت: «به این ترتیب، سه جمهوری تُرک با برقراری روابط دیپلماتیک با جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی، عدم به رسمیت شناختن جمهوری تُرک قبرس شمالی را تأیید کردند. جمهوری‌های تُرک که با جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی روابط رسمی برقرار کرده‌اند، نشان دادند که بیش از مسائل مشترک جهان تُرک، به منافع ملی خود اهمیت می‌دهند. بسیار محتمل است که سایر جمهوری‌های تُرک که جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی را به رسمیت نمی‌شناسند نیز در آینده آن را به رسمیت بشناسند.»

تامچلیک با بیان اینکه برجسته کردن منافع سیاسی این کشورها، همکاری آن‌ها با جامعه بین‌المللی و باز بودن آن‌ها در برابر تأثیرات خارجی در زمینه‌هایی مانند انرژی، مالی، سرمایه‌گذاری و موارد مشابه، آن‌ها را به سمت به رسمیت شناختن جمهوری روم‌نشین قبرس سوق می‌دهد، گفت: «جمهوری‌های تُرک نمی‌خواهند با عدم به رسمیت شناختن جمهوری روم‌نشین قبرس، بهایی را بپردازند که با به رسمیت شناختن جمهوری تُرک قبرس شمالی باید بپردازند.»

وی افزود: «با این حال، حمایت نیکولای ژوماکانوف، سفیر منصوب قزاقستان در جمهوری روم‌نشین قبرس، از تزهای مورد دفاع روم‌نشین‌ها و بیان اینکه «قزاقستان قاطعانه از حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری قبرس در مرزهای شناخته شده بین‌المللی آن حمایت می‌کند' نیز غیرقابل‌قبول است.»

تامچلیک اظهار داشت: «برقراری روابط دوجانبه جمهوری‌های تُرک با جمهوری روم‌نشین قبرس جنوبی و انتصاب مأموریت دیپلماتیک، درخواست‌های ترکیه برای به رسمیت شناختن جمهوری تُرک قبرس شمالی را بی‌ارزش کرده است. اینکه ترکمنستان پس از سه دوره درخواست ترکیه در سازمان ملل متحد برای به رسمیت شناختن جمهوری تُرک قبرس شمالی، به آن اعتنا نکرده و در جمهوری روم‌نشین قبرس سفیر منصوب می‌کند، نشان می‌دهد که بیش از جمهوری تُرک قبرس شمالی، در برابر ترکیه، تزهای تُرک و منافع آن ایستاده است.»

تامچلیک با تأکید بر اینکه به رسمیت شناختن جمهوری روم‌نشین قبرس توسط جمهوری‌های تُرک بیش از یک رابطه منافع ساده یا یک اقدام حقوقی است، گفت: «به رسمیت شناختن جمهوری روم‌نشین قبرس به معنای ایستادن در برابر موجودیت طرف تُرک در جزیره قبرس، منافع ملی ترکیه، تقسیم حوزه‌های صلاحیت دریایی، استخراج منابع هیدروکربنی، حقوق ترکیه در مدیترانه شرقی و توازن در منطقه است. همانطور که دیده می‌شود، این اقدام صرفاً مسئله به رسمیت شناختن و نشناختن نیست.»

این در حالیست که ترکیه تلاش زیادی داشته تا کشورهای آسیای میانه موسوم به جهان ترک را تشویق به، به رسمیت شناختن قبرس جنوبی کند اما نه تنها تاکنون چنین نشده بلکه طی چند ماه گذشته علاوه بر ترکمنستان، ازبکستان (دسامبر 2024) و قزاقستان (ژانویه 2025) برای جمهوری قبرس سفیر تعیین کرده اند که این یعنی، حمایت از تمامیت ارضی جمهوری قبرس و عدم حمایت از استقلال قبرس شمالی.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