متن و حاشیه اختتامیه فیلم فجر همراه با پیگیری چند شائبه
اقتصاد ایران: اختتامیه جشنواره فیلم فجر برگزار شد و یک ماراتن ۱۰ روزه مسابقه سینمای ایران به پایان رسید. اما هم افسوسِ اهالی رسانه از عدم نمایشِ «قاتل و وحشی» و جای خالی «پیر پسر» در بخش مسابقه، باقی ماند. عزتالله ضرغامی و رائد فریدزاده در این باره صحبت کردند.
خبرگزاری تسنیم- برنامه پلاتو؛ مجتبی برزگر: چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به پایان رسید و سیمرغهای این دوره پس از یک رقابت پرتنش 10 روزه در برج میلاد به صاحبان خود رسید. نکتهای که در این دوره به وضوح به چشم آمد، نحوه تقسیم جوایز بود. تقریباً تمامی فیلمهای مطرح جشنواره موفق به دریافت جایزهای شدند، که خود نشان از تنوع و گستردگی دستاوردهای سینمایی این سالها داشت.
در کنار این تقسیم عادلانه جوایز، جشنواره امسال شگفتیهایی را نیز در انتخاب بازیگران نقش اصلی و مکمل رقم زد. بسیاری از منتقدان و تماشاگران پیشبینی میکردند که جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی مرد میان رضا عطاران، امین حیایی و شهاب حسینی تقسیم شود، اما مصطفی زمانی این جایزه را از آن خود کرد. در بخش بهترین بازیگر نقش اصلی زن، در شرایطی که نگاهها به سوی مریلا زارعی متمرکز بود، فریبا نادری موفق شد سیمرغ بلورین را کسب کند. این روند در انتخاب بهترین کارگردان نیز ادامه یافت و حضور کارگردانان موفق در کنار انتخابهای غیرمنتظره، بار دیگر شگفتیهای جشنواره را در برج میلاد برجسته ساخت.
حمید زرگرنژاد، کارگردان سینما، در گفتوگو با برنامه پلاتو درباره موفقیت خود اظهار کرد: «این حاصل تلاش 200 نفر از عوامل فیلم است و من تنها نماینده آنها هستم. از همه همکارانم تشکر میکنم.»
از دیگر اتفاقات خوب جشنواره امسال، اعطای دیپلم افتخار به عنایت بخشی، بازیگر پیشکسوت سینما بود. علیرغم نقش کوتاه او در فیلم "شاه نقش"، هنرنمایی بینظیر این بازیگر از نگاه داوران جشنواره دور نماند و او مورد تقدیر قرار گرفت.
این دوره از جشنواره فیلم فجر با انتخابهای جذاب و حیرتانگیز، بیشک یکی از پررنگترین و به یادماندنیترین دورهها در تاریخ این رویداد سینمایی بود.
عزتالله ضرغامی، عضو هیئت داوران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، در گفتوگویی صریح و بیپرده با برنامه "پلاتو" به بررسی برخی از شائبهها و حواشی این دوره از جشنواره پرداخت. وی به نکات مختلفی درباره فیلمهای خارج از بخش مسابقه، خروج بهرام رادان از جشنواره، قهر کمال تبریزی و دیگر حوادث این دوره اشاره کرد.
ضرغامی در این مصاحبه با تأکید بر بیانیه بهرام رادان گفت: «آقای رادان در خارج از کشور بودند و قرار بود پروژهای را به پایان برسانند. اما این کار کمی طول کشید و در نهایت هیئت داوران به این نتیجه رسید که ایشان از بقیه عقب افتاده و دیگر همفاز با دیگر آثار نیست. بنابراین، بیانیهای که ایشان داد کاملاً روشن بود و بیانگر شرایط خاص آن زمان بود. اعضای هیئت داوران بهطور منطقی و حرفهای در مورد تمام بخشها قضاوت کردند.»
در ادامه، علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور، در پاسخ به سؤالی درباره تلخیهای موجود در سینمای اجتماعی و اشاره به سخنان شهاب حسینی که گفته بود تلخیها را باید به سراغ مسئولان و ایجادکنندگان آنها برد، اظهار داشت: «سینما در وهله اول وظیفه دارد که بازتابدهنده مسائل اجتماعی باشد. سینما، هنر، رمان و شعر همگی به نوعی نقش میانجی را ایفا میکنند و وظیفه دارند تلخیهای موجود در جامعه را به تصویر کشیده و آنها را به مسئلهسازی تبدیل کنند.»
این گفتوگو در حالی انجام شد که جشنواره فیلم فجر امسال با حواشی زیادی روبرو بود و نظرات مختلفی درباره اتفاقات آن مطرح شد. ضرغامی و ربیعی با توجه به نقش خود در این فضا، تلاش کردند تا پاسخهای روشنی به سوالات و ابهامات ایجاد شده بدهند.
چهل و سومین جشنواره فیلم فجر با تمام حواشی و هیجانهای خود به پایان رسید. در این دوره، فیلم سینمایی «بچه مردم» که بیشترین تعداد نامزدیها را به خود اختصاص داده بود، نتوانست در کسب سیمرغهای بلورین موفقیت چشمگیری به دست آورد. این در حالی بود که فیلم «موسی کلیمالله» توانست به همراه «شمال از جنوب غربی» بیشترین تعداد جوایز را از آن خود کند و درخشش بیشتری در جشنواره داشت.
یکی از جوایز مهم و تازهاضافه شده به ویترین جشنواره امسال، جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران بود که پس از سالها به جشنواره بازگشت و مورد توجه بسیاری قرار گرفت. این جایزه به فیلم سینمایی «پیشمرگ» رسید، اثری که برخلاف پیشبینیهای رسانهها، انتظارات را کمی متفاوت برآورده کرد و نظر تماشاگران را جلب کرد.
در سوی دیگر، دو فیلم سینمایی «خدای جنگ» و «ناتور دشت» به نوعی جشنواره را تحریم کردند و در مراسم اختتامیه حضور پیدا نکردند. این دو فیلم به دلیل عدم دریافت جوایز و حتی نامزدی در بسیاری از بخشها، احساس کردند که از سوی داوران نادیده گرفته شدهاند و در نتیجه از حضور در اختتامیه خودداری کردند.
رائد فریدزاده، رئیس سازمان سینمایی، در پاسخ به سوال برنامه «پلاتو» در خصوص سرنوشت دو فیلم «پیر پسر» و «قاتل و وحشی» که بحثهای زیادی در مورد آنها مطرح شده است، اظهار کرد: «این فیلمها باید طبق فرآیندهای مرسوم خود بررسی و طی مراحل اداری قرار گیرند و انشاءالله پس از برطرف شدن مشکلات، اکران خواهند شد.»
عزتالله ضرغامی نیز در این رابطه گفت: «ما به نظرات مدیران سینمایی و بخشهای نظارتی احترام میگذاریم و در نهایت باید تمامی جوانب و موارد قانونی و مدیریتی در نظر گرفته شود.»
انتهای پیام/