خبرگزاری مهر، گروه استانها: نام مازندران بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی با کشاورزی گره خورده است و این استان به مهد تولید محصولات مختلف تبدیل شد تاجایی که در ۱۴ محصول راهبردی و استراتژیک در کشور حرف اول را میزند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی باوجود مشکلات بسیاری که کشور در سالهای نخست با آن روبهرو بود، بخش کشاورزی همواره در حال پیشرفت بود به گونهای که امروز افزون بر ۹۰ درصد از نیاز کشور به محصولات کشاورزی، در داخل تأمین میشود.
مازندران دارای مساحت ۲۳۰ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۹۸ درصد آن از اراضی خوب و مستعد برای تولید محصولات کشاورزی است و میزان تولید محصولات کشاورزی در سال ۵۷ به میزان یک میلیون تن بود که این رقم در سال جاری به حدود هشت میلیون تن شامل زراعی، باغی، دامی و شیلاتی رسیده است.
مازندران قطب کشاورزی ایران است و در صورت ایجاد زیر ساختهای لازم میتوان تولید محصولات کشاورزی مازندران از ۱۰ میلیون تن نیز فراتر میرود.
در حال حاضر حدود دو میلیون تن محصولات زراعی شامل گندم، جو، دانههای روغنی، علوفه و سبزیجات و ۲ میلیون و ۸۰۳ هزار و ۵۸ تن محصولات باغی شامل مرکبات، میوههای هسته دار، میوههای دانه دار نیز در استان تولید میشود. ۷۳۳ هزار و ۵۳۹ تن محصولات شامل گوشت قرمز، گوشت سفید، شیر، تخم مرغ در زمینه دام و طیور تولید میشود.
مازندران در زمینه تولید محصولات مرکبات، شلتوک، کیوی، جوجه یکروزه، گوشت سفید، شبدر، گل و گیاه زینتی، گوشت ماهیان خاویاری پرورشی، تولید ماهیان پرورشی، خاویار ماهیان پرورشی رتبه اول کشور را دارد.
از ابتدای تأسیس سازمان تاکنون، بیش از ۴۷ هزار و ۲۸۰ هکتار از اراضی کشاورزی به سامانههای نوین آبیاری مجهز شدند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران، با اشاره به اجرای پروژههای کلان در استان گفت: از ابتدای تأسیس سازمان تاکنون، بیش از ۴۷ هزار و ۲۸۰ هکتار از اراضی کشاورزی به سامانههای نوین آبیاری مجهز شده که نقش بسزایی در کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری داشته است.
وی افزود: این میزان شامل ۳۳ هزار و ۴۴۱ هکتار آبیاری موضعی، ۱۰ هزار ۶۹۸ هکتار آبیاری بارانی و سه هزار و ۱۶۸ هکتار آبیاری کمفشار است.
وی افتتاح کلان پروژه زیرساخت اراضی کشاورزی که در روستای نوایی محله فریدونکنار در سطح ۱۴۰ هکتار از اراضی شالیزاری انجام شد، مرمت و احیای و بهسازی شش هزار و ۲۱۷ هکتار از آب بندان ها، اجرای طرحهای نوسازی در ۸۶۹ هکتار از شالیزارها و ایجاد ۶۲۳ کیلومتر جاده بین مزارع از دیگر دستاوردها است.
مازندران بعد از انقلاب اسلامی در حوزه صادرات محصولات کشاورزی حرف برای گفتن دارد و تولیداتش کام جهانیان را شیرین و سفرههای آنان را رنگین کرده است به گونهای که در سال جاری فقط ۲۴ هزار تن از مرکبات استان به ۱۵ کشور جهان صادر شد.
امیر جمشیدی ناظر گمرکات مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر از صادرات مرکبات استان به بیش از ۱۵ کشور جهان خبر داد و افزود: بیش از ۲۴ هزار تن مرکبات به ارزش تقریباً ۹ میلیون دلار طی سال جاری از گمرکات مازندران صادر شده است.
وی با بیان اینکه مقصد مرکبات صادر شده از گمرکات مازندران ۱۵ کشور جهان بوده است، افزود: ۴۹ گمرک کشور در صادرات مرکبات فعال هستند و گمرکات مازندران جز ۵ گمرک نخست فعال در صادرات مرکبات هستند.
وی عراق، امارات، روسیه، اوکراین، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، چین، افغانستان، ترکمنستان، صربستان، بلاروس، گرجستان و آذربایجان را مقصد صادرات مرکبات استان بیان کرد.
افزایش سرانه تولیدات کشاورزی
سالانه بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات در مازندران تولید میشود و مازندران ظرفیت قابل توجهی در تولید دارد و قطب تولید محصولات کشاورزی کشور است و حدود یک میلیون تن برنج سفید از این دیار به بازار ارسال میشود که به هیچ عنوان نمیتوان از کنار این اعداد و ارقام به راحتی گذشت.
برچیده شدن نظام ارباب رعیتی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه کشاورزی به شمار میرود و طی سالهای بعد از انقلاب اسلامی تولیدات کشاورزی ایران به مرز ۱۳۰ میلیون تن رسیده که ۷.۵ میلیون تن آن مختص مازندران است.
افزایش سرانه تولیدات کشاورزی، باغبانی و دام طیور و آبزیان مازندران را امروز در جرگه استانهای صاحب نام در حوزه امنیت غذایی و صادرات تبدیل کرده و برخی طرحهایی که در زیرشاخه کشاورزی استان اجرا شد، تحقق آن در دوران قبل از انقلاب یک رؤیا بوده است.
ورود دانش بنیانها به کشاورزی
ورود شرکتهای دانش بنیان و تلفیق علم و دانش با کشاورزی از دیگر دستاوردهای انقلاب شکوهمند اسلامی ایران است و در حال حاضر بیش از ۱۰ شرکت دانش بنیان در حوزه کشاورزی مازندران فعالیت دارند و سالانه بیش از ۷۰۰ قلم کالای دانش بنیان از جمله کشاورزی در استان تولید میشود.
مازندران از معدود استانهای کشور است که با داشتن پایانه صادرات و تجارت محصولات کشاورزی، نقش ارزندهای در مبادلات و تنظیم بازار کشاورزی دارد و این استان در حوزه گوشت قرمز و سفید نیز بیش از ۱۲ درصد نیازهای کشور را تولید میکند.
عطاء الله حسن زاده مدیرعامل اتحادیه مرغداران مازندران از رکوردشکنی تولید جوجه یکروزه در استان خبر داد و گفت: در حال حاضر در هر دوره پرورش، ۱۸ میلیون قطعه جوجه یک روزه در استان تولید میشود که چنین ظرفیتی در قبل از انقلاب اسلامی وجود نداشت.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه ۱۱ درصد گوشت مرغ کشور در استان تولید میشود، گفت: بخش عمدهای از تولیدات برای تنظیم بازار به تهران ارسال میشود و این استان در تأمین مرغ پایتخت نقش مهمی دارد.
مازندران در بخشهای مختلف به برکت انقلاب اسلامی حرف برای گفتن دارد و از استان مصرف کننده در دوران گذشته به قطب تولید در حال حاضر مبدل شده است.