بروز سرطان با افزایش سن جامعه در حال افزایش است
اقتصاد ایران: سرپرست مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت با بیان این که موارد بروز سرطان به دلیل افزایش سن جمعیت و رواج سبک زندگی نامناسب رو به افزایش است، گفت: وظیفه سیاستگذاران، ادغام خدمات مراقبتهای حمایتی و تسکینی در نظام سلامت است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، ناصر ملکپور؛ سرپرست مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها در آیین اعطای گواهینامه به دانشآموختگان نخستین دوره مراقبتهای حمایتی و تسکینی سرطان اظهار کرد: موارد بروز سرطان در کشور به دلیل تغییرات سریع اجتماعی ناشی از روند توسعه بهویژه افزایش سن جمعیت و رواج سبک زندگی نامناسب رو به افزایش است و پیشبینی میشود سرطان، طی دهههای آینده بار جهانی بیماریها را به طور فزایندهای بهویژه در کشورهای در حال توسعه به خود اختصاص دهد.
وی با اشاره به خدمات مؤسسه کنترل سرطان ایرانیان به عنوان نخستین مؤسسه نیکوکاری مراقبتهای حمایتی و تسکینی در ایران تاکید کرد: ارائه مراقبتهای حمایتی و تسکینی به آحاد جامعه متناسب با فرهنگ همان کشور است و وظیفه سیاستگذاران، ادغام خدمات مراقبتهای حمایتی و تسکینی در نظام سلامت با تعیین تعرفههای مشخص و حمایتهای اعتباری است.
وی ضمن تأکید بر ابعاد روانی و اجتماعی این بیماری افزود: جدا از بیماری، مسائل حاشیهای مانند نگرانی از آینده و تأمین هزینههای درمان بزرگترین چالش ابتلا به این بیماری است.
ملکپور با بیان این که سازمان بهداشت جهانی مراقبتهای حمایتی و تسکینی را به عنوان یک برنامه راهبردی برای حمایت از بیماران معرفی کرده است، اظهار کرد: وزارت بهداشت نیز از سالهای گذشته به این موضوع ورود پیدا کرده به طوری که حمایتهای روانی از بیمار و خانواده وی، همچنین پاسخ به خواستههای معقول بیمار در این برنامه قرار دارد.
سرپرست مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها همچنین از اجرای برنامههای آموزشی برای بهبود کیفیت درمان بیماران مبتلا به سرطان خبر داد و گفت: طرح آموزشی جدید در 17 دانشگاه کشور اجرا خواهد شد.
وی افزود: دورههای آموزشی مختلفی برای پزشکان و پرستاران به عنوان هسته اصلی تیم مراقبتی، طراحی شده تا ضمن ارتقای دانش سرطان، عملکرد بالینی تیم اصلی نیز تقویت شود.
در ادامه، آرمین شیروانی؛ سرپرست مرکز ملی آموزشهای مهارتی و حرفهای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اهمیت مراقبتهای حمایتی و تسکینی، مؤسسه کنترل سرطان ایرانیان را نمونهای موفق در بهکارگیری روشهای نوین این حوزه دانست و بر نقش آن در بهبود کیفیت زندگی بیماران تأکید کرد.
وی افزود: در برخی حوزههای پزشکی نظیر مراقبتهای حمایتی و تسکینی و بیماریهای مزمن مدل سنتی طبابت پاسخگو نیست.
وی تصریح کرد: در این حوزهها، سبک جدیدی از ارائه خدمات با تأکید بر یکپارچگی و مدیریت فرآیندهای درمانی مورد نیاز است.
سرپرست مرکز ملی آموزشهای مهارتی و حرفهای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از تغییرات جدید در نظام آموزش مهارتی و حرفهای کشور خبر داد و گفت: از سال 1401، این آموزشها به صورت پیامدمحور ارائه شدهاند تا کارآمدی و اثربخشی آنها افزایش یابد.
شیروانی تأکید کرد که یکی از چالشهای مهم جهانی در حوزه آموزشهای مهارتی و حرفهای، ناهماهنگی بین مدل سنتی آموزش و ماهیت عملی این آموزشها است.
