هیئت شهرکردی که آشنایی نوجوانان با علم و دنیای«رویان» را وظیفه می داند

اقتصاد ایران: هیئت دهه هشتادی انصارالمهدی (عج) شهرکرد ویژه نوجوانان و جوانان است و برنامه‌های مخصوص به این گروه سنی را در سرلوحه کارهای خود قرار داده است.

خبرگزاری مهر -گروه دین و اندیشه: این خاصیت هیئت و حسینیه است که تا نام آن به گوش می‌رسد یادی از اباعبدالله و حماسه عاشورایش در دل‌های زنده می‌شود. مبنای شکل گیری هیئت‌های امروزی در نزدیک به ۲۰۰ سال پیش نیز برگزاری مراسم‌ها ویژه محرم بوده است. دهه‌ای که یادآور مظلومیت خاندان اهل بیت (ع) و شهادت حسین علی (ع) در یک جنگ نابرابر برای حفظ دین اسلام بود. بعد از این واقعه پرچم پیام رسانی به امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) سپرده شد و در این راه خاندان اهل بیت از جمله فرزندان و همسران آنان یاری گر این رسالت بزرگ بودند. بر همین اساس برنامه‌ها و مکان‌هایی ویژه برگزاری برنامه‌های عزاداری شکل گرفتند. در حقیقت عزاداری نوعی حرکت اعتراضی در به شهادت رساندن شهدای کربلا و رسانه‌ای برای یادآوری این اتفاق بود.

اولین دسته‌های عزاداری که به طور رسمی در خیابان‌ها با مرثیه خوانی و مقتل خوانی عزاداری کردند در دوره آل بویه اتفاق افتد. با برآمدن سلجوقیان از تخت حکومت تقریباً ضعیف می‌شود. پس از آن عزاداری در سالروز حادثه عاشورا از حالت رسمی و عمومی به خانه‌ها و قلوب شیعیان عقب نشینی کرد، تا اینکه حکومت قدر قدرت صفویان ظهور کرد. در منطقه شرق آناتولی و آذربایجان و قسمت‌هایی از قفقاز محل زندگی ترک‌هایی؛ معروف به قزلباش بوده است، قزلباش‌ها چند قبیله بودند که ائتلاف ایشان را قزلباش می‌گویند؛ زمانی که شاه اسماعیل به کمک قزلباش‌ها در ایران به حکومت می‌رسد و دولت صفویه را تأسیس می‌کند برای اولین بار در تبریز مذهب شیعه را مذهب رسمی دولتش اعلام می‌کند و عزاداری امام حسین علیه‌السلام از همان تاریخ و دوباره به عنوان یک رسم رونق خاصی می‌گیرد، همین قزلباش‌ها که نیروی نظامی دولت صفویه را تشکل می‌دهند و همراه با اسب و شمشیر و کتل و سنج و طبل بودند در ایام عاشورا همراه مردم عزاداری می‌کنند ولی چون نظامی هستند زمانی که عزاداری می‌کنند دسته‌های عزاداری ایشان بیشتر حالت حماسی و نظامی دارد. نمونه‌های این عزاداری در اطراف آذربایجان هنوز مرسوم است که به آن شاخ سین (شاه حسین) می‌گویند، شاخ سین یک گونه عزاداری است که نظم خاصی دارد و افراد در کنار هم قرار می‌گیرند و با نظم خاصی همراه با به دست گرفتن شمشیر و با آهنگی که با نواخته شدن طبل‌ها ساخته می‌شود و با سرودن اشعار حماسی و آهنگین در «بحر رجز» مراسم را ادامه می‌دهند.

مردم مناطق مختلف شهری، روستایی و عشایری چهارمحال و بختیاری هر ساله با فرا رسیدن ماه‌های محرم و صفر نسبت به برگزاری آئین‌ها، سنت‌ها و مراسم مختلف مربوط به شهادت سید و سالار شهیدان اقدام می‌کنند و در سوگ شهادت حضرت سیدالشهدا (ع) و یاران باوفایش به عزا می‌نشینند.

