از ایجاد حساب بانکی برای یوزپلنگ ایرانی تا فعالیت بسیج در محیط زیست
اقتصاد ایران: ایجاد حساب بانکی برای حمایت از یوزپلنگ ایرانی، استفاده از ظرفیت بسیج برای حفظ محیط زیست و تولید سالانه ۲۱ میلیون تن پسماند در کشور از جمله خبرهای حوزه محیط زیست در آذر ماه ۱۴۰۳ بود.
خبرگزاری مهر، گروه جامعه: حوزه محیط زیست یکی از حوزههای پر مخاطب خبرگزاری مهر است که روزانه علاقه مندان زیادی موضوعات محیط زیستی را دنبال میکنند. این حوزه بسیار گسترده و شامل هوا، آب، خاک، حیات وحش، گیاهان و… میشود.
در سالی که گذشت، رویدادهای مهمی در این عرصه رقم خورد که هر یک به نوعی بر آینده محیط زیست کشور تأثیرگذار خواهند بود. در این گزارش، مروری داریم بر مهمترین اتفاقات زیستمحیطی آذر ماه ۱۴۰۳ داشته ایم.
استفاده از ظرفیت بسیج برای حفظ محیط زیست
شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه شورای مرکزی بسیج سازمان حفاظت محیط زیست که به مناسبت هفته بسیج در سالن جلسات این سازمان برگزار شد، بیان کرد: به نظرم این سخن مقام معظم رهبری که «هر کس که در دل برای سرنوشت خود، سرنوشت این ملت و آینده ایران اسلامی ارزش قائل است آن کسی که برای استقلال و هویت ملت خود ارزشی قائل است،..آن کسی که این احساسات و این درکها را دارد و حاضر است در این راه قدمی بردارد او بسیجی است.» در دل خود نکتههای فراوانی دارد که لازم است به آن توجه کنیم.
وی با اشاره به اینکه با این تعریف میتوان تمامی کارکنان و خانواده بزرگ محیط زیست را به خاطر اینکه دل در گرو حفاظت از آب و خاک ایران اسلامی دارند، بسیجی دانست، افزود: بسیج میتواند در جهت دهی و نقش آفرینی در موضوعات مختلف اجتماعی، فرهنگی و حتی محیط زیستی مؤثر باشد و این نقطه قوت بزرگی است.
انصاری با تاکید بر اینکه بسیج سازندگی در اوایل انقلاب نقش مهمی در توسعه و آبادانی کشور داشت، تصریح کرد: بسیج همواره در موضوعات روز مانند کرونا، سیل و زلزله بدون چشم داشت حضور دارد و ما میتوانیم از این ظرفیت برای حفظ محیط زیست نیز استفاده کنیم.
وی ظرفیتهای بسیج در موضوعات مختلف مانند آموزش جوامع محلی و جلب مشارکت اجتماعی را بسیار با اهمیت دانست و بر لزوم استفاده از این در موضوعات مختلف تخصصی و علمی تاکید کرد.
ایجاد شرایط کاری مناسب برای محیطبانان در اولویت است
همچنین آذر سال پیش حسن عباس نژاد، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران در ادامه برنامههای نظارتی و مدیریتی خود و با هدف بررسی وضعیت اجرایی و عملیاتی مناطق تحت مدیریت استان، گفتوگو با محیطبانان و ارزیابی چالشها و نیازهای موجود، از منطقه حفاظتشده کویر و پاسگاههای محیطبانی این منطقه بازدید کرد.
در این بازدید بر اهمیت نقش محیطبانان بهعنوان خط مقدم حفاظت از زیستبومهای طبیعی استان تاکید کرد و گفت: محیطبانان قهرمانانی هستند که امنیت و حفاظت از گونههای جانوری و گیاهی و زیست بومها را تضمین میکنند و وظیفه ما ایجاد شرایط کاری مناسب برای این عزیزان بوده و این موضوع اولویت اساسی ما است.
عباس نژاد افزود: منطقه حفاظت شده کویر با چالشهایی همچون ورود غیرمجاز افراد و تخریب زیستگاه مواجه است که این موضوع ضرورت تقویت حضور و توانمندی محیطبانان را دوچندان میکند.
