نگاه تحلیلگر روس به تلاش‌های ترامپ برای امضای صلح در قفقاز

اقتصاد ایران: به گفته یک تحلیلگر روس، واشنگتن ممکن است اکنون با توقف حمایت از برنامه‌های دموکراسی‌خواهی، بر روی جمهوری آذربایجان به عنوان عامل اصلی تثبیت منافع خود در قفقاز جنوبی شرط‌بندی کند، که بیانیه اخیر مقام آمریکایی در باکو نیز می‌تواند مؤید آن باشد.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، رئیس جمهور آمریکا به امضای سریع قرارداد صلح بین باکو و ایروان علاقه‌مند است و معتقد است که این به نفع کل منطقه خواهد بود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، امیدوار به انعقاد هرچه سریع‌تر توافقنامه صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان است. این مطلب را مشاور ارشد دفتر منابع انرژی وزارت امور خارجه آمریکا در یک مجمع انرژی در باکو اعلام کرد. «اریک جیکوبز» در جریان سخنرانی خود اشاره کرد که با امضای این سند، «عصر جدیدی از امنیت و شکوفایی» برای قفقاز جنوبی آغاز خواهد شد.

یادآور می‌شود، اوایل ماه گذشته (مارس 2025) نمایندگان دو جمهوری قفقاز جنوبی کار بر روی توافق متن قرارداد صلح را به پایان رساندند. همانطور که اشاره شده، طرفین بر سر دو بندی که قبلاً مورد توافق نبود، به توافق رسیدند. چند روز پیش، «ماگدالنا گرونو» نماینده ویژه اتحادیه اروپا در قفقاز جنوبی، اظهار داشت که صلح بین باکو و ایروان ثبات را به قفقاز جنوبی خواهد آورد.

منافع آمریکا در قفقاز جنوبی از دیدگاه تحلیلگر روس

«ولادیمیر واسیلیف» کارمند ارشد علمی موسسه مطالعات آمریکا و کانادا آکادمی علوم روسیه، به تحلیل درباره انگیزه‌های دولت ترامپ برای حمایت از امضای هرچه سریع‌تر قرارداد صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان پرداخته است.

وی در وهله اول معتقد است: «رویکرد دولت جدید در کاخ سفید، ایجاد ثبات در وضعیت پیرامون روسیه است که حل‌وفصل مناقشه ارمنستان و آذربایجان را نیز شامل می‌شود. بیانیه حمایت از قرارداد صلح بین باکو و ایروان اساساً ادامه سیاست دولت ترامپ در قبال اوکراین است که هدف آن نیز توافق صلح است. در سطح بیانیه اعلامی مبنی بر آتش‌بس و انعقاد توافقی برای صلحی کم‌وبیش پایدار در اوکراین، از دیدگاه واشنگتن، تکمیل این کار با توافقات صلح در منطقه بسیار حساس ماوراء قفقاز برای روسیه، مناسب است.»

ولادیمیر واسیلیف خاطرنشان کرد: «منظور این محاسبه است که به محض تأمین امنیت و ثبات در پیرامون روسیه، روسیه می‌تواند در سطح بیشتری شریک آمریکا باشد. به این ترتیب موانع بسیار مهمی که مانع نزدیکی روسیه و آمریکا می‌شود، برطرف خواهد شد. دولت قبلی آمریکا و اروپا به دنبال بی‌ثبات کردن وضعیت در ماوراء قفقاز بودند، نه‌تنها از طریق ارمنستان، بلکه از طریق گرجستان و با تحریک انقلاب‌ها و سوق دادن کشورها به درگیری نظامی با فدراسیون روسیه. دولت ترامپ رسماً تأمین مالی همه برنامه‌های ترویج دموکراسی و حمایت از سازمان‌های غیرانتفاعی را متوقف کرده است که نشان‌دهنده عدم قصد آن برای حل وظایف تغییر رژیم است.»

این کارشناس مسائل آمریکا اشاره کرد: «دولت ترامپ به وضعیت صلح پایدار نیاز دارد تا زمینه‌ای برای بازی‌های ژئوپلیتیکی جدی داشته باشد. این وضعیت، ظاهراً، رویکرد اولیه کاخ سفید است. این نشان‌دهنده گسست عظیمی از رویکرد قبلی آمریکا است که شامل دامن زدن به درگیری‌ها در سراسر پیرامون روسیه بود. هنوز مشخص نیست که دولت ترامپ تا چه حد موفق به دستیابی به این هدف خواهد شد. ارمنستان اخیراً بسیار قوی به سمت اتحادیه اروپا متمایل شده است، که تا به امروز رویکردهای خود را تغییر نداده است.»

ولادیمیر واسیلیف در پایان گفت: «شاید آمریکا به ارمنستان بفهماند که تمایلات ضدروسی را که تیم نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان نشان می‌دهد، تحریک نخواهد کرد. همچنین کاملاً قابل انتظار است که واشنگتن توجه خود را بیشتر به گفتگو با جمهوری آذربایجان معطوف کند. در دولت بایدن، در میان کشورهای منطقه، گرجستان در اولویت اول آمریکا قرار داشت، ارمنستان در رتبه دوم و جمهوری آذربایجان در رتبه آخر، زیرا واشنگتن هیچ چشم‌اندازی برای نفوذ بر باکو نداشت. اکنون آمریکا ممکن است بر روی جمهوری آذربایجان به عنوان عامل اصلی تثبیت منافعشان در ماوراء قفقاز شرط‌بندی کند. تصادفی نیست که بیانیه روز گذشته دقیقاً در مجمع باکو اعلام شد.»

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