مهمترین جاذبه های گردشگری ایلام کدام است؟
اقتصاد ایران: ایلام - استان ایلام در غرب ایران با جاذبه های گردشگری متنوع به عروس زاگرس شهرت دارد.
خبرگزاری مهر-گروه استانها: استان ایلام در فصل بهار بسیار زیبا و دیدنی است. آب و هوای معتدل و مطبوع، طبیعت سرسبز و گلهای وحشی، این استان را به یک مقصد گردشگری جذاب تبدیل میکند.
جنگلهای بلوط و مراتع ایلام در بهار پوشیده از سبزه و گل میشوند و مناظر بسیار زیبایی را ایجاد میکنند.
جنگلها بخش وسیعی از استان ایلام را پوشاندهاند و مناظر طبیعی بسیار زیبایی را ایجاد میکنند. به ویژه در فصل بهار، این جنگلها پوشیده از سبزه و گل میشوند.
به طور کلی، ایلام در فصل بهار مقصدی عالی برای گردشگرانی است که به دنبال طبیعت زیبا، آب و هوای معتدل و فرهنگ غنی هستند.
تنگه کافرین
تنگه «کافرین» در شمال شهر بدره در جاده ایلام به دره شهر قرار دارد. رودخانهای در این تنگه جریان دارد که پس از عبور از آن در شمال تنگه به رودخانه سیمره میریزد. آثاری از معماری صخرهای دوران پیش از تاریخ در این تنگه به چشم میخورد که نشان از قدمت و اهمیت تنگه دارد.
جنگلهای وسیع بلوط و گونههای جانوری مانند سنجاب ایرانی از دیگر جاذبههای این تنگه است. طول تنگه در حدود ۲ کیلومتر و ارتفاع آن از سطح دریا ۷۰۰ متر است.
در یک کیلومتری ورودی تنگه برکه «آب زمزم» قرار گرفته است. همچنین زیارتگاه «جابر» از دیگر نقاط گردشگری در منطقه بهحساب میآید.
جاذبههای گردشگری دره ویژدرون
بدون شک دره ویژدرون یکی از مکانهای گردشگری در استان ایلام محسوب میشود که سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند، دره ویژدرون که از طبیعت بکر و دیدنی برخوردار است، در فاصله ۲۰ کیلومتری شهرستان ایلام و در کنار سد زیبای چم گردلان در نزدیکی روستای مهر شهرستان ملکشاهی واقع شده که از طریق مسیر جادهای ماربره یا کان گنبد امکان دسترسی به آن وجود دارد.
این دره که خاطرات شیرین و دلنشینی را برای هر فرد تداعی میکند، در ارتفاع ۸۱۰ متری از سطح دریا قرار دارد و بسیار بزرگ است؛ بهگونهای که طول آن به ۶ کیلومتر و ارتفاع صخرههای آن حتی به ۲۰۰ متر هم میرسد، سنگهای این دره جنس آهکی دارند و دارای ترکیبات کربنات کلسیم هستند و به سازند آهکی آسماری که از سازندهای زمینشناسی ایران است و غنیترین مخزن نفتی ایران و خاورمیانه و یکی از غنیترین مخازن کربناته جهان به شمار میرود.
دره ویژدرون همچنین از طبیعت فوقالعادهای نیز برخوردار است، چرا که این دره دارای تنوع گیاهی و جانوری فراوانی است و زیستگاه مهمی برای حیاتوحش به شمار میرود، طبق گفته مردمان محلی منطقه، در گذشته انواع جانوران مانند خرس، پلنگ، گرگ، گراز و… در این محل زندگی میکردند.
تنگه رازیانه
تنگه رازیانه اثر طبیعی شهرستان بدره است که در دامنه ارتفاعات کبیرکوه قرار گرفته و دقیقاً از کنار جاده ایلام - دره شهر امتدادیافته و محلی برای تفرج گردشگران است. این اثر طی سالهای گذشته در فهرست آثار طبیعی ملی کشور نیز ثبت شده است.
«تنگه رازیانه» چه به لحاظ طبیعی و گردشگری و چه به لحاظ علم زمینشناسی در کشور بینظیر است و این شکاف ۱۰ تا ۳۰ متر عمق دارد و طول آن نیز با مارپیچهایش هزار و ۲۰۰ متر است که در نوع خود زیباست.
