از جزئیات بیمه حیاتوحش تا مصدومیت محیطبان لرستانی
اقتصاد ایران: بیمه حیاتوحش برای جلوگیری از انقراض گونههای زیستی، مصدومیت محیطبان لرستانی در اطفای حریق سفیدکوه و دستگیری شکارچیان غیرمجاز از جمله خبرهای حوزه محیط زیست در شهریور۱۴۰۳ بود.
خبرگزاری مهر، گروه جامعه: حوزه محیط زیست یکی از حوزههای پر مخاطب خبرگزاری مهر است که روزانه علاقه مندان زیادی موضوعات محیط زیستی را دنبال میکنند. این حوزه بسیار گسترده و شامل هوا، آب، خاک، حیات وحش، گیاهان و… میشود. در سالی که گذشت اتفاقات و رویدادهای مختلفی در حوزه محیط زیست کشور رقم خورد.
در سالی که گذشت، رویدادهای مهمی در این عرصه رقم خورد که هر یک به نوعی بر آینده محیط زیست کشور تأثیرگذار خواهند بود. در این گزارش، مروری داریم بر مهمترین اتفاقات زیستمحیطی شهریور ماه ۱۴۰۳ از جمله دستگیری شکارچیان غیرمجاز در پارک ملی خجیر و مصدومیت محیطبان لرستانی در اطفا حریق سفیدکوه بود.
ارتباط بین بخشی را برای حل مشکلات محیطزیستی تقویت میکنیم
شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بازدید از پاسگاه محیط بانی گلندوئک که در شهریور ۱۴۰۳ بود در جمع محیطبانان گفت: حدود ۲۴ سال قبل فعالیتم را از اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران آغاز کردم و در جریان تلاشهای همکارانم در این اداره کل هستم و در اولین روز کاری خود در جمع محیطبانان حضور یافتم تا در جریان تلاشها و دغدغههای آنان قرار گیرم و به نوعی از زحمات آنها قدردانی کنم.
وی با تاکید بر اینکه قدردان زحمات همه محیطبانان هستم و یاد ۱۵۰ محیطبان شهید را گرامی میدارم، افزود: تمام تلاشم بر این خواهد بود که وضعیت محیطبانان از حیث معیشت و امکانات زیر ساختی و لجستیکی افزایش یابد.
پیوند صنعت بیمه و محیط زیست
همچنین شهریور سال پیش علی عبدیزاده مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست اظهار داشت: در تدارک نشست تخصصی با معاون اجرایی رئیسجمهور، وزارت بهداشت، وزارت علوم و رئیسکل بیمه مرکزی هستیم تا مدیران این حوزه را با افق سرمایهگذاری در حوزه محیط زیست آشنا کنیم؛ چرا که سرمایهگذاری در این حوزه، نرخ بازدهی در آینده را تضمین میکند.
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست گفت: از آنجایی که قائلیم علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد، در نظر داریم با کمک بیمهها «صندوق پروژه» تأسیس کنیم.
عبدیزاده توضیح داد صندوق پروژه که قرار است در تعامل با صنعت بیمه کشور راهاندازی شود هدفش جلوگیری از تأثیرگذاری آلودگیهای مخرب محیط زیستی بر ضریب خسارت رشتههای بیمهای، درمان تکمیلی و عمر و زندگی با هدف رفع آسیبهای محیط زیستی و پیشگیری از اشاعه آن است.
دستگیری شکارچیان غیرمجاز در پارک ملی خجیر
همچنین سید حسن فراهانی فرمانده یگان و رئیس اداره پارکهای ملی خجیر و سرخهحصار گفت: مأموران یگان حفاظت محیط زیست طی گشت و کنترل مناطق حفاظتی، متوجه حضور شکارچی غیر مجاز در منطقه شدند که بلافاصله وارد عمل شده و موفق به دستگیری شکارچی قبل از اقدام به شکار شدند.
وی افزود: از متخلف یک قبضه اسلحه کمرشکن غیر مجاز قاچاق که دارنده سلاح نسبت به تغییر اسلحه و مدل آن تغییر داده بود و کالیبر ۱۲ را به کالیبر ۲۲ تبدیل کرده بود، کشف و ضبط شد.
فراهانی اظهار داشت: این فرد پس از تشکیل پرونده به منظور انجام سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شد.
۴۰۰ مجموعه صنعتی در صفادشت تصفیه و بازچرخانی آب ندارد
علیرضا مزینانی مدیرکل محیط زیست استان تهران نیز در شهریور سال گذشته با اشاره به اینکه استان تهران با معضلات جدی محیطزیستی رو به رو شده است افزود: ما در تصفیه فاضلاب و بازچرخانی باید مجموعههای صنعتی را تشویق کنیم این میتواند به حفاظت از آب و خاک استان تهران کمک کند.
همچنین سید ابوالقاسم موسوی رئیس مرکز آموزش محیطزیست و تربیت محیطبان در این کنفرانس گفت: در کشور ما مسئولیت اجتماعی بخشخصوصی آنچنان که باید جا نیفتاده است و شرکتها به فراخور آنچه خودشان تلاش میکنند، فعالیتهایی در این زمینه انجام میدهند.
وی افزود: محیطزیست مساله اول مسئولیت اجتماعی شرکتها و بخش خصوصی است و این مساله میتواند تأثیرات بسیار مثبتی در مشتری مداری و حتی فروش و سود شرکتها داشته باشد.
