از بیان تاریخ کهن تا زیباترین تالاب در دل کوه های بهمئی
اقتصاد ایران: یاسوج-شهرستان بهمئی در استان کهگیلویه و بویراحمد دارای جاذبههای گردشگری زیادی است که تالاب برم الوان و نقش برجستههای سولک بخشی از این زیباییها هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، گروه استانها-سید فرشاد رجایی فر: شهرستان بَهمَئی در استان کهگیلویه و بویراحمد از شمال به چاروسا و دیشموک و باغ ملک، از جنوب به بهبهان، از شرق به کهگیلویه و از غرب به رامهرمز و آغاجاری و امیدیه منتهی میشود.
این شهرستان با دارا بودن دو تنوع آب و هوای گرمسیری و سردسیری و مناطق گردشگری همه ساله در فصل بهار و تابستان میزبان گردشگران بسیار زیادی از سراسر کشور است.
تالاب برم الوان
تالاب «برم الوان» در شهرستان بهمئی از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده و در میراث جهانی ثبت شده است.
این میراث طبیعی به عنوان بیست و ششمین تالاب کشور در فهرست تالابهای کنوانسیون رامسر ثبت شده، در رشته کوه زاگرس با جنگلهای بادام و بلوط و گونههای جانوری متعدد از پرندگان و گیاهان کمیاب احاطه کرده است و یکی از شاهکارهای طبیعت در کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود.
این تالاب در نزدیکی منطقه حفاظت شده تنگ سولک قرار دارد به گفته کارشناسان محیط زیست نقش کلیدی در ذخیرهسازی آب برای حمایت از جمعیت حیات وحش در اطراف و درون منطقه حفاظت شده ایفا میکند.
برخی از گونههای جانوری مهم جهانی مانند شنگ، اردک سرحنایی و کپور ماهیان و ماهی بنی، خوتکا و لاک پشت مهمیز دار در منطقه وجود دارند که برای بقا به این دریاچه وابسته هستند.
تالاب «بَرم الوان» در ۴۰ کیلومتری شهر لیکک، مرکز شهرستان بهمئی و ۸۰ کیلومتری شمال غربی دهدشت، مرکز شهرستان کهگیلویه واقع شده است.
این میراث طبیعی با مساحتی حدود ۱۴ هکتار در نزدیکی تپه ماهورهای گچی قرار گرفته است و حاشیه این تالاب با گیاهان نادری مانند نی، گز، زالزالک و خارشتر پوشیده شده است.
عمق تالاب «برم الوان» بین ۱۲ تا ۳۰ متر متغیر است.
این تالاب با مناظر طبیعی خیره کننده و تنوع گیاهی و جانوری خود، یکی از جاذبههای گردشگری استان محسوب میشود.
نقش برجستههای سولک
نقش برجستههای «سولک» میراثی تاریخی از دوره اشکانی است که در نزدیکی درهای سرسبز و پوشیده از درختان بلوط و سرو در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر لیکک و حدفاصل میان کوههای شهرستان بهمئی خودنمایی میکند.
در فارس نامه ناصری با نام «سولک» به معنی گردنه سروهای کوچک از آن نام برده شده است.
سنگ نوشتههای دوره الیمایی (اشکانی) در تنگ «سولک» با راه اسب رو، سنگفرش قدیمی، کنده کاریهای دل کوه و سروهای زرین منحصر به فرد، چشمه گوردک منسوب به گودرز پهلوان افسانهای ایران، مقصدی به یادماندنی برای سفر علاقه مندان یادگارهای تاریخ و تمدن ایران در کنار طبیعت هزار رنگ بهاری است.
تنگه «سولک» یا «سروک» در شهرستان گرمسیری بهمئی کهگیلویه و بویراحمد که یادگاری از دورههای اشکانی و سلجوقی است این روزها و در آستانه بهار زودرس و هوای مطبوع این روزها صفایی دوچندان برای گردشگری پیدا کرده است.