تنگه بهرام چوبین
در هشت کیلومتری مسیر دره شهر-پلدختر و در دل یکی از درههای باریک کبیر کوه تنگه باستانی شگفت انگیزی قرار دارد که مورخان آن را شکارگاه ییلاقی و بنا به روایاتی مخفیگاه یکی از سرداران بنام ایرانی «بهرام چوبین» میدانند.
تنگه یا دژ چوبینه یکی از پدیدههای زیبای طبیعی شهرستان دره شهر و در برگیرنده بناهایی است که در نوع خود بی بدیع و کم نظیرند.
آثار قلعههای بزرگ داخل تنگه و وجود چهار آب انبار حجاری شده در دل سنگهای عظیم و نیز آثار پلکانی سنگی و دیوار کشی ارتفاعات ورودی تنگه که هنوز هم برجهای دیدبانی مشرف بر آن نسبتاً دست نخورده باقی مانده از این اثر تاریخی یک میراث ارزشمند ساخته که متأسفانه بر اثر اهمال مسئولین فرهنگی استان مانند دیگر ابنیه تاریخی شهرستان در حال ویرانی و تاراج است.
شهر تاریخی سیمره
شهر تاریخی سیمره بزرگترین محوطه تاریخی استان ایلام محسوب میشود، این شهر در حاشیه جنوب شرقی شهر کنونی شهرستان دره شهر واقع شده است.
این اثر تاریخی بزرگترین محوطه تاریخی در سطح استان ایلام را تشکیل میدهد که بالغ بر ۱۲۰ هکتار است.
این شهر تاریخی جز نخستین آثار تاریخی ثبت شده استان ایلام در آثار ملی بوده است، محوطه تاریخی این شهر طبق مطالعات و کاوشهای انجام گرفته مربوط به قرون اولیه اسلامی است.
این شهر تاریخی بر اثر وقوع زلزله در سال ۳۳۴ هجری قمری تخریب و خالی از سکنه شده است و تاکنون ۹ فصل کاوش باستان شناسی در این محوطه تاریخی صورت گرفته است.
طبیعت زیبای منطقه در فصل زمستان و بهار و گچبری های به دست آمده در کاوشهای صورت گرفته در این شهر تاریخی را از جمله ویژگیهای منحصر به فرد آن ذکر کرد.
خانه اربایی، بنای مسجد، اماکن حاشیه سیل بند و اماکن مسکونی حاشیه نشین شهر از جمله مکانهایی هستند که در این اثر تاریخی کاوش شدهاند.
تپه علی کش
تپه باستانی علی کش که اسامی دیگر آن بزمرده و محمدجعفر است در دشت دهلران واقع شده و توسط فلانری و نیلی در سال ۱۹۶۱ میلادی حفاری شده است.
در علی کش سه دوره فرهنگی مشخص شده است که از قدیم به جدید با اسامی سه گانه تپه نامگذاری شده است و این اسامی عبارتند از بز مرده علی کش و محمد جعفر بز مرده قدیمیترین و محمد جعفر جدیدترین لایه آن است.
دوره بزمرده در علی کش مربوط به دوره نوسنگی بدون سفال یعنی قدیمترین دوره فرهنگی دشت دهلران و دوره محمد جعفر مربوط به دوره نوسنگی با سفال است.
ابزارهای سنگی تپه علی کش متعلق به دوره بزمرده و علی کش میباشد که از سنگ چخماق و ابسدین ساخته شدهاند.
دوره بز مرده متعلق به ۶۷۵۰-۷۵۰۰ قبل از میلاد است معماری این دوره شامل اتاقهای کوچک راستگوشه به ابعاد ۲*۲ و با خشت ساخته شدهاند این خانهها فاقد پی بوده و دیوارها بدون قفل و بست به هم چفت شدهاند قسمتهایی از این خانهها به عنوان انبار و اتاق ذخیره کاربرد داشته است.
