تمام اولویتها برای ۴ سال آینده شطرنج/حرکت شاه و سربازها به سمت آرامش
اقتصاد ایران: رئیس فدراسیون شطرنج تاکید دارد برای چهار سال ریاستش در این فدراسیون اولویتهایی را در نظر گرفته است که به واسطه دستیابی به آنها، این رشته در آرامش به سمت موفقیت حرکت میکند.
به گزارش خبرنگار مهر، با تشکیل مجمع انتخاباتی ۳۰ دی به ۶۱۲ روز بلاتکلیفی در شطرنج پایان داده شد آنهم با سپردن سکان هدایت این رشته به شادی پریدر که ۲۰ سال پیش با شکست دادن «آنتونتا استفانووا» قهرمان شطرنج زنان جهان، به عنوان نخستین شطرنجباز زن ایران که موفق به کسب درجه استاد بزرگی شد.
حالا پریدر که پیش از نایب رئیس (دوره حسن تامینی) و سرپرست فدراسیون شطرنج هم بوده است یه عنوان نخستین رئیسِ زن برای این فدراسیون، اولویت هایی را برای چهار ساله اول ریاستش در نظر دارد که درآمدزایی پایدار، احیای تیم ملی بانوان، جذب مربی خارجی برای تیم ملی مردان، راه اندازی سازمان لیگ و به کارگیری بیشتر هوش مصنوعی در ساختار شطرنج از مهمترین آنها است.
شادی پریدر در مجمع انتخاباتی ۳۰ دی به عنوان نخستین زن، ریاست فدراسیون شطرنج را بر عهده گرفت
حضور در ۳ رویداد در دو ماه ابتدایی ۱۴۰۴
شادی پریدر گفتگو با خبرنگار مهر را با اشاره به رویدادهای پیش رو آغاز کرد و گفت: طی دو ماه ابتدای سال آینده سه رویداد داریم که باید در آن شرکت داشته باشیم. در فرودین مسابقات غرب آسیا در اربیل عراق برگزار می شود که انتخابی جهان در هر دو بخش دختران و پسران هم به حساب می آید. در حال حاضر مشغول برگزاری رقابت های انتخابی برای تیم اعزامی به عراق هستیم. در همین ماه (فروردین) با همکاری فدراسیون ورزش های دانش آموزی باید در مسابقات جهانی دانش آموزان هم حضور پیدا کنیم. اویل اردیبهشت هم رقابت های قهرمانی آسیا در العین برگزار می شود که چون انتخابی جهان به حساب می آید با تیم کامل در هر دو بخش مردان و زنان در آن شرکت خواهیم داشت.
تغییر ساختار فدراسیون در راستای درآمدزایی مستقل و پایدار
رئیس فدراسیون شطرنج با بیان اینکه تا پایان اسفند با ساختار و تشکیلات فعلی ادامه کار می دهد، خاطرنشان کرد: اعمال تغییرات موردنظر و موردنیاز را از سال آینده آغاز می کنیم. در حال حاضر بخش درآمدزایی فدراسیون در همه زمینه ها و کمیته ها ضعیف است که باید تقویت شود. از حیث برگزاری مسابقات، سیستم عضوگیری، برگزاری دوره های آموزشی، اجاره سالن و ... تغییراتی باید ایجاد شود به گونه ای که منجر به درآمد پایدار برای فدراسیون شود. شاید کمی زمان ببرد اما اجرای آن جزو اولویت های ما است. باید ساختار فدراسیون به گونه ای تغییر کند که به درآمدزایی مستقل و پایدار دست یابد. هدف اصلی از هر تغییر این است.
نیازمند نیروی متخصص هستم
وی با بیان اینکه هدف اصلی از هر تغییر دستیابی به همین هدف است، تاکید کرد: اجرای این کار اگر نیروی کاربلد و دلسوز داشته باشیم کار سختی نیست. شطرنج در بخش حرفه ای هزینه بر است اما در بخش همگانی فقط به یک صفحه مهره و آموزش اولیه نیاز است. در بخش پایه می توانیم درآمدزا باشیم و در عین حال به همگانی شدن شطرنج و توسعه بیشتر این رشته کمک کنیم. فدراسیون ظرفیت درآمدزایی زیادی داریم فقط به نیروی متخصص نیاز داریم تا برنامه ها را اجر کنیم.
