به گزارش سلامت نیوز، یک مطالعه جدید نشان میدهد بسیاری از مواد غذایی بدون گلوتن، با وجود بالاتر بودن قیمتشان، پروتئین کمتر و قند و کالری بیشتری دارند، فاقد مواد مغذی ضروریاند و بسیاری از مزایای ادعاشده برای آنها مانند کنترل وزن و دیابت، هم اغراقآمیزند.
کانورسیشن به نقل ساچن روستگی از دانشگاه کلمسون در کارولینای جنوبی، که این مطالعه را انجام داده است، مینویسد: «مصرفکنندگان آمریکایی اغلب برای محصولات بدون گلوتن هزینه بیشتری پرداخت میکنند، اما چیزی که به دست میآورند، قند و کالری بیشتر است.»
در حال حاضر، بسیاری از محصولات بدون گلوتن فیبر غذایی، پروتئین و مواد مغذی ضروری را ندارند و تولیدکنندگان برای جبران این کمبودها انواع مکملها را به آنها میافزایند، اما برای مثال، اضافه کردن فیبر خوراکی حین فرایند تولید میتواند هضم پروتئین را مختل کند.
علاوه بر این، قند محصولات بدون گلوتن در مقایسه با دیگر محصولات حاوی گلوتن معمولا بیشتر است و ادامه دادن یک رژیم غذایی بدون گلوتن با این محصولات در طولانیمدت، با افزایش شاخص توده بدنی (بیامآی) و کمبودهای تغذیهای مرتبط است.
محصولات بدون گلوتن تولید ایالات متحده عمدتا فاقد گندم، چاودار، جو و گاهی جو دوسرند؛ محصولاتی که منبع غنی آربینوکسیلان، یک پلیساکارید غیرنشاستهای حیاتیاند. آربینوکسیلان مزایای متعددی دارد، از جمله کمک به تکثیر باکتریهای مفید روده، بهبود هضم، تنظیم سطح قند خون و تقویت و متعادل کردن میکروبیوم روده.
این مطالعه همچنین به این نکته اشاره کرد که پیدا کردن یک محصول بدون گلوتن که در تمام زمینههای تغذیهای برجسته باشد، مانند پروتئین و فیبر بالا و با کربوهیدرات و شکر کم، دشوار است.
چرا بدون گلوتن؟
«رژیم غذایی بدون گلوتن» مشابه «ارگانیک» (محصولاتی که از مرحله کشت تا پرورش و برداشت از هیچ ماده یا روش غیرطبیعی برای آنها استفاده نمیشود) به یک روند محبوب تبدیل و برای بسیاری از افراد بخشی از زندگی روزمره شده است. در حالی که اغلب آنها از دلایل حذف گلوتن اطلاع کافی ندارند. رژیم بدون گلوتن اگرچه برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند (مبتلایان به بیماری سلیاک) یا کسانی که به گندم آلرژی دارند، یک نیاز پزشکی است، بسیاری دیگر این رژیم را به دلیل این تصور که برای سلامتی مفید است یا صرفا مد روز شده، انتخاب میکنند.
تقریبا ۲۵ درصد جمعیت ایالات متحده محصولات بدون گلوتن مصرف میکنند. این رقم بهمراتب بیشتر از حدود ۶ درصد افراد دارای حساسیت به گندم و ۱ درصد مبتلایان به بیماری سلیاک در این کشور است. آنچه نشان میدهد بسیاری از افراد به دلایل غیر پزشکی رژیمهای بدون گلوتن را انتخاب میکنند، در حالی که از بسیاری معایب تغذیهای این محصولات بیخبرند.