چگونه دروغ نگوییم

اقتصاد ایران: شهرکرد - یک مدرس حوزه و دانشگاه در چهارمحال و بختیاری به مرور برخی راهکارها و مهارت‌های پرهیز از دروغگویی پرداخت.

زهرا شریفی در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به پرسشی مبنی بر آثار سو دروغ در خانواده و اجتماع با اشاره به اینکه صداقت و پرهیز از دروغگویی از مؤلفه‌های مهم پاکسازی روح و روان است، اظهار کرد: دروغ منشأ آسیب‌های جدی در هر ارتباطی است و در زندگی فردی و خانوادگی نیز آثار سو دارد همان‌طور که امام محمدباقر (ع) فرمودند: «دروغ مایه ویرانی ایمان است».

مدرس حوزه و دانشگاه در چهارمحال و بختیاری با ذکر اینکه آیات و روایات تکان‌دهنده در خصوص دروغ وارد شده است، ادامه داد: پیامبر اسلام (ص) در حدیثی فرمودند: «هرگاه مؤمنی بدون عذر شرعی دروغ بگوید، هفتاد هزار فرشته او را لعنت می‌کنند» و با نگاهی به زندگی‌های امروز متوجه آثار دروغ در زندگی فردی و اجتماعی می‌شویم.

شریفی بیان کرد: امروزه در بسیاری از خانواده‌ها می‌بینیم که پدر و مادر یا فرزندان مسیر درست را طی نمی‌کنند یا رزق و روزی کم شده است، با اندکی تأمل متوجه خواهیم شد که در اعمال و رفتار مراقبت لازم را نداریم و اگر فقط در صداقت و پرهیز از دروغ مراقبت داشته باشیم، یقین بدانید که بسیاری از مشکلات بروز نخواهد یافت.

این روانشناس خانواده با اشاره به اینکه قلب انسان دروغگو مأوا و مأمن شیطان است، اظهار کرد: بنابراین باید دقت کنیم که به خاطر امور دنیوی و کسب منفعت زودگذر، گرفتار دروغ نشویم و روح و روان خود را از آسیب‌های این رذیله زشت و زندگی خود را از بی‌برکتی مصون نگه داریم.

شریفی با تأکید بر اینکه دروغ کلید و طلیعه همه بدی‌ها و گناهان بزرگ است، توضیح داد: وقتی زبان به دروغ باز شود، در پی آن گناهان دیگر نیز اتفاق می‌افتد با این حال انسان هر جا از ادامه این رفتار زشت سر باز زند و به دروغ ادامه ندهد، قطعاً منفعت نصیبمان خواهد شد و از تبعات سو آن بهره‌مند می‌شود.

آثار مخرب دروغ در زندگی انسان

وی با استناد به کلامی گوهربار از امیرالمؤمنین (ع)، تصریح کرد: حضرت فرمودند: «هیچ بنده‌ای طعم ایمان را نمی‌چشد مگر آنکه دروغ را چه جدی و چه شوخی، ترک کند». گاهی انسان دقت نمی‌کند و مرتکب دروغ در قالب شوخی می‌شود و در این روایت حضرت تأکید دارند که حتی از دروغی که برای مطایبه و شوخی می‌گوئیم، پرهیز شود.

این روانشناس خانواده برخی آثار مخرب دروغ را برشمرد و افزود: دور شدن از صفات پسندیده انسانی، بی‌برکتی در زندگی، کم شدن رزق و روزی، ویران شدن ایمان، کم شدن اعتبار و محبوبیت در نزد مردم، خواری در حیات دنیوی و اخروی، آلوده شدن به گناهان و کم شدن حافظه از جمله آثار سو دروغ بر طبق روایات و کلام بزرگان است.

شریفی در ادامه برخی مهارت‌ها و راهکارهای درمان دروغ را یادآور شد و افزود: نخست آنکه باور کنیم روزی ما دست خداست و کلید روزی صداقت است لذا برای کسب روزی نباید به هر کاری از جمله دروغ روی بیاوریم.

وی داشتن حوصله و صبوری را از دیگر مهارت‌های دوری از دروغ عنوان کرد و ادامه داد: اگر اولاد صالح، کار خوب، محبوبیت در بین مردم و هر توفیقی از خدا می‌خواهیم باید از دروغ پرهیز کنیم و صداقت داشته باشیم چرا که صبر و صداقت در پیوند با هم هستند و به ما کمک می‌کنند تا مسیر پاکسازی را راحت‌تر طی کنیم.

شریفی بیان کرد: امام خمینی (ره) در کتاب چهل حدیث به اهمیت «مشارطه»، «مراقبه» و «محاسبه» اشاره دارند که از امور لازم برای مجاهدتو بندگی در راه خداست؛ خوب است انسان با خودش شرط کند که از دروغ حتی در مقام شوخی پرهیز کند.

وی گفت: انسان همچنین باید در طول روز مراقبت کند که مرتکب دروغ نشود و در شب‌هنگام نیز به محاسبه اعمال و رفتار خود بپردازد تا به مرور زمان بتواند صفات رذیله از جمله دروغ را در خود کمتر و مسیر پاکسازی درونی و نائل شدن به تعالی و سعادت و کمال را راحت‌تر طی کند.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