حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب اشتباه است

اقتصاد ایران: مدیر انتشارات آذرفر و محراب می‌گوید حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب اشتباه است. نمایشگاه کتاب سالی یک‌بار برگزار می‌شود و باید مختص ناشران باشد.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در کنار تمام اتفاقات مثبت خود، مشکلاتی هم دارد. مشکلاتی اعم از محل برگزاری این رویداد فرهنگی که با گذشت سال‌ها هنوز هم مکان مشخصی به صورت ثابت برای این مهم در نظر گرفته نشده است و هر سال بر سر شهر آفتاب و مصلی امام خمینی تهران دعواست. حذف بُن‌های خرید حضوری و رهسپاری آن‌ها به بخش مجازی، حضور کتابفروشان در کنار ناشران در بخش مجازی این رویداد فرهنگی به زعم بسیاری از اهالی صنعت نشر از دیگر مشکلات برگزاری نمایشگاه کتاب طی این سال‌ها هستند.

خبرگزاری مهر برای پاسخ به همگی این سوالات در پرونده‌ای با عنوان «نمایشگاه کتاب تهران و ناشران» به سراغ ناشران مختلف رفته است.

در قسمت سوم این پرونده سراغ محمد رئیسی مدیرعامل انتشارات آذرفر و محراب رفته‌ایم.

مشروح این گفتگو در ادامه می‌آید؛

* آقای رئیسی مصلی تهران یا شهر آفتاب؟ کدام‌یک برای برگزاری نمایشگاه کتاب مناسب‌تر است؟

با اینکه مصلی برای کاربری نمایشگاهی ساخته نشده و نمایشگاه شهر آفتاب یک فضای نمایشگاهی دارد که می‌تواند در زمینه تامین پارکینگ و کنترل ترافیک موثر باشد، اما طبق تجربه ای که در برگزاری این رویداد مهم در شهر آقتاب داشتیم به علت سختی های رفت و آمد و مشکلات ساختاری که نمایشگاه شهرآفتاب دارد، ترجیح می‌دهیم که مصلی گزینه اصلی برای برگزاری نمایشگاه باشد.

* ارائه بُن‌ها تخفیفی در بخش مجازی چه‌طور؟ عامل تشویق‌کننده هست؟

مسلما اگر امکانش بود که افراد بتوانند بن کتاب را به‌صورت حضوری هم خرج کنند، برای مخاطبان انگیزه‌ای بود که در نمایشگاه به صورت حضوری شرکت کنند و کتاب‌های چاپ شده را انتخاب و خرید کنند و هم اینکه شور و اشتیاق ناشران و مخاطبان در فضای نمایشگاه بهتر و بیشتر خواهد شد.

* براساس تجربه حضورتان در نمایشگاه کتاب مخاطبان بیشتر دنبال چه موضوعی هستند؟

با تجربه‌ای که داریم متوجه این موضوع شدیم که مخاطبان به حوزه رمان، داستان و به ویژه داستان‌های کوتاه علاقمند شده‌اند و فروش این نوع کتاب‌ها نسبت به حوزه‌های دیگر بیشتر شده است.

* برگزاری بخش حضوری و مجازی را به صورت همزمان مناسب می‌دانید؟

به نظر اگر نمایشگاه مجازی در یک زمان دیگر برگزار شود و اردیبهشت‌ماه تمرکز بر نمایشگاه حضوری باشد بهتر خواهد بود زیرا ناشر باید در عین حال هر دو را مدیریت کند و کمی کار سخت تر می شود.

* به نظر شما نمایشگاه می‌تواند در قالب رویدادهایی که سابق بر این تحت عنوان طرح‌های فصلی انجام می‌شدند، در جریان باشد؟

با نمایشگاه‌های فصلی بسیار موافق هستم. حتی اگر هم نمایشگاه به صورت مجازی برگزار می‌شود در هر فصل چند روز به این موضوع اختصاص داده شود تا در طول سال ناشران بتوانند از امکانات این نمایشگاه‌ها و رویدادها استفاده کنند.

* حضور کتابفروشان در کنار ناشران در نمایشگاه کتاب و بخش مجازی چه‌طور است؟

به نظرم این یک کار اشتباه است. ما خودمان کتابفروشی هم داریم اما نمایشگاه کتاب که سالی یک‌بار برگزار می‌شود باید مختص ناشران باشد. می‌توان برای کتابفروشان نیز نمایشگاهی مجزا برگزار کرد اما به صورت همزمان اصلا درست نیست.

مهم‌ترین مشکلی که در این مورد پیش می‌آید تفاوت قیمت‌های ناشر و کتابفروشی است که برای مثال ناشر کتاب چاپ جدید را به نمایشگاه آورده که با قیمتی جدید دارد، اما کتابفروش همان کتاب را با چاپ قبلی‌اش و با قیمت کمتر به خریدار ارائه می‌کند و برای مخاطبان سوءتفاهم در مورد گرانفروشی یا ابهام برای اختلاف قیمت پیش می‌آید.

نکته مهم‌تر اینکه کتابفروش این امکان را دارد که کتاب‌های تمام ناشران را عرضه کند اما ناشر باید فقط کتاب‌های نشر خودش را به فروش برساند درنتیجه مزایایی که باید برای ناشر باشد کتابفروش به سمت خودش جذب می کند و از میزان فروش و استقبال از کتاب‌های ناشر بسیار کم می‌شود.

* نظرتان درباره اجاره بهای غرفه‌های نمایشگاه چیست؟

با شرکت در نمایشگاه کتاب ناشر باید افرادی را برای خدمات فروش و مسائل اجرایی نمایشگاه استخدام کند و نیز در این ۱۰ روز تمرکز خود را از امور جاری نشر به مسائل نمایشگاه سوق دهد. برای همکارانی که از شهرهای دیگر می‌آیند هزینه‌های اسکان، ایاب و ذهاب و غذای پرسنل و غیره سبب می‌شود که افزایش هزینه غرفه‌ها نیز مزید بر علتی شود که تصمیم بگیرند در نمایشگاه شرکت نکنند.

وزارت ارشاد باید در این مورد با ناشران همراهی کند و هزینه‌های غرفه‌ها را خیلی افزایش ندهد.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