شکرگزاری آذربایجانی ها برای یک ماه بندگی؛ از دیدن روی ماه تا صله ارحام

اقتصاد ایران: ارومیه - ماه صیام و میهمانی خدا به ایستگاه عید فطر رسید و عطر و شمیم این عید سعید در جای جای آذربایجان غربی پیچیده و مردم این دیار آماده شکرگزاری یک ماه بندگی هستند.

خبرگزاری مهر، استان‌ها: عید سعید فطر یکی از مهم‌ترین اعیاد مسلمانان بوده و جایگاه ویژه ای دارد مسلمانان و این روز را بسیار گرامی داشته و مراسم ویژه ای به مناسبت فرارسیدن این عید سعید و فرخنده برگزار می‌کنند.

استقبال از عید فطر در شهرهای جنوبی آذربایجان غربی

مانند همه اعیاد در آستانه عید فطر و در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان، زنان دست به کار شده و با نظافت خانه به استقبال عید فطر می‌روند و خانه را برای میهمانان روز عید آماده می‌کنند.

شب آخرین روز رمضان که شب عید فطر است، از خانه‌ها عطر برنج دم کرده به مشام می‌رسد و رسم است که در شب عید، خانواده‌ها برنج را به عنوان اصلی ترین غذای خود انتخاب کرده و بانوان با خورشت‌های مختلف آن را تهیه و برای آخرین افطار رمضان آماده کنند.

رؤیت هلال ماه شوال و زکات فطریه

رؤیت ماه و دیدن هلال ماه شوال، مهم‌ترین شاخصه برای عید فطر است که امروزه با تلسکوپ و دستگاه‌های پیشرفته نجومی نیز انجام می‌گیرد.

در این راستا نیز در گذشته در منطقه آذربایجان، رسم بر این بود که بزرگان در شهرها و به ویژه در روستاها به پشت بام رفته و به دنبال رؤیت ماه بودند و وقتی هم که ماه رؤیت می‌شد به چهره یک کودک نگاه می‌کردند و عده‌ای هم رسم بر نگاه به آئینه داشتند.

هرچند این رسم امروزه دیگر مشاهده نمی‌شود اما اگر از بزرگان و ریش سفیدان درباره آداب و رسوم این ایام بپرسید، حتماً از رسمی که در آن به دنبال رؤیت ماه بودند، نام می‌برند.

آخرین شب ماه مبارک رمضان، سرپرست خانواده بر اساس اعلام مراجع تقلید، با محاسبه میزان فطریه افراد خانواده آن را از قوت سالانه خانواده، از پول جدا کرده و در محل خاصی قرار می‌دهد.

رسم بر است که وقتی سرپرست خانواده میزان فطریه را محاسبه و جدا کرد، اعضای خانه بر روی آن دست می‌زنند تا فطریه شأن گردن کسی نیفتد.

اقامه نماز عید فطر در مصلا و مساجد آذربایجان غربی

اقامه نماز عید سعید فطر مهم‌ترین و بارزترین مشخصه عید سعید فطر است که در واقع زیباترین جلوه و نمود روز عید نیز است.

صبح اول شوال که می‌شود، عطر دل‌انگیز عبودیت و بندگی، از جای جای شهر به جان می‌نشیند و آوای خوش بندگی، آسمان و زمین و آنچه در آن است را به جوش و خروش وامی‌دارد.

در این روز همه می آیند تا این عید بزرگ، عید بندگی را به یکدیگر تبریک بگویند و در کنار یکدیگر با نوای «اللهم اهل الکبریا و العظمه …» خدا را صدا بزنند.

در این روز، مردم قبل از طلوع خورشید در مکان‌های اقامه نماز عید فطر اجتماع کرده و قبل از نماز عید، نماز صبح را نیز به جماعت بر پا می‌دارند.

حتی در این بین می‌توان به پخش نذری نیز اشاره کرد که در قبل از اقامه نماز، عده‌ای از مردم هم ترجیح می‌دهند تا نذورات خود شامل نان روغن، کیک و غیره را در بین نمازگزاران پخش کنند.

طنین تکبیرهای «الله اکبر» در مساجد شهر

تکبیر گفتن در روز عید فطر یکی از سنت‌های مسلمانان در روز عید فطر است که در منطقه آذربایجان نیز جلوه خاصی داشته و دارد.

یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های روز عید، دید و بازدیدها و صله ارحام است که در عید فطر نیز به عنوان یکی از مهم‌ترین اعیاد مسلمانان از نمود بیشتری برخوردار است.

پس از اینکه نماز عیدفطر اقامه شد معمولاً رسم بر این است که کوچکترها به دیدار بزرگترها رفته و عید را به آنها تبریک می‌گویند حتی در برخی از خانواده‌ها رسم بر این است که در منزل بزرگ خاندان جمع شده تا اولین وعده نهار بعد از ماه مبارک رمضان را میهمان بزرگ‌تر خانواده باشند.

عیدی برای نوعروسان در مناطق مختلف آذربایجان غربی

در اعیاد رسم است که برای نوعروسان خانواده، تحفه‌ای به عنوان عیدی می‌برند و در عید سعید فطر نیز اینگونه بوده و خانواده‌ها برای نوعروسان در روز عید فطر، عیدی می‌برند.

این عیدی‌ها بیشتر شامل شیرینی و لباس بوده و توسط خانواده داماد تدارک دیده می‌شود و معمولاً خانواده داماد به همراه چند تن از زنان عیدی را به خانه نوعروس می‌برد.

یک روز مانده به عید فطر، مراسم شب عید اموات و رفتگان یا به زبان محلی، قره بایرام در نقاط مختلف شهر و روستاها برای گرامیداشت اموات درگذشته در یک سال گذشته برگزار می‌شود، البته برخی نیز ترجیح می‌دهند تا این مراسم را در روز عید برگزار کنند.

از سوی دیگر در روز عید نیز برخی خانواده‌های شهدا بر سر مزار شهدا رفته و قبور شهدا را عطر افشانی و غبارروبی می‌کنند.

۳۵۰ پایگاه جمع آوری زکات فطریه در آذربایجان غربی دایر شد

مدیر کل کمیته امداد امام خمینی آذربایجان غربی از برپایی ۳۵۰ پایگاه جمع آوری زکات فطریه در استان خبر داد.

رضا مهرافروز در این زمینه افزود: پایگاه جمع آوری زکات فطریه همزمان با روز عید سعید فطر در استان دایر بوده و زکات پرداختی شهروندان را جمع آوری می‌کنند.

وی ادامه داد: در این راستا مراکز نیکوکاری نیز در سطح آذربایجان غربی به کمک پایگاه‌های محل اطراف محل‌های برگزاری نماز عید فطر می‌آیند تا زکات فطریه پرداختی مردم را در سریع‌ترین زمان به دست نیازمندان برسد.

مهرافروز با اشاره به اینکه کمیته امداد متولی جمع‌آوری زکات فطریه است، یادآور شد: علاوه بر روش‌های پرداخت فطریه، امکاناتی برای پرداخت زکات فطریه در نانوایی‌ها نیز در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به نیاز به حضور خیرین برای حمایت از خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد، گفت: سال گذشته، ۳ هزار خانوار را به حد توانمندی رساندیم و همچنین برای ۹ هزار نفر مددجو با اعتبار ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام اشتغال پرداخت شد.

مهر افروز خاطر نشان کرد: کمیته امداد امام خمینی آذربایجان‌غربی در حوزه‌های مختلف از جمله فرهنگی، درمان و کمک هزینه تأمین جهیزیه فعالیت می‌کند.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