شگفتیهای غار «زینه گان» در ایلام
غار طبیعی زینه گان اثر طبیعی شگفتی است که در دل دشت منطقه گرمسیری بخش صالح آباد از توابع شهرستان گرمسیری مهران است که همه ساله به ویژه در فصل بهار و تابستان میهمانان زیادی را به آنجا میکشاند.
اگر چه غار طبیعی زینگان برای بیشتر مردم کشور ناشناخته مانده است اما زیبایی منحصر به فرد و شکل گیری این غار در دل منطقهای گرمسیری از قابلیتهای فراوانی برای جلب طبیعت گردان داخلی و خارجی برخوردار است.
این غار طبیعی روباز دارای صدها متر طول، آب فراوان، دهلیزهای آبگیر و قندیلهای متعدد است و از آبچک های طبیعی باران طبیعی نقش میبندد و همه را به میهمانی خنکی دعوت می کنداین غار طبیعی روباز دارای صدها متر طول، آب فراوان، دهلیزهای آبگیر و قندیلهای متعدد است و از آبچکهای طبیعی باران طبیعی نقش میبندد و همه را به میهمانی خنکی دعوت میکند.
اختلاف هوای داخل غار با بیرون بیش از ۲۰ درجه سانتیگراد تفاوت دارد و به همین علت غار زینه گان به غار بهشت معروف است. سرخسها و جلبکها، گلها و گیاهان و رنگ سنگها و پیچ و خم غار انگار نقاشی است که چشمهها را مینوازد.
در فصل بهار روزانه صدها نفر با طی مسافت پنج کیلومتر از جنوب غرب امامزاده علی صالح (ع) به این غار بسیار زیبا میروند.
این غار روباز که بیش از یک کیلومتر طول دارد دارای آب جاری، دهلیزهای آبگیر، قندیلهای متعدد و آبچک های طبیعی و بسیار جالب است، علاوه بر این غار زیبا غارهای دیگری در استان ایلام وجود دارد که هر کدام میتواند برای گردشگران و مسافران به خصوص در فصل بهار و تابستان دیدنی باشد.
آخرین تمهیدات لازم برای نوروز
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان ایلام، در نخستین نشست ستاد اجرایی خدمات سفر استانی که روز دوشنبه در استانداری ایلام برگزار شد، از آمادگی کامل این استان برای میزبانی از گردشگران نوروزی و ماه رمضان خبر داد.
فرزاد شریفی با اشاره به تقارن نوروز و ماه مبارک رمضان، گفت: امسال با برنامهریزیهای انجام شده، تلاش میکنیم تا همزمان با ارائه خدمات به گردشگران نوروزی، برنامههای ویژه ماه رمضان از جمله سفرههای افطاری ساده را نیز در سطح استان برگزار کنیم.
وی افزود: ستاد اجرایی خدمات سفر استان با همکاری ٢٠ دستگاه اجرایی، از ٢٣ اسفندماه فعالیت خود را آغاز کرده و تا پایان تعطیلات نوروزی به ارائه خدمات به مسافران و گردشگران خواهد پرداخت.
به گفته شریفی، مهمترین برنامههای ستاد اجرایی خدمات سفر استان ایلام، برگزاری نمایشگاههای صنایعدستی در تمامی شهرستانهای استان، برپایی سفرههای افطاری ساده در نقاط مختلف استان، ساماندهی نمازخانهها و سرویسهای بهداشتی در مسیرهای اصلی، اطلاعرسانی گسترده در خصوص شرایط آبوهوایی و موارد اضطراری، پاکسازی محوطههای تاریخی و گردشگری، استقرار چادرهای عشایری و عرضه صنایعدستی در نقاط منتخب خواهد بود.
فیلمی از جاذبههای گردشگری ایلام
شریفی در ادامه به ساماندهی اقامتگاههای غیرمجاز و رفع مشکلات مربوط به کمپینگ در برخی مناطق استان اشاره کرد و گفت: تلاش میکنیم تا با همکاری دستگاههای ذیربط، مشکلات سالهای گذشته را به حداقل برسانیم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان ایلام در پایان از تمامی دستگاههای اجرایی، اصحاب رسانه و مردم استان خواست تا با همکاری و همدلی، شرایطی را فراهم کنند تا گردشگران نوروزی با خاطرهای خوش از ایلام به دیار خود بازگردند.