وی با بیان اینکه محیطبانان در شرایط سخت و دشواری مشغول خدمت هستند، تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد تا با همکاری سایر دستگاهها و جذب منابع، زمینه را برای انجام هرچه بهتر وظایف محیطبانان فراهم آوریم.
ایجاد حساب بانکی برای حمایت از یوزپلنگ ایرانی
همچنین در آذر سال پیش شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی نوشت: یکشنبه گذشته همزمان با آغاز سرشماری پاییزه حیات وحش در منطقه میاندشت، همیاران و محیطبانان موفق به مشاهده و ثبت فیلم از سه قلاده یوزپلنگ ایرانی شدند. انتشار این خبر گرچه با خوشحالی زیاد دوستداران محیط زیست همراه بود، اما نباید از یاد برد که بر اساس آخرین آمار معاونت محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، متأسفانه فقط هفت یوز بالغ و ۱۰ توله یوز شناسایی شدهاند. بنابراین وضعیت یوزپلنگ ایرانی بسیار بحرانی و شکننده است و از نظر اکولوژیکی شرایط بسیار بدی دارد.
برنامه حفاظت از یوز نیازمند مرور درس آموختههای گذشته و ایجاد یک ساختار پژوهشی و اجرایی منسجم و همدل است. ظهرابی معاون طبیعی سازمان، قصد دارد با مشارکت کارشناسان توانمند داخل و خارج از سازمان بازبینی برنامههای پیشین و طراحی برنامه جدید را به انجام برساند. همکارانم در سازمان به استفاده از تجارب و ظرفیتهای بینالمللی برای حفاظت از یوزپلنگ میاندیشند. اولویت ما حفاظت از زیستگاههای طبیعی، امن کردن زیستگاهها و ارتقای کیفیت و مطلوبیت زیستگاه است.
سالانه ۲۱ میلیون تن پسماند در کشور تولید میشود
مهدی خادم ثامنی مدیرکل دفتر پسماند سازمان حفاظت محیطزیست درباره مدیریت پسماند و زباله در کشور با بیان اینکه حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد پسماندها در کشور تر و مابقی پسماند خشک باارزش و کمارزش است، بیان کرد: پسماندهای تر قابلیت تبدیل به کمپوست دارد که میتواند به بهبود خاکهای کشاورزی کمک کند. پسماند خشک باارزش نیز میتوانند وارد چرخه بازیافت شده و تبدیل به ماده اولیه شوند.
وی افزود: پسماند خشک کمارزش با توجه به قانونی که تصویب شده بهعنوان سوخت جایگزین یا RDF استفاده میشود. اگر این سوخت در کشور ایجاد شود ۴۷ کارخانه سیمان قابلیت استفاده از این سوخت خواهند داشت و در سال نیز حدود بیش از یک میلیون مترمکعب در گاز شیرین کشور صرفهجویی خواهد شد.
وی با اشاره به تأکیدات ویژهای که در برنامه هفتم روی موضوع پسماند صورتگرفته بیان کرد: در برنامه هفتم مقرر شده برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماند باید تا اسفندماه امسال تدوین شود.
بخشی از بنزین مصرفی کشور با استانداردها همخوانی ندارد
همچنین آذر سال پیش میزگرد «انرژی، آلایندهها و صنعت» با حضور شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست؛ هاشم اورعی عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه شریف و محمد وصال عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف؛ در دانشکده برق دانشگاه شریف برگزار شد.
انصاری در این نشست گفت: اگر بخواهیم درباره موضوع نشست بر چند محور تمرکز کنیم، یکی از موضوعات مورد اشاره، امنیت انرژی است. همانطور که میدانید در کشور با ناترازی انرژی مواجه هستیم. ما اگر میخواهیم در مقوله امنیت انرژی، دسترسی بدون وقفه به انرژی داشته باشیم، سیاستگذار حتماً باید امنیت انرژی را با ملاحظات محیط زیستی در نظر بگیرد تا خروجی آن سیاستها به شکلی باشد که انرژی را تأمین کند اما نه به قیمتی که به محیط زیست آسیب برسد و در میانمدت و بلندمدت سلامتی مردم را با آسیب مواجه کند. بنابراین سیاستگذار باید در سند امنیت انرژی دید همهجانبهنگر داشته باشد.