همکاری فدراسیون با مربیان برجسته داخلی
پریدر در مورد تیم های ملی و در پاسخ به این پرسش که «برای کادر فنی تیم های ملی چقدر روی به کارگیری مربیان داخلی متمرکز خواهید شد؟»، گفت: همکاری با مربیان برجسته در برنامه است. اگر آنها خودشان تمایل به همکاری داشته باشند حتما از ظرفیت شان استفاده خواهیم کرد. از استاد بزرگان شطرنج حتما برای تیم های مختلف استفاده خواهیم کرد.
پریدر پس از دیدار با وزیر ورزش به صورت رسمی دوره ریاست در شطرنج را آغاز کرد
هزینه ۳۰۰ میلیونی هر سوپراستاد بزرگ برای مربی ماهانه
وی در این زمینه به یک موضوع اشاره داشت و ادامه داد: یک سوپراستاد بزرگ به طور میانگین ماهیانه باید ۳۰۰ میلیون تومان هزینه مربی پرداخت کند که معمولا مبلغ آن را شخصی تامین می کنند. البته زمانیکه من سرپرست فدراسیون بودم در حد بضاعت کمک حال شان در تامین این هزینه ها بودم.
همه تیم ها را به مربیان داخلی می سپاریم به جز تیم ملی مردان
رئیس فدراسیون شطرنج با تاکید دوباره بر اینکه حتما مربیان و استاد بزرگان داخلی را برای تیم های ملی به کار خواهد گرفت، افزود: شرایط تیم ملی بانوان به گونه ای است که می توان گزینه های داخلی را به عنوان مربی کنار آنها قرار داد. مربیان داخلی می توانند تیم های نوجوانان و جوانان و حتی تیم امید مردان را هم ساپورت کنند. فقط تیم ملی بزرگسالان مردان است که نیاز به استفاده از مربی خارجی دارد.
ملی پوشان با مربی خارجی برای المپیاد آماده می شوند
پریدر در رابطه با فدراسیون شطرنج برای جذب مربی جهت همکاری با تیم ملی بزرگسالان گفت: مربیان درجه یک دنیا که می توانند گزینه مناسبی برای هدایت تیم ملی ایران باشند، اکثرا اهل روسیه هستند. زمانی که سرپرست فدراسیون بودم، فاصله آمدنم به فدراسیون تا المپیاد حدود ۵ ماه بود اما الان ۲ سال تا المپیاد بعدی فاصله داریم بنابراین فرصت مناسب داریم. مذاکرات را آغاز کرده ایم تا در فاصله یک سال مانده به المپیاد، اردوها و تمرینات منظم داشته باشیم یعنی حداقل ۶ ماه مربی موردنظر در ایران و کنار ملی پوشان باشد تا اردو برگزار کند و در المپیاد هم همراه ملی پوشان مان باشد.
شطرنج نماد تفکر ایرانی است
وی با تاکید بر اینکه هزینه مربیان شطرنج خیلی بالا است، یادآور شد: مبلغ دریافتی آنها برای هر بار سفر به ایران ۲۰ هزار یورو است اما باید سرمایه گذاری لازم صورت بگیرد. هر رشته ای ویژگی های خودش را دارد، شطرنج هم رشته ای است که تفکرات ایرانیان را نشان می دهد، کشورهایی مانند روسیه و امریکا در این رشته سرمایه گذاری کلانی می کنند و از هوش مصنوعی برای آنالیز بازی ها استفاده می کنند. روسیه بازیکنان مختلفی را جذب کرده تا تیم قوی را بسازد.
درآمدزایی مستقل و پایدار؛ این یکی از اولویت های رئیس فدراسیون شطرنج است
تیم ملی شطرنج ایران شانس قهرمانی جهان را دارد
این استاد بزرگ شطرنج از ترکیب کاملا ایرانی تیم ملی ایران به عنوان یک امتیاز ارزشمند یاد کرد و گفت: اگر روی همین تیم کار شود و شرایط کاملا برایش مهیا شود، شانس قهرمانی جهان را دارد اما این نتیجه در طولانی مدت به دست می آید نه با یک اردو، اگر برنامه ریزی بلند داشته باشیم به نتیجه می رسیم. البته این را یادآور می شوم که کشورهای دیگر هم واقعا در تلاش هستند تا خود را به قدرت های بالای جهان برسانند. یک تاجر درقزاقستان اقدام به برگزاری فصلی مسابقات شطرنج کرده و در هر فصل ۱۰۰ هزار دلار جایزه می دهد. در ازبکستان به قهرمان نوجوانان و جوانان، آپارتمان و خودرو به عنوان هدیه می دهند. آنها اینگونه هزینه می کنند.