نفس جنگلهای ایران به شماره افتاد
همچنین در گزارشی طی شهریور سال پیش اعلام شد: جنگلها به عنوان یکی از مهمترین اکوسیستمهای زیستی زمین شناخته میشوند و نقش حیاتی در حفظ تنوع زیستی، تولید اکسیژن، جذب دیاکسید کربن، کنترل آب و هوا، حفظ خاک و جلوگیری از رسوبگذاری دارند. جنگلها میتوانند به صورت سرسبز، خشک یا نیمهخشک باشند و در انواع مختلفی از مناطق جهان یافت میشوند. جنگلها به عنوان یکی از ثروتهای طبیعی ارزشمند زمین شناخته میشوند که نقش حیاتی در حفظ تنوع زیستی و تعادل اکولوژیکی دارند و اهمیت بسزایی در حفظ محیط زیست و حیات انسان دارد.
جنگلهای ایران از جمله ثروتهای طبیعی ما هستند که به عنوان یکی از مهمترین مراکز بومشناسی و زیستشناسی در جهان شناخته میشوند. این جنگلها دارای تنوع گوناگونی از گیاهان و جانوران است و به عنوان مکانهای حیات وحش و پایگاههای حیاتی برای حفاظت و حفظ تنوع زیستی شناخته میشوند.
جنگلهای کشور ما شامل انواع مختلفی از جنگلهای سرسبز، جنگلهای خشک و جنگلهای نیمهخشک میباشد که هر کدام از این انواع جنگل دارای ویژگیها و گونههای متنوعی از گیاهان و جانوران هستند. از جمله معروفترین جنگلهای ایران میتوان به جنگلهای هیرکانی، جنگلهای کاسپین، جنگلهای هیرمند و جنگلهای زاگرس اشاره کرد. جنگلهای ایران نه تنها به عنوان محیط زیستی مهم برای حیات وحش و گیاهان شناخته میشوند، بلکه نقش مهمی در حفظ خاک و آب و کنترل آلودگی هوا نیز دارند.
باید برای حفاظت از محیطزیست توافقسازی کنیم
شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه هم اندیشی با تشکلهای مردم نهاد محیطزیست و منابعطبیعی سراسر کشور، نمایندگان شبکههای استانی و فعالان محیطزیستی کشور که شهریور ۱۴۰۳ در سالن جلسات سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، بیان داشت: امیدوارم در این فرصت کوتاهی که برای خدمت به محیط زیست کشور پیش آمده است بتوانیم همگی باهم بخش بزرگی از مسائل و مشکلات حوزه محیط زیست را حل کنیم و این امکانپذیر نخواهد بود مگر با مشارکت شما فعالان و تشکلهای محیط زیستی و سایر دغدغهمندان این حوزه.
وی افزود: من اعتقاد ویژهای به مشارکت دارم و خودم را متعهد میدانم که برای حفاظت از محیط زیست ایران باید رویکرد جدی جهت توافقسازی داشته باشیم.
او تصریح کرد: ما در ابتدا باید بتوانیم در سطح حاکمیت توافقسازی و اجماع برای حفاظت از محیط زیست داشته باشیم و بعد بتوانیم در این مساله را در سطح مردم عملی کنیم.
بیمه حیات وحش برای جلوگیری از انقراض گونههای زیستی
علی عبدیزاده مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست گفت: ماجرای تولد ایده «بیمه حیات وحش» به ضرورت اقدام سازمان محیط زیست برای حفاظت از گونههای در خطر انقراض برمیگردد.
عبدیزاده توضیح داد: از دلایل انقراض گونههای در معرض خطر میتوان به مرگومیرهای طبیعی ناشی از تغییرات اکوسیستمی یا غیرطبیعی مثل شکار اشاره کرد.
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست در توضیح دسته دیگری از مخاطرات که گونههای جانوری را تهدید میکند گفت: خطر از بین رفتن جانوران بهدست باغداران یا کشاورزان برای حفاظت از محصولات کشاورزی از دیگر عوامل آسیبزننده به گونههای در حال انقراض است.
عبدیزاده ادامه داد: شرایطی وجود دارد که باغدار، کشاورز یا دامدار برای جلوگیری از آسیبپذیری محصولاتش چاره را در مقابله با آن گونه جانوری میبیند.
مصدومیت محیطبان لرستانی در اطفای حریق سفیدکوه
علی سالاروند وقت مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: محیطبانان و کارکنان یگان حفاظت استان جهت اطفا حریق گسترده در حاشیه منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرمآباد حضور داشتند و با تلاش حدود پنج ساعته مانع از ورود حریق به منطقه شدند.
وی افزود: محیطبانان با شعلهور شدن مجدد آتش در دامنه کوه به علت وزش باد به اطفا حریق پرداختند اما متأسفانه شیب زیاد و ریزشی بودن منطقه، سقوط و پرتاب سنگ از ارتفاع، برخورد آن با مسؤول منطقه و پرتاب حدود ۱۰ متری وی به پایین موجب مصدومیت از ناحیه سر، گردن، کمر و دست شد.
سازمان محیطزیست باید بتواند وضعیت کیفی زندگی مردم را ارتقا دهد
امید حاجتی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیطزیست در جلسه تکریم و معارفهای که در شهریور ۱۴۰۳ برگزار شد بیان کرد: موضوع مهم و اصلی ما در این معاونت تسهیلگری برای تحقق اهداف سازمان خواهد بود و این ماهیت اصلی معاونت توسعه خواهد بود.
وی افزود: عملکرد ما باید منجر به این مساله شود که همکاران ما کمترین دغدغه را در پیگیری امور محوله داشته باشند و فعالیتها و مأموریتهای خود را به نحو احسن انجام دهند.
سرپرست معاونت توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیطزیست تصریح کرد: نبود رفتار تبعیضآمیز و دوری از فساد و توجه به تسهیل فعالیت همکاران مواردی است که باید به آن توجه جدی داشته باشیم.