درهای پژوهش به روی حوزویان باز است / فقه نیاز به بالندگی دارد
اقتصاد ایران: رئیس جامعه مدرسین گفت: امروز حجت بر همه حوزویان تمام است، چون همه درهای پژوهش به روی ما باز است.
به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری امروز در آئین تقدیر از برگزیدگان بیست و ششمین همایش کتاب سال حوزه و هشتمین جشنواره مقالات علمی حوزه با اشاره به پویایی و حرکت علمی حوزه علمیه اظهار کرد: همایش کتاب سال حوزه ۲۶ سال پیش یک نهال کوچک بود که امروز به یک درخت تنومند تبدیل شده است.
وی گفت: امروز ما سر سفره علامه امینیها، علامه مجلسیها و دیگر بزرگان شیعه هستیم. اوج هنر آنها این بود که ساعتها و روزها و شبها وقت گذاشتند و آثار فاخر را نوشتند.
رئیس جامعه مدرسین با بیان اینکه کتاب سال حوزه همایش گرانسنگی است، اظهار کرد: رسانهها باید خدمات و فعالیتهای مسئولان حوزه را منعکس کنند.
آیتالله حسینی بوشهری با ذکر چند سوال گفت: چرا کتاب سال و همایشهایی از این دست در حوزه برگزار میشود؟ امروز وضع کتاب در حوزه چگونه است؟ آسیبهای ما در حوزه پژوهش و کتاب چیست؟
وی تفسیر مفاهیم دین یکی از رسالتهای مهم روحانیت برشمرد و اظهار کرد: مردم همیشه روحانیت را مرجع فکری و دینی خود قلمداد میکردند و با رجوع به عالمان دین سوالات مربوط به دین و اجتماع را از آنها میپرسیدند و مردم بخشی از نیازهای خود را از طریق مراجعه به آثار علما پاسخ سوالات خودشان را دریافت میکردند. در حقیقت بخشی از کار حوزههای علمیه تولید اندیشه بود.
وی سخن گفتن و نوشتن بر اساس مقتضای زمان را مهم دانست و افزود: اگر شیخ انصاری امروز بود، قطعاً طبق نیازهای زمان و جامعه قلم میزد و مینوشت.
به گفته رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، حیات و بالندگی حوزه بر اساس تولید علم و دانشوری است.
آیتالله حسینی بوشهری در مورد چرایی برگزاری همایش کتاب سال حوزه افزود: میخواهیم با برگزاری این همایشها به گسترش بنیه فرهنگی کشور و بالابردن سطح آگاهی حوزویان و اصحاب فکر و فرهنگ کمک کنیم.
وی خطاب به پژوهشگران و نویسندگان حوزوی گفت: ما شما را رزمندگان جبهه فرهنگ اسلام میدانیم.
وی با بیان اینکه جایگاه حوزویان را در تولید علم دینی مطرح کنیم، اظهار کرد: امروز حتی مردم قم از تولیدات علمی و خدمات بزرگ حوزه و مراجع تقلید خبر ندارند. باید روحیه پژوهش را تقویت و نویسندگان برتر را تشویق کنیم.
آیتالله حسینی بوشهری افزود: در سایه برگزاری این همایشها فرهنگ مطالعه و نگارش استاندارد را ارتقا دهیم. ظرفیتها و آثار حوزویان را شناسایی کنیم. صرف اینکه کسانی، چیزهایی بنویسند و به نام قم منتشر کنند کافی نیست.
وی تأکید کرد: امروز با صرفنظر از آثار بزرگان حوزه که جای بحث ندارد، وضع حوزه با گذشته قابل مقایسه نیست. امروز با توجه به اینکه امکانات در اختیار ماست، مسیر پژوهش و نگارش آسان شده است و محققان به راحتی میتوانند مسائل علمی خودشان را برطرف کنند.
رئیس جامعه مدرسین افزود: امروز زمینههای گستردهای برای پژوهش حوزویان وجود دارد و فقط فهرست موضوعات و مسائل در حد چند جلد کتاب میشود.
وی با اشاره به آسیبهای پژوهش در حوزه، گفت: باید اعتراف کنیم که در سطح مورد انتظار ما در عرصه پژوهش، آثار فاخر فراوان نیست. به ویژه در زمینههایی که جزو مباحث اصلی ماست.
وی با بیان اینکه فقه ما نیاز به بالندگی دارد، اظهار کرد: زمانی که طلبه و استاد و کارشناس ما به این فقه نگاه میکند باید ببیند افق جدیدی به روی او باز شده است. امروز حجت بر همه ما تمام است چون همه درها به روی ما باز است.
آیتالله حسینی بوشهری با بیان اینکه شهید مطهری پرورش یافته این حوزه است، اظهار کرد: ایشان به جایی رسید که تا چیزی را نمیفهمید سراغ مطلب دیگر نمیرفت. کار پژوهشی ایشان در موضوعات مختلف شیوه محققانه داشت.
عضو مجلس خبرگان رهبری، آیتالله العظمی شبیری زنجانی را از افتخارات حوزههای علمیه دانست و بر لزوم قدردانی و تکریم از استوانهها و شخصیتهای برجسته حوزوی تاکید کرد.