وجود مجموعه ۵۰ استودان به عنوان یکی از سازههای منحصر به فرد ایران باستان از دیگر جلوههای این منطقه است، استودان مخفف استخوان دان، اتاقکی ایجاد شده در دل کوه است که ایرانیان باستان در زمان قدیم پس از گذاشتن جسد مردگان خود در قبرهای روباز، استخوان آنان را به این محل حمل و از آن نگهداری میکردند.
نقوش تنگ «سولک» شامل ۴۰ انسان و حیواناتی مانند اسب، شیر و پرندگان است در این نقشهای سلاحهایی مانند نیزه بلند، شمشیر، خنجر، گرز، تبرزین، چماق، کمان، تیر، ترکش و نقش پرچم با سنگ تراشیده شده است.
نقش برجستههای تنگ «سولک» که در نزدیکی یک منطقه حفاظت شده محیط زیست قرار دارد با وجود پوشش گیاهان دارویی، خوراکی و زینتی بنسرخ، هلپه، تره، کارده، بومادران، پشموک، کنگر، گل لاله سرنگون، آویشن و همچنین جنگلهای انبوهی از بلوط و سایر گونهها طبیعت بسیار زیبایی برای بازدید علاقه مندان دارند.
از آنجا که حکومت اشکانیان ملوک الطوایفی و حکومت الیمائیان نیز یکی از قدرتمندترین حکومتهای محلی سلسله اشکانی است این مکان به خوبی ویژگیهای حکومت الیمایی دوره اشکانی را به تصویر میکشد.
قلعه تاریخی نادر
قلعه تاریخی نادر، نقوش برجستههای تنگ سولک، تنگ ماغر، برم الوان از جمله جاذبههای دیدنی طبیعی و تاریخی شهرستان بَهمَئی محسوب میشود که در فصل بهار میزبان گردشگرانی از مناطق مختلف کشور است.
این قلعه تاریخی در شمال شرقی شهر لیکک مرکز شهرستان بَهمَئی واقع شده و با توجه به وجود مزارع سرسبز و گلهای رنگارنگ، باغها، درختان تنومند بلوط و سرازیر شدن چشمههای خروشا است.
براساس روایات قلعه نادر (ناظر) پناهگاه برخی رهبران و حاکمان اسماعیلیان بوده است.
اسماعیلیان گروهی از شیعیان بودند که از قرن سوم نخست در مصر زیست داشتند تا زمان حمله مغولان در دژهای کوهستانی دور از دسترس حکومتهای مرکزی، پناه میگرفتند و روش مبارزه آنان بیشتر چریکی و مبتنی بر ترور و فرار و پناه گرفتن در دژهای کوهستانی دور از دسترس بوده است و احتمال میدهند که قلعه نادر بهمئی یکی از دژهای مربوط به دوره دودمان سلجوقیان در قرن پنجم و ششم هجری باشد که اسماعیلیان به رهبری حسن صباح به اوج قدرت خود رسیده بودند.
قلعه نادر بهمئی در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهر لیکک قرار دارد
این قلعه از اجزایی مانند آغل دام، زندان، حوض آب، برج مراقبت و نگهبانی، اتاقهای گلی و گچی، ساروج، گل نرگس در بلندترین نقطه، یک گورآب یا برکه کنده شده در زمین در ۲۰۰ متر پایینتر از قلعه (شمال غربی قلعه)، تعدادی قبر در نزدیکی گورآب. درختان بادام کوهی، پسته کوهی یا بن، کلخنگ، انجیر کوهی و کنار، چشمه آب گازران تشکیل شده است.
تنگ ماغر بهمئی
تنگ ماغر به خاطر وجود آب و هوای بسیار مطبوع و معتدل و همچنین پوشش گیاهی و جنگلهای زیبای آن سالانه میزبان گردشگران بسیاری از اقصی نقاط ایران به ویژه جنوب کشور است.
بر اساس کتیبههای باستانی، این منطقه از جمله محل تفریح حکمرانان و پادشاهان دوره ساسانی بوده که در بخشهایی از این مسیر راه شاهی موجود تأیید کننده این واقعیت است. آثار معماری صخرهای تنگ ماغر مربوط به دوره ساسانیان است.
شهرستان بَهمَئی به مرکز این شهرستان، شهر لیکک در فاصله ۲۳۰ کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شدهاست.