پیامد تعرفه‌های ترامپ برای ارمنستان: تأثیر محدود بر صادرات

اقتصاد ایران: رئیس سابق بانک مرکزی ارمنستان، اعمال تعرفه ۱۰ درصدی آمریکا بر کالاهای این کشور را بخشی از جنگ تعرفه‌ای جهانی ترامپ و نشانه‌ای از تغییر بنیادین در سیاست تجاری آمریکا و خروج این کشور از نقش پیشین خود به عنوان حامی تجارت آزاد می‌داند.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، از روز 5 آوریل 2025، کالاهای ارمنستان هنگام ورود به آمریکا مشمول تعرفه 10 درصدی می‌شوند. 

«باگرات آساتیان»، اقتصاددان ارمنی و رئیس سابق بانک مرکزی ارمنستان، در گفتگو با خبرنگاران توضیح داد که این اقدام کدام محصولات ارمنی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و تجارت بین دو کشور چگونه تغییر خواهد کرد.

جنگ تعرفه‌ای که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، علیه تمام جهان اعلام کرده، قفقاز جنوبی را نیز تحت تأثیر قرار داده است: کالاهای وارداتی از جمهوری آذربایجان و ارمنستان به بازار آمریکا، از این پس به بهانه وجود تعرفه‌های 10 درصدی مشابه در جمهوری‌های قفقاز جنوبی بر کالاهای آمریکایی، مشمول تعرفه 10 درصدی خواهند شد.

تحلیل باگرات آساتیان: تأثیر محدود بر ارمنستان

ارمنستان چه کالاهایی به آمریکا صادر می‌کند؟

باگرات آساتیان اقتصاددان ارمنی ابتدا به فقدان تقریباً کامل صادرات ارمنستان به آمریکا توجه کرد.

وی خاطرنشان کرد: «ارقام عرضه کالاهای ارمنی به بازار آمریکا بسیار ناچیز است. این واقعیت که ارمنستان حداقل نرخ تعرفه 10 درصد را دریافت کرده، ناشی از حجم صادرات ما به آمریکا است که در طول 5 سال گذشته حتی به 100 میلیون دلار نرسیده است. در عین حال، صادرات آمریکا به بازار ارمنستان به طور مداوم و فزاینده‌ای در حال رشد است، یعنی آمریکا مازاد تراز تجاری جدی با ارمنستان دارد. این اقدام محدودکننده تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد ما یا بر اقتصاد آمریکا نخواهد داشت، بازار آمریکا برای ما اولویت ندارد.»

رئیس سابق بانک مرکزی ارمنستان پیش‌بینی کرد: «صادرات ارمنستان به آمریکا عمدتاً کالاهای مرتبط با درخواست‌های دیاسپورای ما در آمریکا است، یعنی شراب، کنیاک و سایر محصولات تولید ارمنستان. تعرفه‌ها بر این محصولات نمی‌تواند به طور قابل توجهی بر حجم صادرات تأثیر بگذارد، هم به دلیل ویژگی تقاضا و هم به این دلیل که نیاز به کالاهای ارمنی در بازار آمریکا در حال حاضر بسیار کم است. هموطنان ما که به تعداد زیاد در آمریکا زندگی می‌کنند، به دلیل تعرفه 10 درصدی از خریدهای سنتی خود از ارمنستان دست نخواهند کشید.»

وی افزود: «در مورد اقلام صادراتی نادرتر، به عنوان مثال، محصولات صنعت نساجی، آن‌ها کاملاً ماهیت پراکنده دارند. به عنوان مثال، سفارش‌های خاصی مانند دوخت ژاکت برای افسران پلیس آمریکا وجود دارد. برخی شرکت‌ها و حتی مصرف‌کنندگان از میان دیاسپورا در آمریکا می‌خواهند چنین محصولاتی را داشته باشند که دقیقاً در ارمنستان ساخته شده است؛ اما این بیش از چند میلیون دلار در سال نیست. با تعرفه 10 درصدی، این سفارش‌ها همچنان گهگاه انجام خواهند شد.»

تعرفه‌های ارمنستان بر کالاهای آمریکا

باگرات آساتیان تاکید کرد که زمینه‌های رسمی برای اعمال تعرفه‌های متقابل توسط دولت دونالد ترامپ وجود دارد. 

این اقتصاددان گفت: «نه تنها ارمنستان، بلکه همه کشورهای پساشوروی و حتی کل اروپا، تعرفه‌هایی بر واردات آمریکا دارند. بخش اصلی این واردات به ارمنستان خودروهای آمریکایی است، آن‌ها مشمول تعرفه‌ای حدود 30 درصد ارزش خود خودروها و قطعات آن‌ها می‌شوند؛ یعنی در آنچه دونالد ترامپ می‌گوید، حقیقتی وجود دارد.»

پیامدهای جنگ تعرفه‌ای برای اقتصاد جهانی

رئیس سابق بانک مرکزی ارمنستان جنگ تعرفه‌ای ترامپ را به عنوان یک تغییر جهانی در کل اقتصاد جهانی توصیف کرد.

وی گفت: «آمریکا قبلاً تا حد امکان به اصل تجارت آزاد و بدون تعرفه پایبند بود و همیشه نقش بسیار مهمی در ترویج این اصل در سطح جهانی ایفا می‌کرد. اکنون آن‌ها از این نقش دست می‌کشند، یعنی تغییرات جدی در سطح نهادی ساختار اقتصاد جهانی در انتظار ماست. آمریکا که سیستم بازار آزاد را ایجاد کرد، در حال خروج از آن است.»

باگرات آساتیان در پایان گفت: «دونالد ترامپ بدون شک حق دارد که آمریکا خود بیش از دیگران از تجارت آزاد رنج می‌برد، اما این ناشی از تمایل آن‌ها برای سلطه بر فضای تجارت جهانی و سیستم روابط پولی بود. در دهه‌های گذشته، آمریکا همه کار کرد تا هم رهبر اقتصاد جهانی و هم، به تبع آن، حامی مالی آن شود. اکنون ما در دنیایی کاملاً جدید قرار گرفته‌ایم که پیش‌بینی چشم‌اندازهای آن به سادگی دشوار است.»

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