صدور ۶۰ درصد گواهیهای عدم سوء پیشینه به صورت خودکاربری
اقتصاد ایران: رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه با بیان اینکه ۶۰ درصد گواهیهای عدم سوء پیشینه که بیش از ۲ میلیون گواهی را شامل میشود، به صورت خودکاربری صادر میکنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، محمد کاظمی فرد، با اشاره به اقدامات مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در راستای اجرای سند تحول قوه قضائیه اظهار کرد: بخش عمده سند تحول که بیش از ۴۰ درصد آن را شامل میشود در حوزه فناوری است و فناوری را به عنوان محور و پیشران تحول انتخاب کرده است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه افزود: با توجه به حجم بالای تکالیف کاری که داریم سعی بر این است که به عنوان نهادی از قوه قضائیه باشیم که به تکالیفمان در راستای اجرای سند تحول به خوبی عمل کنیم.
وی با تاکید بر اینکه حوزههای مختلف مانند کارشناسی در سند تحول مورد توجه بوده است که از مدتها قبل آن را شروع کردیم، گفت: امسال نیز این موضوع را توسعه دادیم و بحثهای ارجاع هوشمند به کارشناسان از مصادیق آن است و علاوه بر آن نظرات قضات را درباره کیفیت و زمان کارشناسی اخذ میکنیم.
اتاق پایش قوه قضائیه را ایجاد کردیم
کاظمی فرد با بیان اینکه یکی از سیاستهای سند تحول این است که تصمیم گیریهای درون قوه قضائیه مبتنی بر داده باشد، گفت: اتاق پایش قوه قضائیه را ایجاد کردیم که بحث فناوریهای نوین، امکان پایش دادههای ۱۲ ساله قوه قضائیه را در اختیار مدیران ارشد قرار میدهد تا بتوانند وضعیت قوانین مصوب، دستورالعمل و حتی اطلاعات استانها در سفرهای استانی را بررسی و رصد کنند.
سامانه تناد را برای آموزش قضات راه اندازی کردیم
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با بیان اینکه برای آموزش قضات سامانه تناد را راه اندازی کردیم، افزود: بیش از ۱۱۰ میلیون تصمیم قضائی در این سامانه وجود دارد که هم در دیوان عالی کشور و هم جهت آموزش قضاتی که تازه وارد دستگاه قضا شدهاند کاربرد دارد و اگر قضات بخواهند تصمیمات سایر قضات را بابت دیگر پروندهها ببینند میتواند از این سامانه استفاده کنند و به تدریج در سال جاری نسخه مخصوص مردم را نیز ایجاد میکنیم.
وی با بیان اینکه ۶۰ درصد گواهی عدم سو پیشینه که بیش از ۲ میلیون گواهی را شامل میشود و کمتر از یک روز کاری زمان میبرد به صورت خودکاربری صادر میکنیم، عنوان کرد: در حوزه تعاملات سازمانی نیز دادهها را برای اولین بار در اختیار بانک مرکزی قرار دادیم تا در اعتبارسنجیها و محکومیتهای مالی به کار گیرند.
کاظمی فرد اظهار کرد: سامانه اعتبار معاملاتی را نیز در اختیار مردم گذاشتهایم تا قبل از انجام معاملات ملکی متوجه شوند که طرف مقابل ممنوع المعامله است یا خیر و از نظر مالی دارای جرمی است یا خیر. در این رابطه، افراد متواری و معسر را شناسایی و اعلام میکنیم که این امر در رتبه اعتبارسنجی آنها اثر گذار است.
اجرای احکام و شناسایی اموال ۴ دقیقه طول میکشد
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با اشاره به اینکه در گذشته اگر میخواستیم در اجرای احکام، شناسایی اموال را انجام دهیم حدود نزدیک به ۴۰۰ روز از شناسایی تا توقیف طول میکشید، گفت: بواسطه سند تحول اکنون آن را به ۴ دقیقه کاهش دادیم و قاضی با یک دکمه اموال را شناسایی و با یک دکمه آن را توقیف میکند. این مسیری است که سند تحول برعهده مرکز گذاشته است.
وی با اشاره به راه اندازی سامانه پایش قوه قضائیه عنوان کرد: اکثریت اعضای شورای عالی قضائی و برخی از رؤسای کل که تازه منصوب شدهاند تمایل دارند سیمای جدید استان خود را ببینند و با استان قبلی مقایسه کنید. خیلی از مدیران دستگاههای اجرایی داخل کشور و دولتی از آن بازدید کردهاند و در کمیسیونهای مجلس نیز از آن استفاده کردند و امیدواریم معضلات دستگاه قضا و سایر قسمتها را به کمک دادهها حل کنیم.
