استقبال گردشگران از «باغچه جوق» ماکو یکی از رویایی ترین کاخ های ایران
اقتصاد ایران: ارومیه - نوروز امسال کاخ موزه «باغچه جوق» ماکو به همراه دو اثر ثبت شده جهانی تخت سلیمان و قره کلیسا از جاذبه های گردشگری آذربایجان غربی بود که مورد بیشترین استقبال گردشگران قرار گرفته است.
خبرگزاری مهر- گروه استانها: کاخ موزه زیبای باغچه جوق در ماکو یکی از رویایی ترین کاخهای ایران که عمری بیش از ۱۲۰ سال دارد این روزها مقصد بازدید گردشگران و دوستداران تاریخ معاصر و دوره قاجار از جای جای ایران اسلامی در ایام نوروز است.
قصر تاریخی باغچه جوق که از یک ساختمان دو طبقه تشکیل شده در داخل محوطه باغی به مساحت ۱۱ هکتار قرار دارد، معماری کاخ تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و غربی، به ویژه معماری روسیه اواخر سده نوزدهم است.
خانواده سردار ماکویی تا سال ۱۳۵۳ در این کاخ زندگی میکردند و پس از مرمت و بازسازی محوطه و ساختمان آن از سال ۱۳۵۸ به منظور بازدید عموم افتتاح شد. این کاخ موزه در سال ۱۳۶۶ در اختیار میراث فرهنگی کشور قرار گرفت.
روستای باغچه جوق (در زبان ارمنی یعنی ده) در فاصله ۶ کیلومتری شهر ماکو و حدود ۲ کیلومتری از سمت غرب جاده اصلی بازرگان قرار دارد، این روستا از غرب و جنوب به دامنه کوه چرکین و چشمهای به نام کلیسه منتهی میشود. در بخش جنوب شرقی روستای باغچه جوق، ساختمان مجلل و تاریخی قصر باغچه جوق قرار دارد که مربوط به اواخر دوره قاجاریه است.
باغچه جوق ماکو شاهکار معماری ایرانی - فرنگی
این قصر به علت ویژگیهای ممتاز معماری و هنری در سال ۱۳۵۳ توسط دولت خریداری شد و بعد از انجام تعمیرات ضروری و رفع خطر از آن به علت علاقه مردم منطقه و جاذبههای قوی فرهنگی با موافقت سازمان میراث فرهنگی و تهیه مقدمات لازم، برای بازدید عموم آماده شد و عنوان کاخ موزه باغچه جوق ماکو مورد بهره برداری قرار گرفت.
خانواده سردار ماکویی تا سال ۱۳۵۳ در این کاخ زندگی میکردند و پس از مرمت و بازسازی محوطه و ساختمان آن از سال ۱۳۵۸ به منظور بازدید عموم افتتاح شد. این کاخ موزه در سال ۱۳۶۶ در اختیار میراث فرهنگی کشور قرار گرفت.
گچ بری ساختمان توسط اساتید ایرانی انجام گرفت و آئینهکاری و گچ بری ساختمان در سطح عالی است در بالای عمارت دور تا دور گلدانها و مجسمهها وجود دارد که اغلب جای گل و چراغ است.
پایه ستونها و گلدانها از سنگ خارا است و خوب حجاری شده است. اولین گرامافونی که به ایران وارد شده در این عمارت به چشم میخورد که طول بوق آن ۶۰ سانتیمتر و ارتفاع پایهاش بیش از یک متر است.
تالار آئینه، مهمترین قسمت کاخ موزه
مهمترین قسمت کاخ «تالار» مرتفع و کشیده و آئینه کاری و گچ بری شده حوض خانه است؛ تمام واحدهای معماری بر محور این تالار احداث شده و از نظر مصالح، سیستم آرایش و نوع در و پنجره دارای شیوه خاصی است.
بدون شک یکی از زیباترین بخشهای داخلی این کاخ حوضخانه یا تالار آینه است که محل برگزاری برنامهها و جشنهای مختلف بوده است. این بخش علاوه بر آینهکاریهای زیبایی که روی دیوارها دارد با فواره آبی در وسط تالار و صدای دلنشین آب هر گردشگری را مجذوب خود میکند.