آئین خیمه‌سوزان و تعزیه حضرت قاسم در شهر طاقانک، گِل‌زَنی، آقاسلام و عَلَم‌گردانی شهر بن، چاق‌چاقو در شهر سامان و روستای اطراف، دَمام‌زنی در برخی روستاها، نعش‌بندی شب عاشورا در روستاهای خوی و مَرغملک شهرستان شهرکرد، مراسم عمومی سینه‌زنی و زنجیرزنی (تک، سه، پنج و هفت ضرب) با نواهای حُزن‌انگیز و عَلَم‌گردانی (با تنه‌های درخت مرتفع و فلزی) برخی از این مراسم در مناطق مختلف چهارمحال و بختیاری به‌شمار می‌رود.

هیئت انصارالمهدی همدان

هیئت انصارالمهدی (عج) خود هیئتی دهه هشتادی و متولد سال ۱۳۸۷ و رویکرد آن دانش‌آموزی است. در سال ۸۷ مخاطبان این هیئت صرفاً دانش‌آموزان دوره متوسطه دومی بودند که در روزهای چهارشنبه، هیئت هفتگی داشتند. خاستگاه آن‌ها اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان بود که در سراسر کشور، «خیمه‌های معرفت» را برپا می‌کرد. این ایده از زمانی اجرایی شد که حجت‌الاسلام محمدجواد حاج‌علی‌اکبری، نماینده ولی فقیه در انجمن‌های اسلامی شده بود و انجمن‌ها و اتحادیه‌شان به سمت جوانگرایی برنامه‌ها حرکت می‌کرد.

از سال ۱۳۹۰ هیئت دومی برای دانش‌آموزان متوسطه اول تشکیل شد که روزهای سه‌شنبه هر هفته گرد هم جمع می‌شدند و پنج سال بعد، هنگامی که دانش‌آموزان متوسطه اول و دوم به سنین بالاتر رسیده بودند و دوست داشتند باز هم کنار هم باشند و در مجالس معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام یکدیگر را ببینند، هیئت دانشجویی یا فارغ‌التحصیلان هم تشکیل شد که البته این هیئت، مقطعی و مناسبتی است؛ چون محدوده سنی هیئت‌های انصارالمهدی سراسر کشور این‌طور اقتضا می‌کند.

هر دانش آموز یک مربی

مؤسسان این هیئت را در مرکز چهارمحال و بختیاری می‌توان صمدزاده، شهاب، مهدوی و جهانبازی دانست که به مرور در این سال‌ها رشد و توسعه پیدا کرده است. این یک قاعده کلی است که هر دانش‌آموزی وارد این هیئت می‌شود از روز نخست تحت اشراف یک مربی قرار می‌گیرد و وارد خیمه معرفت یا حلقه رشد می‌شود. این خیمه برای دانش‌آموزان دوره متوسطه به شکل یک جلسه مطالعاتی است.

این هیئت بعد از ساماندهی دانش‌آموزان در بخش‌های مختلف برنامه‌ریزی دارد تا به هر نوجوان یک مهارت بیاموزد. برپایی اردوهای مختلف اعم از راهیان نور، تحصیلی، تشکیلاتی، زیارتی و… در طول سال از جمله برنامه‌های معرفت‌افزایی و علمی هیئت برای دانش‌آموزان است. امسال در ایام نوروز این هیئت در قالب یک اردوی علمی، نوجوانان را به مؤسسه رویان در استان تهران برد.

برگزاری مسابقات فوتسال، برگزاری اعتکاف، برپایی احیای شب‌های قدر و… از دیگر برنامه‌های متنوع این هیئت برای پیشبرد مباحث تربیتی در میان نوجوانان است.

این هیئت در حوزه خدمات اجتماعی هم فعال است و خیریه‌ای دارد که خانواده‌های نیازمند را زیر پوشش دارد و بسته‌های معیشتی به آنان می‌دهد و با برپایی اردوهای جهادی به کمک آنان در مناطق محروم می‌رود.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