به گزار سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت،نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که افراد شب زندهدار، یا به اصطلاح «جغدهای شب»، بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. محققان دریافتند که یکی از دلایل این امر، عدم تمرکز بر «لحظه حال» است. این افراد به دلیل کیفیت پایین خواب و تمایل به مصرف الکل بیشتر، بیشتر از سایرین به مشکلات روانی دچار میشوند.
محقق ارشد این مطالعه، دکتر سایمون ایوانز، مدرس علوم اعصاب دانشگاه سوری بریتانیا، توضیح داد که «نکتهای که در این مطالعه مهم است، نقشی است که جنبههای مختلف ذهنآگاهی، مانند «عمل با آگاهی»، در سلامت روان ایفا میکنند.» وی افزود: «در این حالت، افراد به طور کامل در لحظه حال حضور دارند، که نقش محافظتی مهمی در کاهش افسردگی دارد.»
در این تحقیق، نزدیک به ۵۵۰ دانشجوی دانشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. دانشجویان اطلاعاتی در مورد الگوهای خواب، میزان ذهنآگاهی، مصرف الکل و سطح افسردگی و اضطراب خود ارائه دادند. نتایج نشان داد که افرادی که شبها دیرتر میخوابند، بیشتر احتمال دارد که علائم افسردگی را تجربه کنند.
«جغدهای شب» علاوه بر مشکلات روانی، کیفیت خواب پایینتری نسبت به افراد سحرخیز دارند و تمایل بیشتری به مصرف الکل دارند. این یافتهها با نتایج مطالعات قبلی که به ارتباط بین خواب بد، مصرف الکل و افسردگی اشاره دارند، همخوانی دارند.
ایوانز و همکارانش توضیح دادند که افراد سحرخیز به دلیل خواب بهتر، بیشتر درگیر لحظه حال هستند و به همین دلیل خطر کمتری برای خستگی، بیتوجهی و سرگردانی ذهن در طول روز دارند. برعکس، شب زندهدارها با خواب ضعیفتری روبرو هستند که باعث خوابآلودگی در روز و کاهش آگاهی از لحظه حال میشود.
محققان پیشنهاد میکنند که با تمرین ذهنآگاهی، جلوگیری از مصرف الکل و بهبود بهداشت خواب، میتوان از بروز افسردگی در شب زندهدارها پیشگیری کرد. همچنین، آموزش ذهنآگاهی به عنوان یک روش مؤثر برای بهبود سلامت روان در این افراد، توصیه میشود.