«تراز»| وقت تغییر پارادایم توسعه انرژی کشور فرا رسید
اقتصاد ایران: وقت تغییر پارادایم و ساختار توسعه انرژی کشور فرا رسیده، باید با رفع چالشها و تصمیم قاطع تمامی نهادهای تصمیمگیر، امروز را به نقطه عطف توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در تاریخ ایران تبدیل کنیم.
خبرگزاری تسنیم -محمدرضا کیاشمشکی - ناترازی برق در تابستان امسال به 20 هزار مگاوات رسیده، این رقم در تابستان سال آینده قریب به 24 هزار مگاوات خواهد بود؛ البته وزارت نیرو طرحهایی را برای جبران بخشی از این ناترازی در دستور کار دارد، اما بهنظر میرسد در خوشبینانهترین حالت بیشتر از 4 هزار مگاوات از آن را نتواند جبران کند و ما همچنان شاهد تکرار ناترازی 20 هزار مگاواتی در تابستان سال آینده خواهیم بود.
این درشرایطی است که تولید 6 تا 8 هزار مگاوات برق از نیروگاههای برقآبی هم در دستور کار قرار گرفته، اما با توجه به بارشهای نهچندان مناسب سالآبی جاری، بعید بهنظر میرسد که این برنامه محقق شود و با عدم تحقق این برنامه، باز هم ناترازی برق، بیشتر و بیشتر میشود.
ناترازی برق در تابستان ناشی از کمبود ظرفیت عملی تولید برق نسبت به تقاضا و در زمستان ناشی از کسری سوخت، هر دو موجب محدود شدن بخش مولد اقتصادی کشور و بروز خاموشیهای بخش صنعتی و خانگی میشود، و اینها در کنار سیکل معیوب اقتصاد برق و عدم توجه به اصلاح الگوی مصرف برق، ناشی از عدم متنوعسازی سبد تأمین برق کشور است.
بیش از 90درصد تولید برق کشور در نیروگاههای حرارتی در حال انجام است و این میزان وابستگی به گازطبیعی زمانی چالشبرانگیزتر میشود که ببینیم سال به سال ناترازی گاز در حال تشدید شدن است.
حال راهکار چیست؟ و چطور میتوانیم توسعه ظرفیت تولید برق را در شرایط ناترازی گاز و ناترازی سوخت رقم بزنیم؟
ایران برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر ظرفیت بالایی دارد. طبق آخرین مطالعاتی که سازمان ساتبا انجام داده، برای تولید برق از انرژی باد چیزی در حدود 71 هزار مگاوات ظرفیت در ایران وجود دارد و برای تولید برق از انرژی خورشیدی بالغ بر 150 هزار مگاوات ظرفیت داریم. اما در عمل در حال حاضر 376 مگاوات تولید برق از باد و چیزی در حدود 782 مگاوات تولید برق از خورشید داریم که این میزان ظرفیت منصوبه با ظرفیتی که در کشور هست، فاصله معناداری دارد.
درواقع وقت تغییر پارادایم و ساختار توسعه انرژی کشور فرا رسیده، باید با رفع چالشها و تصمیم قاطع تمامی نهادهای تصمیمگیر، امروز را به نقطه عطف توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در تاریخ ایران تبدیل کنیم.
چرا که هم با مشکل کمبود سوخت فسیلی در افزایش ظرفیت تولید برق دیگر مواجه نیستیم و از طرفی با تولید برق پاک و بدون آلایندگی نسبت به تولید برق از انرژی فسیلی مواجه خواهیم بود و همینطور میتوانیم سرعت توسعه ظرفیت تولید برق را نسبت به احداث نیروگاههای حرارتی افزایش دهیم.
از اینرو، با تصمیم قاطع امروز میتوانیم بخشی از ناترازیهای برق تابستان سالهای پیشرو را با توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر جبران کنیم.
انتهای پیام/