نیروگاه های گازی باید به سیکل ترکیبی تبدیل شوند
اقتصاد ایران: یک کارشناس انرژی گفت: به دلیل پایین بودن راندمان نیروگاه های گازی در کشور بهتر آن است که این نیروگاه ها به سیکل ترکیبی تبدیل شوند.
طیبه محبی نیا در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اتلاف بیش از ۲۰ درصدی برق در فرایند تولید گفت: در کشور با چند مدل اتلاف انرژی روبهرو هستیم که یکی از این مدلها، اتلاف انرژی در شبکه توزیع است که عمدتاً به دلیل فرسودگی در این شبکه رخ میدهد.
وی ادامه داد: علاوه بر این، برخی زیرساختهای تولید برق نیز باعث هدر رفت انرژی میشود که در برخی مواقع، اتلاف انرژی در این بخش به حدود ۲۰ درصد میرسد. به عبارتی، در حالتی که یک نیروگاه سه کیلووات برق تولید میکند، تنها ۲.۵ کیلووات از این انرژی به مصرفکنندگان میرسد و مابقی در این فرایند از دست میرود.
محبی نیا تاکید کرد که این عدد بسیار بزرگ است و هرچقدر که بتوانیم ساختار شبکه را اصلاح کنیم، این اتلاف انرژی کاهش خواهد یافت.
وی در ادامه افزود: نکته دیگر این است که تولید برق در کشور ما همیشه با مصرف همخوانی ندارد. در بعضی مواقع تولید برق ما بسیار بالاست، اما مصرف پایین است، مثل شبها که مصرف برق کم است. در این شرایط باید زیرساختها و امکانات ذخیرهسازی به طور جدی تقویت شوند. علاوه بر این، لازم است که برخی از صنایع تولیدی ساعات کار خود را به زمانهایی که تولید برق در اوج است، منتقل کنند. برای مثال، میتوانیم سیاستهای تشویقی برای صنایع ایجاد کنیم که ساعات تولید خود را به زمانهایی که مصرف کمتر است، منتقل کنند.
محبی نیا با تاکید بر اینکه نیروگاههای کشور فرسوده هستند و بخش اعظمی از سوخت در نیروگاهها هدر میرود ادامه داد: بسیاری از نیروگاههای ما با وجود اینکه قدیمی شدهاند اما هنوز در مدار تولید قرار دارند و با راندمان بسیار پایین فعالیت میکنند. به طوری که ما هم اکنون نیروگاه گازی در کشور داریم که فقط ۱۰ درصد راندمان تولید دارد و این یک فاجعه محسوب میشود.
وی گفت: اگرچه این نیروگاهها با چنین راندمانی باید تعطیل شوند اما در این شرایط بهتر آن است که تبدیل به سیکل ترکیبی شده تا بتوان راندمان را بالابرد.
این کارشناس انرژی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات اتلاف انرژی، ساختار عملیاتی نیروگاههاست که اغلب بهصورت برنامهریزی شده صورت نمیگیرد از جمله این موارد میتوان به عدم زمانبندی دقیق برای روشن و خاموش کردن واحدها اشاره کرد. به نظر میرسد که در ایام تابستان که با قطعی برق مواجه میشویم، میتوانیم با اجماعسازی صنایع، تعطیلات تابستانی را بهطور سیستماتیک مدیریت کنیم.