ارتباط شرکتهای دانش بنیان با مرکز آمار
کاظمی فرد با اشاره به ارتباط شرکتهای دانش بنیان با مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه بیان کرد: در سند تحول بحثی به نام زیست بوم وجود دارد که باید آن را ایجاد کنیم و آن شرکتها باید بر روی بوم ما کار خود را انجام دهند. مانند احراز هویت که مردم میتوانند از هشت شرکت موجود انتخاب کنند که با کدام یک کار خود را پیش ببرند و یا در خدمات غیر حضوری و شرکتهای پیام رسان این امکان وجود دارد.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با اشاره به خدماتی که مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه به مردم ارائه میکند نیز گفت: یکی از نیازهای مردم این است که کمتر در مراکز قضائی حضور پیدا کنند. برای مثال ابلاغیهها، گواهی عدم سو پیشینه، اطلاع رسانی پروندهها، نوبت دهی برای مراجعه، برخی خدمات دیوان عدالت اداری از جمله موارد غیر حضوری است که توسط مرکز راه اندازی شده است.
وی تاکید کرد: سامانه لایحهها را امسال راه اندازی کردیم و حدود یک درصد لوایح به صورت خودکاربر بر روی آن نشسته و دارای سه عنوان است و نیازی به دانش حقوقی ندارد و ساختار محور است. وکلا ۵۰ درصد از خدمات مورد نیاز را به صورت خودکاربر و از داخل محل کارشان انجام میهند و این خدمات در پنجره واحد خدمات است و به تدریج آنها را بر روی سکوها اضافه میکنیم.
کاظمی فرد ادامه داد: از سوی دیگر امسال بر روی مشکلات ایرانیان خارج از کشور تمرکز کردیم که یکی از آنها دریافت پیامک بود و در بحث روشهای پرداخت و روشهای دسترسی اقداماتی را انجام دادیم. همچنین امکان احراز هویت برخط برای ایرانیان خارج از کشور را فراهم کردیم تا بتوانند ثنای خود را بدون مراجعه بگیرند و پیامکها را دریافت کنند.
۵۰ درصد مراجعه وکلا کاهش پیدا کرده است
وی درباره اینکه چند درصد از خدمات دستگاه قضائی به صورت الکترونیکی و غیر حضوری ارائه میشود نیز توضیح داد: در سالی که گواهی عدم سو پیشینه را شروع کردیم، تنها یک میلیون گواهی صادر میشد که ۱۰ درصد آن به صورت خودکار و ظرف ۶ روز کاری انجام میگرفت، اما در ۱۰ ماهه امسال و تا پایان دی ماه حدود دو میلیون و هفتصد هزار گواهی عدم سو پیشینه صادر کردیم که تقریباً ۲.۷ برابر شده و زمان صدور از ۶ روز کاری به ۱۴ ساعت کاهش پیدا کرده و عدم مراجعه مردم از ۱۰ درصد به ۶۰ درصد افزایش یافته و یا ۵۰ درصد مراجعه وکلا کاهش پیدا کرده است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: سالانه برای ۳ میلیون نفر نوبت دهی انجام میدهیم و تعداد مراجعین به صفحات در سایت ما در روز به بیش از یک میلیون نفر رسیده است که قبلاً باید حضوری به مراکز قضائی مراجعه میکردند. دادگاههای انقلاب زمانی پر از زندانی بود اما هم اکنون بیش از ۸۵ درصد زندانیان به صورت الکترونیکی دادرسی میشوند و دادگاهها خلوتتر شدهاند.
بهره گیری از هوش مصنوعی را شروع کردیم
کاظمی فرد با بیان اینکه از سال گذشته بهره گیری از هوش مصنوعی را شروع کردیم، گفت: مهمترین پیشنهاد این بود که در برنامه هفتم پیشرفت و ماده ۱۱۳ یک بند راجع به استفاده از هوش مصنوعی قرار دادیم.
وی اضافه کرد: از ابتدای امسال دستورالعمل هوشمندسازی فرآیندها و الکترونیکی پروندهها را داریم که باید ظرف ۵ سال پروندهها را الکترونیکی کنیم و علاوه بر آن، محصولات جدیدی را که ارائه میدهیم نیز با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شوند و همچنین در حال توسعه دستیار هوشمند برای قضات و مردم هستیم که در سال ۱۴۰۴ در قالب مسئولیت جدید در اختیار مردم قرار میگیرد.
ارائه سرویس خدمت اعتبار معاملاتی
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه درباره خدماتی که این مرکز در راستای اجرای قانون الزام به تنظیم سند رسمی اموال غیرمنقول، ارائه کرده است، گفت: یکی از مهمترین اقدامات، ارائه سرویس خدمت اعتبار معاملاتی بود تا بتوان پیش از هر معاملهای در املاک و یا دفاتر ثبت، وضعیت اعتبار دو طرف معامله را بررسی کرد.
وی درباره اینکه آیا اتباع خارجی از خدمات قضائی بهرهمند میشوند نیز عنوان کرد: از دو سال پیش با کمک وزارت کشور خدمتی را جهت ثبت ثنا برای اتباع خارجی و هم برای ایرانیان خارج از کشور فراهم کردهایم که اقدام مهمی است.