به گزارش سلامت نیوز به نقل از scitechdaily، تحقیقات نشان داده است که استاتینها، داروهای کاهشدهنده کلسترول، ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش دهند. در یک مطالعه جدید که در CANCER، مجله معتبر انجمن سرطان آمریکا، منتشر شده است، محققان بررسی کردند که آیا سایر داروهای کاهشدهنده کلسترول نیز اثرات مشابهی دارند. این مطالعه نشان داد که برخی از این داروها، از جمله مهارکنندههای جذب کلسترول، با کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط هستند.
بررسی تأثیر داروهای کاهشدهنده کلسترول
داروهای غیر استاتینی کاهشدهنده کلسترول شامل مهارکنندههای جذب کلسترول، جداکنندههای اسیدهای صفراوی، فیبراتها، نیاسین و اسیدهای چرب امگا 3 هستند. این داروها معمولاً برای مدیریت سطح کلسترول و چربی خون تجویز میشوند و هر یک از طریق مکانیسمهای متفاوتی عمل میکنند.
تیم تحقیقاتی به رهبری دکتر کاترین مکگلین، از مؤسسه ملی سرطان، رابطه بین این پنج گروه دارویی و خطر ابتلا به سرطان کبد را بررسی کرد.
تحلیل دادههای پایگاه تحقیقاتی بریتانیا
محققان از دادههای پایگاه اطلاعاتی Clinical Practice Research Datalink (CPRD) استفاده کردند که سوابق مراقبتهای اولیه حدود ۷ درصد از جمعیت بریتانیا را شامل میشود. تجزیهوتحلیل آنها شامل ۳۷۱۹ مورد سرطان کبد و ۱۴۸۷۶ فرد سالم در گروه کنترل بود. عوامل دیگری مانند ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماریهای مزمن کبدی نیز در این تحلیل مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج مطالعه
-
استفاده از مهارکنندههای جذب کلسترول با ۳۱ درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد همراه بود.
-
این ارتباط در افرادی که دیابت نوع ۲ یا بیماریهای مزمن کبدی داشتند نیز مشاهده شد.
-
استاتینها نیز با ۳۵ درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط بودند.
-
هیچ ارتباطی بین مصرف فیبراتها، اسیدهای چرب امگا ۳ و نیاسین با کاهش خطر سرطان کبد مشاهده نشد.
-
استفاده از جداکنندههای اسید صفراوی در تحلیل کلی با افزایش خطر سرطان کبد همراه بود، اما نتایج در افراد مبتلا به دیابت یا بیماریهای کبدی متناقض بود.
اهمیت یافتهها و نیاز به تحقیقات بیشتر
دکتر مکگلین تأکید کرد: "از آنجایی که تحقیقات کمی به بررسی اثرات داروهای غیر استاتینی کاهشدهنده کلسترول بر خطر سرطان کبد پرداختهاند، یافتههای این مطالعه نیاز به تأیید در سایر جمعیتها دارد. اگر نتایج ما در مطالعات آینده تأیید شود، این اطلاعات میتواند در تحقیقات مرتبط با پیشگیری از سرطان کبد مورد استفاده قرار گیرد."
این مطالعه، اگرچه نتایج امیدوارکنندهای ارائه داده است، اما نیاز به بررسیهای بیشتر برای درک دقیقتر مکانیسم اثر این داروها بر سرطان کبد دارد.