تلاش جدی درتغییر نگاه به هیئتها از مناسک به نهادهای اجتماعی
اقتصاد ایران: عضو شورای مرکزی مهرواره هوای نو گفت: هدف اصلی این مهرواره، تغییر نگاه به هیئتها از مناسک صرف به نهادهای اجتماعی و فرهنگی است.
سید محمد صادقی آرمان، عضو شورای مرکزی و دبیر بخش تولیدات هیئت و بخش بینالملل مهرواره هوای نو، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، به تشریح اهداف و دستاوردهای این رویداد فرهنگی پرداخت.
او با اشاره به تاریخچه مهرواره هوای نو، گفت: هدف اصلی مهرواره دو کلانهدف بود: اول، تغییر نگاه متولیان امر اعم از مدیران و گردانندگان هیئتها، به این موضوع که هیئت فقط جایگاهی برای برگزاری مناسک صرف نیست. بلکه باید به این درک رسید که نیازمندیها، تقاضاها، و انتظارات از هیئت بسیار فراتر از این است. دوم، تغییر نگاه برای عموم جامعه یعنی مردم است.
صادقی آرمان درباره ضرورت "تغییر نگاه متولیان امر به هیئتها" خاطرنشان کرد: خانوادهها وقتی به هیئت مراجعه میکنند، انتظار دارند که این نهاد، پاسخی به دغدغههایشان باشد. این نشاندهنده اعتماد و نگاه ویژهای است که به هیئت وجود دارد. هیئت باید به مثابه یک نهاد اجتماعی عمل کند؛ یعنی هرگاه ضرورتی برای نصرت دین یا احیای امر اهل بیت (ع) احساس شد، هیئت باید پیشران، پیشقراول، سردمدار، و پرچمدار باشد.
عضو شورای مرکزی مهرواره هوای نو با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س)، گفت: هر سال، رهبر انقلاب تکالیفی برای هیئتها عنوان میکنند که نشان میدهد هیئتها باید به عنوان یک دستگاه فعال فرهنگی، تربیتی و دینی عمل کنند و بار سنگینی از انتظارات را به دوش بکشند. برای تحقق این امر، باید رویکرد مدیران و متولیان هیئتها تغییر کند و هیئتها به عنوان نهادهای اجتماعی در موضوعات مختلف ورود پیدا کنند.
او برای تبیین این مفهوم، به نمونههای موفق هیئتهای فعال در کشور اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال هیئت خدام الحسین (ع) با داشتن موکبی با 850 خادم و 32 هزار متر زمین در مسیر نجف به کربلا، خدمات رایگان به زائران ارائه میدهد. این هیئت همچنین با راهاندازی بنیاد نیکوکاری، خدمات تخصصی پزشکی رایگان به نیازمندان ارائه میدهد، یک مرکز نگهداری معلولین با 200 پرسنل را اداره میکند، و در زمینههای بلایای طبیعی، جهیزیه، و قربانی نیز فعالیت دارد. اینها نمونههایی از کارکرد هیئتها به عنوان نهادهای اجتماعی است که به انحاء مختلف با اهل بیت (ع) ارتباط برقرار میکند. هیئتهای دیگری هم هستند که در زمینههای آموزشی و ساخت مدرسه فعالیت میکنند.
عضو شورای مرکزی مهرواره هوای نو، دومین کلانهدف این رویداد را "تغییر نگاه عموم جامعه به هیئتها" عنوان کرد و گفت: هدف دوم مهرواره، معرفی هیئت به عنوان یک پاسخ به دغدغههای خانوادهها، دغدغه تربیت فرزند، دغدغه معارف صحیح، و نیاز به یک بستر سالم برای زیست فرزندان است. هیئت مکانی است که فرزندان میتوانند در آن بخندند، تفریح کنند، اردو بروند، ذکر اهل بیت (ع) بگویند، نمازشان را اول وقت بخوانند، و احکام یاد بگیرند. این تغییر نگاه با معرفی الگوهای موفق هیئتها به خانوادهها و عموم مردم محقق میشود و هدف مهرواره، معرفی این الگوها به خانوادهها و عموم مردم است.
صادقی آرمان با اشاره به سیاستهای امسال مهرواره هوای نو، گفت: امسال نگاه جدیتری به بحث بانوان و جهاد تبیینی داشتیم. موضوع جهاد تبیین که دغدغه مقام معظم رهبری است، به عنوان یک شاخص اصلی در داوری آثار مورد توجه قرار گرفته است. تمام آثار بررسی شده با این مقوله جهاد تبیینی ارزیابی شدهاند.