ایران در گردونه رقابت با سه مدعیِ آسیایی
پریدر در همین رابطه تصریح کرد: در کنار چین که سال هاست در شطرنج پیشتازی می کند، کشوری مانند هند به شدت روی شطرنج سرمایه گذاری کرده طوریکه امسال با قدرت و با اختلاف قهرمان جهان شد. ازبکستان که میزبان المپیاد است دوره قبل قهرمان جهان شده بود. این سه کشور به شدت برای قهرمانی تلاش می کنند و در رقابت با هم هستند. قزاق ها هم پول زیادی وارد شطرنج کرده اند اما هنوز از نظر بازیکن در حد ما نیستند. بازیکنان ما می توانند در گردونه رقابت با چین، هند و ازبکستان قرار بگیرند.
بودجه فدراسیون باید افزایش یابد
رئیس فدراسیون شطرنج با تاکید بر اهمیت سرمایه گذاری و تاثیرگذار بودن بودجه در این رقابت گفت: باید بودجه فدراسیون را از هر راهی افزایش دهیم، شطرنج جزو رشته های طلایی هانگژو بود، در بازی های آسیایی یک طلا و در بازی های پاراآسیایی هم ۴ طلا گرفتیم. معمولا شطرنج هر زمان در این رویدادهای جمعی شرکت داشته، مدال آور بوده است. بنابراین اگر نگاه حمایتی لازم از سوی وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک وجود داشته باشد و ما سعی کنیم از طریق منابع جانبی و اسپانسرها، درامد فدراسیون را مستقل کنیم، شرایط بهتر می شود.
به گفته پریدر و طبق اولویت های وی، تیم ملی مردان با مربی خارجی در المپیاد آتی شرکت می کند
۴ مسئله ای که باعث ترک ایران توسط شطرنجبازان شد
«در ادوار گذشته برخی شطرنجبازان ایرانی با ترک ایران اقدام به تبعه شدن کردند، فدراسیونِ شادی پریدر برای جلوگیری از تکرار این اتفاق طی ۴ سال آینده چه برنامه ای دارد؟»، وی در پاسخ به این پرسش گفت: شطرنجبازان به لحاظ تردد و برای حضور در مسابقات مشکلی ندارند اما با توجه به شناختی که من از بازیکنان مان دارم، اگر خواسته های آنها تامین شود واقعا در ایران می مانند. مسائل مالی، سربازی، پاداش ها همراه با فرهنگ سازی و عرق ملی چهار مسئله ای که است که اگر به آن توجه شود هیچ ورزشکاری هیچ جا نمی رود. واقعا اگر شطرنجبازان در داخل کشور همراه با مربی درجه یک، اردوی منظم داشته باشند، دغدغه مالی نداشته باشند، دلیلی برای رفتن ندارند.
مهیا کردن شرایط کامل برای تیم مردان
وی خاطرنشان کرد: در مورد تیم پسران مسئله مهم همین است که شرایط را برای تمرین بدون دغدغه ملی پوشان فراهم کنم. یعنی مشکل مالی نداشته باشند، با مربی خوب تمرین کنند و از حیث پاداش ها هم به حق و حقوق شان برسند. برای تیم بانوان اما با نگاه متفاوت کارها را پیش می بریم.
تیم ملی بانوان احیا می شود
رئیس فدراسیون شطرنج با تاکید بر اهمیت احیای تیم ملی بانوان گفت: وقتی به عنوان سرپرست وارد فدراسیون شدم، تیم ملی بانوان شرایط خوبی نداشت. یک سال بود که بازیکنان این تیم اعزامی نداشتند و حقوقی نگرفته بودند. آنقدر امکانات ضعیف شده بود که باعث کنار رفتن بازیکنان این بخش شده بود. آن زمان یک سری اقدامات برای سروسامان دادن به وضعیت تیم ملی بانوان انجام شد اما در این دوره احیای این تیم یکی از اولویت های اصلی من است. اینکه اردو و مسابقات شان را از سر بگیریم و کاری کنم که ملی پوشان دغدغه مالی و مربی و حقوق نداشته باشند.