در طبقه اول کاخ موزه، سالن ناهارخوری موسوم به اتاق سبز وجود دارد. نکته جالب، سقف این سالن است که در نیمی از آن میتوان نقاشیهای مربوط به سفره ایرانی و مردان ایرانی و در نیمه دیگر غذاهای اروپایی و مردان و زنان فرنگی که به زیبایی به تصویر کشیده شدهاند را تماشا کرد.
از طریق راهپلههای موجود در دو طرف بنا میتوان به بخشهای دیگر کاخ همچون اتاق خواب، دفتر کار و شاهنشینها دسترسی پیدا کرد؛ در این راهپلهها نیز مجسمههای سنگی زیبایی به چشم میخورند.در سراسر طبقه دوم میتوان مبلها، میزها و کمدهایی را مشاهده کرد که توسط هنرمندان مختلف خارجی ساخته شدهاند.
اتاق سبز، یا سالن ناهارخوری
پردههای زربفت، مبلهای بی نظیر، تختخوابهای متعدد با تشکهای پر قو، کاغذ دیواریها و رنگآمیزی سالنها و نقاشی سقف اتاقها، ظروف چینی اعلا و لوسترهای کریستال، فضای حیاط با گلکاری و درختان میوه و اشجار زینتی و حوضهای وسیع بازدید کنندگان را به یاد کاخهای افسانهای میاندازد.
بخشی از باغ در پیرامون کاخ اصلی دارای طرحی از پیش اندیشیده و تقریباً منظم و محصور است. این محوطه توسط نردههای چدنی زیبایی از سایر بخشهای باغ جدا شده که تقریباً نقشی همچون اندرونی ایفا میکند. در بخشهایی از محوطه، آثاری از کفسازی سنگی باقی مانده است و در سمت غربی کاخ نیز نمای اصلی ساختمان حوض بیضی شکل دیده میشود.
نمای خارجی بنا با مجسمههای گچی که سردرها و نردههای گچی لبه بام را زینت دادهاند، ساختمان سنگی یا آشپزخانه کاخ که با سنگهای صیقلی و تراش خورده ساخته شده است و استخر بزرگ باغ که جوی آبی از آن به قسمتهای مختلف باغ جاری است از دیگر دیدنیهای باغچه جوق به حساب میآید.
بازدید ۳۷ هزار نفر از موزههای آذربایجان غربی
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی از بازدید ۳۷ هزار و ۶۹۷ نفر گردشگر از موزههای استان طی ایام نوروز تا پایان روز دهم فروردین ماه سال جاری خبر داد و گفت: مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب، کاخموزه باغچه جوق ماکو، موزهها و قرهکلیسا چالدران بهترتیب بیشترین تعداد بازدیدکننده را داشتند.
رضا حیدری در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بازدید از موزههای استان در مقایسه با سال گذشته ۲۶ درصد افزایش نشان میدهد، اظهار کرد: در این مدت یک میلیون و ۲۳۷ هزار و ۳۴۸ نفر از اماکن و جاذبههای تاریخی و گردشگری استان بازدید کردهاند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی با اشاره به بازدید ۳۷ هزار و ۶۹۷ نفر در این مدت از موزههای استان گفت: امسال بازدید از موزههای استان در مقایسه با نسبت مشابه سال گذشته ۲۶ رشد داشته است.
وی با اشاره به اینکه بازدیدهای نظارتی ستاد خدمات سفر استان همچنان ادامه دارد، افزود: تاکنون یک هزار و ۳۸۲ مورد بازدید مشترک توسط اعضای ستاد خدمات سفر انجام شده که ۳۴ درصد رشد دارد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی از وصول ۹ فقره شکایت از طریق سامانه ۰۹۶۲۹ نیز خبر داد و گفت: در این مدت ۴۰ جلسه خدمات سفر استانی، شهرستانی و کمیتههای ستادی برگزار شده است.
وی با اشاره به فعالیت ۱۰ اتوبوس گردشگری در استان طی ایام نوروز نیز گفت: در طول ایام نوروز ۵۰ نوروزگاه با ۱۲۰ عنوان برنامه به همراه ۱۶ بازارچه صنایع دستی با ۲۰۰ غرفه برای استقبال از مسافران و گردشگران نوروزی در استان تدارک دیده شده است.