او ادامه داد: مشارکت و درگیر کردن نهادهای مختلف سیاست دیگر در این دوره است که در بخش بینالملل با همکاری بالغ بر 10 نهاد بینالمللی رسماً در حال پیگیری است. جلسات همفکری برگزار شده و تلاش برای پیشبرد این مقوله ادامه دارد.
عضو شورای مرکزی مهرواره هوای نو، با اشاره به راهاندازی بخش بینالملل برای اولین بار در این دوره، این اقدام را نتیجه بلوغ مهرواره دانست و فعالیتهای این بخش را در سه حوزه تشریح کرد: هیئتهای جهانی اندیش (هیئتهای فارسی زبان)، هیئتهای غیر فارسی زبان در ایران و هیئتهای برون مرزی.
او در این باره توضیح داد: هیئتهای فارسی زبان، هیئتهای خودی داخل ایران هستند که اتفاقات منطقه برایشان مهم است و بر اساس آن واکنش نشان میدهند و تولید محتوا میکنند. همچجنین هیئتهای غیر فارسی زبان در ایران را داریم که در شهرهایی مانند قم، مشهد و تهران، هیئتهایی با ملیتهای مختلف وجود دارند که به زبانهایی مانند اردو، انگلیسی، ترکی و عربی فعالیت میکنند و مخاطبان آنها معمولاً کسانی هستند که از خارج از کشور آمدهاند. هیئتهای برون مرزی هم به دلیل ملاحظات و تفاوتهای فرهنگی و تعاریف هیئت در کشورهای مختلف، با احتیاط بیشتری دنبال شده است.
این مقام مسئول به یک کار ویژه برای بحث بینالملل اشاره کرد و اظهار داشت: نشستی بینالمللی در پنجم اسفند ماه برگزار میشود (همزمان با تشییع پیکر مطهر سید حسن نصرالله) در سالن اجلاس صدا و سیما، که نخبگانی از 20 ملیت مختلف، نمایندگانی از 14 مجموعه هیئتی شاخص از خارج از کشور، پرچمداران سالهای قبل مهرواره در رشته بینالملل، و فعالان ویژه بینالمللی در آن شرکت میکنند.
صادقی آرمان در خصوص دستاوردهای بخش تولیدات مهرواره هوای نو گفت: در هر دوره، تنها آثار تولید شده در همان سال مورد ارزیابی قرار میگیرند. آثار ارزیابی شده در سالهای قبل دیگر در ارزیابی شرکت داده نمیشوند. برای مثال در بخش تولیدات، بالغ بر 1300 اثر به دبیرخانه تحویل داده شد که حدود 700 اثر آن در حوزه تولیدات رسانهای بود. به گفته داوران متخصص، این آثار و تولیدات هیئت قابلیت پخش در شبکههای مختلف رسانه ملی با امتیاز بالا را دارند. این موضوع، نشاندهنده توانمندی هیئتها در تولید محتوای حرفهای و فاخر است.
صادقی آرمان بر اهمیت نقش رسانهها در معرفی برنامههای پل ارتباطی بین سازمان هیئت و عموم مردم و همچنین انعکاس صحیح فعالیتها و آسیبهای موجود در هیئتها تأکید کرد و گفت: در این زمینه ضعفهایی وجود دارد و با وجود تلاشها و رایزنیها با نهادهای مختلف، هنوز در بحثهای مالی و ارتباطگیری رسانهای مشکلاتی وجود دارد.
او ابراز امیدواری کرد که با ایجاد یک برنامه اختصاصی برای هیئتها در رسانه ملی، امکان معرفی هیئتهای شاخص و فعالیتهای آنها در طول سال فراهم شود.
عضو شورای مرکزی مهرواره هوای نو، از رسانهها خواست که حساسیت خود را نسبت به این موضوع بالا ببرند و با مطالبهگری، به بهبود وضعیت کمک کنند.
او اذعان کرد: در هیئتها آسیبهایی هم وجود دارد و رسانهها میتوانند با نشان دادن خوب و بد، به اصلاح این آسیبها کمک کنند. امیدواریم با تلاش بیشتر رسانهها، انجام تکلیف نسبت به اهل بیت (ع) به درستی انجام شود و قدمی در این راه برداشته شود.
صادقی آرمان در پایان تأکید کرد: مهرواره هوای نو با هدف ارتقای جایگاه هیئتها به عنوان نهادهای اجتماعی و فرهنگی، هر ساله گامهای بلندی برمیدارد و امیدواریم با حمایت همهجانبه، این حرکت تداوم داشته باشد.
انتهای پیام/