معاون نهاد ریاست جمهوری: بیش از ۷۴ هزار طرح نیمه تمام در کشور داریم
اقتصاد ایران: مشهد - معاون هماهنگی و پیگیریهای نهاد ریاست جمهوری گفت: بیش از ۴۸ هزار طرح نیمه تمام غیرموافقتنامهای در کشور وجود دارد که مجموع طرحهای نیمهتمام را به بیش از ۷۴ هزار مورد میرساند.
به گزارش خبرگزاری مهر، مجید فراهانی شامگاه یکشنبه در آئین پاسداشت روز ملی مهندس که با محوریت «نقش مهندسی در توسعه پایدار» و با شعار «توسعه پایدار برای ایرانی ماندگار» در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: میزان تأخیر در تکمیل طرحها در ایران از استاندارهای جهانی فراتر رفته و بیش از ۲.۲ برابر زمان برنامه ریزی شده برای اتمام آن است.
معاون هماهنگی و پیگیریهای نهاد ریاست جمهوری افزود: این مشکل محدود به ایران نمیشود اما میانگین تأخیر در اجرای طرحها در سطح بین المللی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است و به شدت تأخیر در ایران نیست.
وی به چالش جدی طرحهای نیمهتمام در کشور اشاره و اضافه کرد: امروز ایران به کارگاهی از طرحهای نیمه تمام تبدیل شده است، در خسارات ناشی از طرحهای نیمهتمام، فرودگاه بینالمللی امام خمینی نمونهای بارز از این معضل است، این فرودگاه که قرار بود به قطب حمل و نقل بینالمللی در منطقه تبدیل شود، به دلیل تأخیرهای مکرر در اجرا، فرصتهای طلایی خود را از دست داد و زمینه را برای توسعه فرودگاههای رقیب فراهم کرد.
فراهانی گفت: همچنین در میدان گازی پارس جنوبی، قطر سه برابر ایران از منابع مشترک برداشت میکند که این مهم میلیاردها دلار عدمالنفع برای کشور به همراه دارد.
معاون هماهنگی و پیگیریهای نهاد ریاست جمهوری افزود: در حال حاضر بیش از ۴۸ هزار طرح نیمه تمام غیر موافقتنامهای در کشور وجود دارد که مجموع طرحهای نیمهتمام را به بیش از ۷۴ هزار مورد میرساند و روند مدیریت طرحها نشان میدهد که از سال ۱۳۷۰ به بعد، تعداد این طرحها بهطور چشمگیری افزایش یافته است.
وی ادامه داد: برای تکمیل این طرحها، ۴۸ هزار میلیارد ریال منابع مالی و ۴۴ سال زمان نیاز است، درحالیکه به دلیل مشکلات بودجهای، اعتبارات این طرحها بهصورت قطرهچکانی اختصاص مییابد مثلاً امسال تنها ۱۴ درصد از بودجه عمرانی پرداخت شده است که این موضوع، تکمیل طرحها را با موانع جدی مواجه کرده است.
فراهانی گفت: تأخیر در اجرای طرحها پیامدهای اقتصادی متعددی از جمله افزایش هزینههای اجرایی و از بین رفتن توجیه اقتصادی آنها را در پی دارد، علاوه بر آن، نارضایتی اجتماعی و بیاعتمادی عمومی از دیگر آثار منفی این روند است.
معاون هماهنگی و پیگیریهای نهاد ریاست جمهوری با انتقاد از روند کلنگزنیهای غیرضروری و بدون برنامه در کشور افزود: ۷۴ هزار طرح نیمه تمام نتیجه این رویکرد نادرست است و در حالی که روند ایجاد طرحهای جدید صعودی و تخصیص اعتبارات نزولی است، ضرورت دارد که سیاستهای اجرایی کشور بازنگری شود.
وی راهکارهایی برای برونرفت از این بحران ارائه و اضافه کرد: نخستین گام، جلوگیری از کلنگزنی طرحهای جدید و تمرکز بر اتمام طرحهای نیمهتمام است، تخصیص اعتبارات باید بر اساس اولویتبندی و میزان پیشرفت طرحها انجام گیرد.
فراهانی همچنین بر اهمیت مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرحهای عمرانی تاکید کرد و افزود: دولت باید از تصدیگری فاصله گرفته و اجرای امور را به بخش خصوصی واگذار کند و وظایف اصلی دولت باید در حوزههایی همچون آموزش، بهداشت و امنیت متمرکز شود.
معاون هماهنگی و پیگیریهای نهاد ریاست جمهوری بر لزوم مولدسازی داراییهای بلااستفاده دولتی تاکید و اضافه کرد: دولت در طول سالهای گذشته حجم قابل توجهی از زمینها و ساختمانهای بلااستفاده را انباشت کرده است که بهرهگیری از این داراییها و استفاده از روشهای نوین تأمین مالی میتواند روند تکمیل طرحهای نیمه تمام را سرعت ببخشد.
وی اظهار امیدواری کرد که با تغییر رویکرد در تعریف و مدیریت پروژهها و بهرهگیری از مدلهای علمی، روند تکمیل طرحها تسریع شود و مهندسان کشور بتوانند نقش مؤثری در این مسیر ایفا کنند تا شاهد ایرانی آباد و توسعهیافته باشیم.