اگر روحانیت پای این انقلاب نبود، امروز نشانی از آن باقی نمانده بود
اقتصاد ایران: قم- رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: اگر روحانیت پای این انقلاب بزرگ نبود، امروز نشانی از آن باقی نمانده بود.
به گزارش خبرگزاری مهر، جمعی از ائمه جمعه استان گلستان با آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری دیدار و گفتگو کردند.
معنای واژه «منت» در فرهنگ قرآن کریم
آیت الله حسینی بوشهری به تبیین معنای واژه «منت» در قرآن کریم و آموزههای دینی پرداخت و ابراز کرد: در قرآن سه جا از واژه «منت» استفاده شده است. در رابطه با اصل اسلام، بعثت نبی مکرم صلی الله علیه و آله و ظهور منجی عالم بشیریت.
وی ادامه داد: معنای «منت» در قرآن غیر از این فهمی است که ما در زبان فارسی از این واژه داریم و «منت» در فرهنگ قرآن و آموزههای دینی به معنای نعمت است و در خصوص اصل اسلام خداوند میفرماید «قُلْ لَا تَمُنُّوا عَلَیَّ إِسْلَامَکُمْ بَلِ اللَّهُ یَمُنُّ عَلَیْکُمْ أَنْ هَدَاکُمْ لِلْإِیمَانِ» یعنی این خداست که منت میگذارد و نعمتی بزرگ به شما عطا میکند.
امام جمعه قم اضافه کرد: در رابطه با بعثت هم خداوند از واژه «منت» استفاده میکند «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ» و راجع به ظهور که در واقع تکمیل کننده آن دو نعمت قبلی است، واژه «منت» به کار رفته است «وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَی ٱلَّذِینَ ٱستُضعِفُواْ فِی ٱلأَرضِ وَنَجعَلَهُم أَئِمَّه وَ نَجعَلَهُمُ ٱلوَرِثِینَ.»
وی بیان کرد: امیدواریم در عصر غیبت کبری که ما روحانیت خود را سرباز آن حضرت میدانیم، از این فرصت طلایی برای زمینه سازی ظهور استفاده کنیم و تا حد توان، دلبستگان و علاقهمندان به حضرت را در جامعه افزایش دهیم؛ چرا که یکی از مسائلی که در رابطه با ظهور مطرح است، آمادگی است و اگر این آمادگی بوجود بیاید، إن شاء الله حضرت ظهور خواهد کرد و همه متنعم میشوند.
بخشی از مشکلات حوزههای علمیه به فضای جامعه باز میگردد
رئیس جامعه مدرسین در بخش دیگری از سخنان خود به برخی مشکلات و نگرانیهای موجود راجع به وضعیت حوزههای علمیه اشاره کرد و اظهار کرد: بخشی از این مسائل به فضای جامعه ما باز میگردد. گاهی اوقات موانعی ایجاد میشود که برطرف شدن آن و آثار آن، زمان بر است.
اگر روحانیت پای این انقلاب نبود، امروز نشانی از آن باقی نمانده بود
وی با اشاره به حضور روحانیت در عرصهها و دستگاههای مختلف حاکمیتی تصریح کرد: اگر روحانیت پای این انقلاب بزرگ نبود، امروز نشانی از آن باقی نمانده بود.
نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری با اشاره به بازگشت امام خمینی از قم به تهران بعد از پیروزی انقلاب گفت: امام سرانجام به این نقطه رسید که خودش باید این حرکت بزرگ را فرماندهی کند و اگر رها کند، دشمنان طمع ورز و کسانی که در داخل به دشمن چراغ سبز نشان میدهند، هستی ما یعنی انقلاب اسلامی را از ما میگیرند.
وی افزود: نگاه اولیه حضرت امام این بود که روحانیت مشغول شئون روحانیتی خودش باشد، ولی امام احساس کرد که اگر حضور روحانیت عالم و بصیر در کنار نهادهای جدید و قبلی نباشد، دشمن پیروز خواهد شد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: همان اوایل انقلاب مجموعه قابل توجهی از بزرگان و اساتید حوزه به خاطر امتثال امر حضرت امام پای کار رفتند و طیف وسیعی از حوزویان ملا و عالم در دستگاههای مختلف حضور پیدا کردند و این به خاطر احساس تکلیفی بود که آن روز بود و هم چنان نیز ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد: شاید گاهی شخصیت علمی طلبه به صورت کامل شکل نگرفته باشد، اما ضرورتها به گونهای است که از دستگاههای مختلف درخواست میکنند و آن طلبه در آنجا منشأ اثر میشود.
رضا خان به دنبال این بود که حوزه علمیه را به بهانهای درهم بشکند
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به مسئله پذیرش طلاب ابراز کرد: راجع به پذیرش طلاب، حوادث سختی را پشت سر گذاشتهایم که همیشه برای روحانیت پیش آمده است و رضا خان دنبال این بود که حوزه را به بهانهای درهم بشکند تا اثری از روحانیت باقی نماند و حرکت حاج شیخ آن روز یک حرکت ۱۰۰ در صد انقلابی بود ولو در قالب سکوت، لذا فضا برای مرحوم آیت الله بروجردی فراهم شد و در نهایت به دست حضرت امام رسید تا انقلاب پیروز شد.
وی ادامه داد: آن روز یک وضع این شکلی برای روحانیت ایجاد کردند و کمتر کسی میآمد برای طلبه شدن و در طول زمان هم گاهی از اوقات بیمهریهایی نسبت به روحانیت شده است. در این چند ساله اخیر نیز حوادث کمی نداشتیم. نا آرامیهای ۱۴۰۱ و حملاتی که متوجه روحانیت بوده است و همچنین تنگناهای معیشتی و کرونا، ضربه سنگینی به حوزه زد.
ارتباط حوزه با آموزش و پروش باید بیشتر شود
وی خاطر نشان کرد: ما باید روش جذب را تغییر دهیم. ارتباط حوزه با آموزش و پرورش باید بیشتر شود که از جمله راهها، معرفی حوزه، روحانیت و شخصیتهای برجستهای که در عالم اسلام از این حوزه برخاستهاند، به دانش آموزان است.
اگر حوزههای علمیه کم فروغ شوند، به اصل انقلاب لطمه وارد خواهد شد
رئیس جامعه مدرسین تصریح کرد: اگر حوزههای علمیه کم فروغ شوند، به خیلی از مسائل از جمله امامت جمعه، مساجد، نهادهای انقلابی و اصل انقلاب، لطمه وارد خواهد شد.
بهترین مبلغ برای جذب طلاب، خود طلاب هستند
وی با بیان اینکه بهترین مبلغ برای جذب طلاب، خود طلاب هستند ابراز داشت: اگر این طلبه از درس و بحث و شرایطی که برای آن ایجاد کردهاید راضی باشد، نیاز نیست شما شخصاً وارد شوید. این طلبه هر جا که میرود برای شما تبلیغ میکند. انگیزه را در خود این طلاب ایجاد کنید و به آنها مأموریت دهید چون اینها بهتر زبان هم سن و سالان خود را میفهمند.
شایان ذکر است در ابتدا و انتهای این دیدار، ائمه جمعه حاضر به بیان دغدغهها، مشکلات، انتقادات و نظرات خود پرداختند.