سرپرست مرکز ملی آموزشهای مهارتی و حرفهای علوم پزشکی وزارت بهداشت ادامه داد: طی دو سال و نیم گذشته، بازنگری گستردهای در برنامههای آموزشی انجام شده است.
وی با اشاره به اهمیت ارزیابیهای دورهای مهارتها خاطرنشان کرد: گواهینامههای آموزشی به صورت مدتدار ارائه شده و شرکتکنندگان موظف به گذراندن ارزیابیهای مجدد پس از انقضای اعتبار آن هستند. این ارزیابیها محدود به آزمونهای کتبی و عملی نخواهند بود و عملکرد حرفهای افراد در محیطهای واقعی نیز سنجیده میشود.
نسرین بیات، معاون مرکز پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت نیز با اشاره به پیشرفتهای کشور در زمینه مراقبتهای حمایتی و تسکینی سرطان، گفت: بهرهمندی از خدمات با کیفیت مراقبتهای حمایتی و تسکینی جزیی از حقوق افراد مبتلا به بیماریهای تهدیدکننده زندگی است. این حوزه نسبت به گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته و اکنون نیازمند برنامهریزی اصولی برای دستیابی به اهداف بزرگتر است.
وی به زیرساختهای آمادهشده در این حوزه اشاره و بیان کرد: آییننامه تأسیس و بهرهبرداری مراکز مراقبتهای حمایتی و تسکینی سرطان تدوین و ابلاغ شده است و این امر مسیر را برای فعالیت مراکز دولتی، خصوصی و خیریهها هموار میکند.
بیات با اشاره به نقش حمایتهای بینبخشی، از همه افرادی که با نیت خیرخواهانه در زمینه آموزش و درمان بیماران مبتلا به سرطان فعالیت میکنند، قدردانی و بر تداوم برنامههای ملی در این حوزه تأکید کرد.
لیلا مؤدب شعار؛ رئیس گروه کنترل و پیشگیری سرطان وزارت بهداشت نیز در این مراسم با بیان این که مراقبتهای حمایتی و تسکینی فقط مربوط به مراحل پایانی بیماری نیست، بلکه از همان ابتدای مسیر درمان، همراه بیمار است و به ارزیابی همه جانبه وی کمک میکند؛ تصریح کرد: یکی از چالشهای موجود، درک نادرست از این خدمات است، زیرا بسیاری آن را مراقبتهای پایان زندگی میدانند، در حالی که این مراقبتها از همان لحظات ابتدایی، حتی پیش از تشخیص قطعی، برای کاهش اضطراب بیماران و خانوادههایشان ضروری است و تا مراحل پایانی و حتی پس از فوت بیمار، برای کمک به خانواده و مراقبان آنان ادامه مییابد.
مؤدب شعار با اشاره به استانداردهای بینالمللی در حوزه مراقبتهای حمایتی و تسکینی، تأکید کرد: ادغام این خدمات در نظام سلامت، به کاهش فشار بر بیمارستانها و تسهیل درمان کمک میکند.
رئیس گروه کنترل و پیشگیری سرطان وزرات بهداشت با بیان اینکه بیماران اغلب در مواجهه با عوارض درمان، دچار سردرگمی میشوند، ادامه داد: این موضوع موجب افزایش فشار بر سیستم درمانی و کاهش کیفیت خدمات میشود، در حالی که راهاندازی مراکز حمایتی و تسکینی سرطان میتواند این مشکل را برطرف کند.
مؤدب شعار هماهنگی بین مراکز درمانی، خیرین حوزه سلامت و آموزش مهارتی را الگوی موفقی برای توسعه این خدمات بر شمرد و بر لزوم آموزش مداوم پزشکان، پرستاران و سایر اعضای تیم درمانی، تأکید کرد.
لازم به ذکر است، آیین اعطای گواهینامه به دانشآموختگان نخستین دوره مراقبتهای حمایتی و تسکینی با مشارکت مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها، مرکز ملی آموزش مهارتی حرفهای وزارت بهداشت و مؤسسه نیکوکاری کنترل سرطان ایرانیان (مکسا) با حضور رابطان سرطان دانشگاههای علوم پزشکی و نمایندگان سایر معاونتهای وزارت بهداشت در سالن امام جواد(ع) وزارت بهداشت برگزار شد.
انتهای پیام/