اقدامات انجام شده برای شطرنج زنان
پریدر در مورد دیگر اقدامات انجام شده در بخش شطرنج زنان گفت: پرداختی به اعضای تیم ملی بانوان را آغاز کرده ایم. البته مبلغ پرداختی در حد ایاب و ذهاب است، در مورد بانوان بیشتر در بخش مربی اقدام داشته ایم. یک مربی کلی برای تیم ملی بانوان گرفته ایم ضمن اینکه برای بازیکنان درجه یک ملی پوش، برای قهرمان کشور و برای رنکینگ اول کشورمان مربی اختصاصی جذب کرده ایم. همچنین جوایز مسابقات قهرمانی کشور زنان را با مردان یکسان کرده ایم. جوایز لیگ را هم افزایش داده ایم.
در دوره جدید فدراسیون شطرنج اقداماتی برای زنان انجام شده اما احیای تیم ملی زنان اولویت اصلی در این بخش است
سازمان لیگ شطرنج راه اندازی می شود
وی راه اندازی سازمان لیگ را به عنوان یکی دیگر از برنامه های خود عنوان کرد و گفت: اگر مسابقات لیگ پررونق شود تاثیر مستقیم روی وضعیت بازیکنان و به ویژه ملی پوشان دارد چراکه کمک می کند تا بتوانند جذب اسپانسر بهتری داشته باشند. به همین دلیل روی راه اندازی سازمان لیگ تاکید دارم.
پرداختی به ملی پوشان به عنوان حقوق
نخستین استاد بزرگ شطرنج زنان ایران در مورد پرداختی به اعضای تیم ملی مردان گفت: زمانیکه سرپرست فدراسیون بودم مبلغی را به عنوان کمک هزینه دستیاران بازیکنانی مانند پرهام مقصودلو، محمدامین طباطبایی و بردیا دانشور در نظر می گرفتم که رقم خوبی بود و مجزا از بودجه ای بود که صرف جذب مربی خارجی کرده بودم. البته ملی پوشان شطرنج ماهیانه ۴۰۰ - ۳۰۰ میلیون هزینه می کنند و شاید رقم پرداختی فدراسیون برای شان ناچیز باشد و نتوان اسم حقوق روی آن گذاشت اما به هر حال بخشی از هزینه آنها را پوشش می دهیم و اعزام های شان را انجام می دهیم.
بدهی ایران به فیده تا تیر ۱۴۰۴ تسویه می شود
وی همچنین در مورد بدهی فدراسیون شطرنج به فدراسیون جهانی با بیان اینکه مبلغ آن ۷۰ هزار یورو است، گفت: ۵۰ هزار یورو از مجموع این بدهی مربوط به میزبانی مسابقات قهرمانی زنان جهان است که هنوز تسویه نشده است. تا پایان اسفند ۲۰ هزار یورو باید به فیده پرداخت کنیم. ۱۰ هزار یورو دیگر باید تا پایان فروردین پرداخت کنیم. در کل تا تیر بدهی به فیده را به طور کامل تسویه می کنیم.
پریدر در نظر دارد تا تیر بدهی شطرنج ایران به فیده را تسویه کند
توسعه به کارگیری هوش مصنوعی در شطرنج
رئیس فدراسیون شطرنج خاطرنشان کرد: شطرنج یک رشته علمی است، نقش هوش مصنوعی در آن خیلی پررنگ است. وزیر ورزش هم روی به کارگیری هوش مصنوعی و در کل فناوری های جدید تاکید دارد. به همین دلیل استفاده از هوش مصنوعی در ساختار شطرنج جزو اولویت های ما است. در حال حاضر از هوش مصنوعی برای انالیز بازی ها استفاده می شود اما می خواهیم به کارگیری آنها را توسعه دهیم.
شادی پریدر در پایان این گفتگو گفت: شطرنج ایران ستارگان زیادی دارد که نیازمند مهیا بودن شرایط هستند تا بتوانند از توانایی خود برای درخشش در میادین مختلف استفاده کنند. تمام تلاش این است به گونه ای کارها را پیش ببرم که عقب ماندگی های دو سال گذشته هرچه زودتر جبران شود و آرامش موردنیاز برای تمرکز روی اهداف و افتخارآفرینی های پررنگ تر از هانگژو به این رشته بازگردد.