شوری خاک ۱۰.۵ میلیون هکتار از اراضی کشور
اقتصاد ایران: اصفهان- معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: ۱۰.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور دارای درجات مختلف شوری است.
به گزارش خبرنگار مهر، صفدر نیازی شهرکی معاون آب و خاک وزیر کشاورزی که برای شرکت در سومین گردهمایی سراسری مدیران ستادی و استانی آب و خاک کشور به اصفهان سفر کرده است، صبح سهشنبه در نشست خبری اظهار کرد: هم اینک ۱۰ و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در سطح کشور در درجات متفاوت شوری است که دلیل آن کم شدن منابع آبی است در حالی که در دهه ۷۰ خورشیدی، ۶ و نیم میلیون هکتار از اراضی درگیر شوری خاک بود.
وی با اشاره به اینکه به جز کاهش منابع آبی، کودها هم در شوری خاک مؤثر است، خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که سطح آبهای زیرزمینی افت پیدا کرده و همین دلیل آب چاهها نیز شور شده که برای رفع آن، طرح آبشویی انجام میشود و آخر فصل آب سنگین به چاهها تزریق میکنیم که شوری آب محدود شود و با آبشویی این مسئله کمتر شده است.
سالانه ۱۶ میلیون تن فرسایش خاک داریم
معاون آب و خاک وزیر کشاورزی تصریح کرد: سالانه به طور متوسط ۱۵- ۱۶ میلیون تُن فرسایش خاک در کشور داریم و میزان فرسایش آبی و بادی نزدیک به ۱۰ میلیون تن میرسد که علل و عوامل متعددی دارد.
نیازی، اقلیم و بافت خاک و پوشش گیاهی مراتع، تغییر کاربریهای غیرمجاز به ویژه در شمال کشور، شدت بارشها در کشور بر اثر تغییر اقلیم و همچنین خشکسالی را از جمله عوامل فرسایش خاک برشمرد و گفت: طرحهای ابخیزداری در سطح ۲۰ میلیون هکتار در سطح کشور در حال اجرا است.
اجرای سامانههای نوین آبیاری در سطح ۳ میلیون و ۱۸۲ هکتار
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به اینکه هشت میلیون هکتار در کشور اراضی کشاورزی وجود دارد، ابراز کرد: از دهه ۷۰ تاکنون سامانههای نوین آبیاری در سطح سه میلیون و ۱۸۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور اجرا شده است.
نیازی با بیان اینکه در تولید تجهیزات آبی و ماشینالات کشاورزی خودکفا شده ایم، افزود: بیش از ۳۰۰ کارخانه تولید کننده تجهیزات نوین آبی و ماشینآلات کشاورزی در کشور وجود دارد که به ۱۹ کشور از جمله عراق، تاجیکستان و برخی کشورهای اروپایی صادرات دارند.
صادرات ۱۰۰ میلیون دلاری تجهیزات کشاورزی
وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۰۰ میلیون دلار تجهیزات کشاورزی صادر شده است، اضافه کرد: این مهم گامی در توسعه خدمات فنی مهندسی کشاورزی است.
اجرای پروژه آبیاری هوشمند در سطح ۱۱۰ هزار هکتار
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی به اجرای پروژه
آبیاری هوشمند در کشور اشاره کرد و گفت: این طرح تاکنون در سطح ۱۱۰ هزار هکتار به صورت آزمایشی توسط هفت شرکت دانش بنیان اجرا شده است.
نیازی ابراز کرد: با اجرای پروژه آبیاری هوشمند به کمک این شرکتهای دانش بنیان میکوشیم با وجود محدودیت منابع آبی، غذا تأمین کنیم.
وی تصریح کرد: آنچه برای ما اهمیت دارد کاهش فاصله فناوری و علم با حوزه کشاورزی و چگونگی انتقال آخرین روشهای علمی و فناوریها درون مزرعه است.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حوزه آبیاری تقریباً آخرین فناوری دنیا را داریم، ادامه داد: چالش اصلی بخش کشاورزی تغییر اقلیم و کاهش بارش است که امسال تاکنون به ۷۴ میلیمتر رسیده و این شرایط خاص حوزه مرکزی و به ویژه اصفهان بدتر شده است.
نیازی تصریح کرد: راه حل این مسئله در شرایطی که با وجود محدودیت منابع آبی، موظف هستیم ۱۲۰ میلیون تن غذا در سال تولید کنیم، ارتقای بهره وری است.
بخش کشاورزی سالانه ۷۰ میلیارد مترمکعب مصرف آب دارد
وی با اشاره به اینکه حدود ۶۰۹ دشت در کشور وجود دارد، گفت: بالای ۵۰ درصد آبهای کشور از منابع زیر زمینی تأمین میشود به طوری که از ۷۰ میلیارد مترمکعب آبی که در سال در بخش کشاورزی کشور استفاده میشود نیمی از آن از منابع زیرزمینی است.
معاون آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی افزود: فشار بر منابع زیرزمینی به حدی است که ۱۵۰ میلیارد مترمکعب به آبهای زیرزمینی بدهکار شدیم.
احیا و مرمت ۳۲ هزار کیلومتر قنات
نیازی با بیان اینکه ۴۱ هزار کیلومتر قنات در کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: ۳۲ هزار کیلومتر از این رشته قناتها طی سالیان گذشته احیا و لایروبی شده است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون در سطح یک میلیون و ۶۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شبکههای زه کشی ایجاد شده است، ادامه داد: در کنار این در سطح ۲۰۰ هزار کیلومتر از اراضی کانال بتنی برای انتقال آب ساخته شده است.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در حوزه استخر و مرمت قنوات و آب بندها در شمال یا هوتک در جنوب کشور کارهای خوبی شده است، اضافه کرد: ۲ پروژه کلان در کشور اجرا شده است و تولید خوبی هم در محصول گندم به میزان ۱۴ تن بوده که مربوط به پروژه ۳۰۰ هزار هکتاری طرح خوزستان و ایلام بود که اجرا شد.
نیازی با اشاره به اجرای طرح کشاورزی در غرب کشور به میزان ۲۲۷ هزار هکتار، خاطرنشان کرد: ۲ پروژه پیشران نیز در برنامه هفتم دیده شده که طرح زیرساخت شمال کشور است که مطالعات آن آغاز شده است.
وی با بیان اینکه تکالیفی در این باره در برنامه هفتم توسعه تعریف شده است، خاطرنشان کرد: تقریباً پروزههای خوبی انجام شده که از جمله موضوع تغذیه ابخوانها و آبخیزداری است و ۲ سالی است که منفی شدن بیلان منابع زیرزمینی به طور متوسط در سطح کشور متوقف شده است.
تکلیف برنامه هفتم برای کاهش ۱۵ میلیارد مترمکعبی برداشت آب
معاون آب و خاک وزیر کشاورزی خاطرنشان کرد: سازمان جهاد کشاورزی مکلف شده که تا پایان برنامه هفتم توسعه برداشت آب از منابع زیرزمینی را تا ۱۵ میلیارد مترمکعب کاهش دهد.
نیازی ابراز کرد: برنامه هفتم توسعه تکلیف کرده در محصولات راهبردی مانند گندم، شکر، سیبزمینی و …تا ۹۰ درصد خودکفایی داشته باشیم که بر اساس آن برنامه هفتم شاخص گذاری و اهدافی تعیین کرده است.
وی با اشاره به ارتقای بهره وری در گلخانهها گفت: هم اینک تولید برخی گلخانهها ۴۰۰ تن تولید محصول دارد در حالی که در مزرعه در سطح باز به ۴۰ تن تولید میرسد.