دیوار بلند بی اعتمادی ایران به آمریکا؛ «آزموده را آزمودن خطاست»
اقتصاد ایران: تهران- کارشناسان علوم سیاسی در استان تهران معتقدند که تجربه های گذشته نشان می دهد، آمریکا به تعهدات خود پایبند نبوده و نمی توان به وعده های این کشور اطمینان کرد.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: سالهای اخیر، موضوع عدم اعتماد به آمریکا به یکی از محورهای اصلی بحثهای سیاسی در ایران و حتی سطح بینالملل تبدیل شده است.
تجربههای تاریخی ایران با آمریکا، از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا خروج یکجانبه این کشور از برجام، نشان داده است که واشنگتن به عنوان یک شریک سیاسی و اقتصادی قابل اعتماد نبوده است، در روزهای اخیر، بحثهای داغی درباره اعتماد به آمریکا و تجربههای پیشین مذاکرات میان ایران و این کشور شکل گرفته است.
این مذاکره و گفتگو طرفدارانی دارد و برخی رسانهها در داخل و خارج از کشور سعی دارند، طوری وانمود کنند، که گویی حتماً باید با آمریکا مذاکره کرد، اما آیا این مذاکره به نفع مردم و کشورمان است، یک دانش آموخته ارشد علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع) در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: به نظر من، تجربههای گذشته نشان میدهد که آمریکا به هیچوجه قابل اعتماد نیست.
کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ یکی از واضحترین نمونههای بدعهدی آمریکا است
وی گفت: تجربههای تاریخی ایران با آمریکا نشان میدهد که این کشور نه تنها به تعهدات خود پایبند نبوده، بلکه همواره در جهت تضعیف منافع ملی ایران عمل کرده است.
پیمان صالحی اضافه کرد: کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ یکی از واضحترین نمونههاست که در آن آمریکا با همکاری بریتانیا، دولت قانونی دکتر مصدق را سرنگون کرد و حکومت محمدرضا شاه را تقویت نمود. این اقدام نه تنها دموکراسی نوپای ایران را نابود کرد، بلکه باعث شد ایران برای دههها تحت سلطه یک حکومت وابسته قرار گیرد.
وی اضافه کرد: ما در مذاکرات قبلی، از جمله برجام، به شدت امیدوار بودیم که این توافق میتواند به کاهش تنشها کمک کند، اما بعد از مدتی، آمریکا به یکباره از توافق خارج شد و به تحریمها ادامه داد، این اقدام نشان دهنده عدم پایبندی این کشور به تعهداتش است و عقیده دارم که «آزموده را آزمودن خطاست».
صالحی در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که «آیا فکر نمیکنید که ممکن است در آینده شرایط تغییر کند و آمریکا به توافقات پایبند باشد؟» گفت: تغییر شرایط ممکن است، اما تاریخ نشان داده که سیاستهای آمریکا متغیر و غیرقابل پیشبینی است، به همین دلیل، ما باید به جای اتکا به مذاکرات، به تقویت توان داخلی و دیپلماسی با کشورهای دیگر توجه کنیم.
این کارشناس ارشد علوم سیاسی گفت: آمریکا به دنبال منافع خود است و هر زمان که احساس کند که میتواند از خروج از یک توافق بهرهبرداری کند، به راحتی از آن خارج میشود، این رفتارها باعث میشود که هیچگونه اعتمادی به مذاکرات با این کشور وجود نداشته باشد.
خروج از برجام نقض آشکار قوانین بین المللی بود
دانش آموخته دیگر علوم سیاسی دانشگاه تهران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: تجربه برجام برای ما یک درس مهم بود، آمریکا در حالی که به مذاکرات ادامه میداد، به طور همزمان فشارهای اقتصادی و نظامی را افزایش داد، این نشان میدهد که آمریکا به دنبال منافع خود است و نه به دنبال منافع مشترک.
سیدمحمدحسن در پاسخ به این سوال که «به نظر شما، آیا این عدم اعتماد به آمریکا در روابط این کشور با دیگر کشورها تأثیر دارد؟» گفت: وقتی یک کشور به تعهدات خود پایبند نیست، این امر میتواند بر روابط آن کشور با دیگر کشورها تأثیر منفی بگذارد. کشورها از تجربههای ایران درس میگیرند و ممکن است در انجام مذاکرات با آمریکا احتیاط بیشتری به خرج دهند.
وی گفت: ما باید از تجربیات گذشته درس بگیریم. مذاکراتی که با آمریکا داشتیم، به ویژه در دوران اوباما، نشان داد که حتی توافقات به ظاهر پایدار نیز میتوانند به راحتی نقض شوند.
این کارشناس ارشد علوم سیاسی در پاسخ به این سوال که «برخی معتقدند که در دورههایی مانند مذاکرات برجام، آمریکا نشان داد که میتواند به تعهداتش پایبند باشد. نظر شما در این باره چیست؟» گفت: برجام یک توافق بینالمللی بود که با حضور ۵+۱ و اتحادیه اروپا به نتیجه رسید. اما حتی در این توافق نیز آمریکا نشان داد که قابل اعتماد نیست، دونالد ترامپ، رئیسجمهور فعلی آمریکا، در آن زمان به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و تحریمهای ظالمانهای را علیه ایران اعمال کرد، این اقدام نه تنها نقض آشکار تعهدات بینالمللی بود، بلکه نشان داد که آمریکا حتی به توافقات چندجانبه نیز پایبند نیست، این موضوع به وضوح ثابت میکند که اعتماد به آمریکا یک اشتباه استراتژیک است.
آمریکا همواره به دنبال حفظ سلطه خود بر دیگر کشورها است
محمودی افزود: آمریکا به عنوان یک قدرت بزرگ، همواره به دنبال حفظ سلطه خود بر دیگر کشورها است و این موضوع باعث میشود که هرگونه مذاکره با این کشور به نوعی ریسک بزرگ برای ایران باشد.
وی تاکید کرد: ما باید به دنبال راهکارهای دیگری برای حل مشکلات خود باشیم که به این کشور وابسته نباشد.
محمودی گفت: بهبود روابط ایران و آمریکا به تغییر رویکرد اساسی در سیاستهای آمریکا بستگی دارد، تا زمانی که آمریکا به سیاستهای یکجانبه و تحریمهای ظالمانه علیه ایران ادامه دهد، بهبود روابط بعید به نظر میرسد، اما اگر آمریکا به تعهدات خود پایبند باشد و به حقوق ایران احترام بگذارد، ممکن است فضایی برای گفتوگو و تعامل ایجاد شود. با این حال، ایران باید همواره هوشیار باشد و منافع ملی خود را در اولویت قرار دهد.
عدم اعتماد به آمریکا و تجارب منفی گذشته، باعث ایجاد نگرانیهایی در میان کارشناسان و تحلیلگران سیاسی شده است.
تجربیات تلخ گذشته باید به عنوان یک درس برای آینده مورد توجه قرار گیرد. آنها معتقدند که ایران باید به دنبال راهکارهای مستقل و پایدار برای حل مسائل خود باشد و از تکرار اشتباهات گذشته پرهیز کند.