به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، هماکنون بیش از دوسوم اراضی تالابی کشور خشک شده و بارشهای پیش رو و آنچه در سال آبی جاری بر زمین باریده، کفاف 3.4میلیون هکتار اراضی تالابی کشور را نمیدهد. بارش سال آبی امسال تاکنون حدود ۴۳درصد کمتر از بارش نرمال بوده و نسبت به بلندمدت 50درصد کمتر است. بهنظر میرسد با تداوم فشارها به تالابها، در ۹ماه باقیمانده از سال آبی، باید در انتظار شرایط سختتری برای آنها باشیم. این روزها دیگر پیدا کردن تالابی که حقابهاش بهموقع و درست پرداخت شود، بسترش در ماههای زیادی از سال خشک نباشد و محل ایجاد گردوغبار نشده باشد، مردمان اطرافش با برداشت بیرویه به تالاب فشار وارد نکنند و پساب کارخانهها و شهرها به آن سرازیر نشود، گونه گیاهی و جانوری غیربومی آن را تسخیر نکرده باشد و... بسیار سخت و نادر است.
وضعیت تالابها در جهان
آرزو اشرفیزاده، مدیرکل تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست: تالابها از سخاوتمندترین اکوسیستمهای کره زمین هستند. طی ۵۰سال گذشته بیش از ۳۵درصد تالابهای طبیعی دنیا از بین رفتهاند و از بین رفتن تالابها، تنها منجر به حذف یک اکوسیستم طبیعی نمیشود. از میان رفتن تالابها در مناطق خشکی مانند ایران و خاورمیانه یکی از مهمترین عوامل گسترش گردوغبار است و متأسفانه در ایران 1.5میلیون هکتار از تالابها پتانسیل تبدیل شدن به منشأ گردوغبار را دارند.
مهمترین معضلات تالابها
علی ارواحی، متخصص تالابها: 21تالاب مهم کشور بهشدت در معرض تنش آبی، خشکیدگیهای بعضا طولانی مدت یا فصلی و کمآبیهای شدید قرار دارند. دریاچه ارومیه، پریشان و شادگان از ۱۵سال پیش برنامه مدیریتی تصویب شده دارند. بهنظر میرسد که برای 49تالاب در ظاهر برنامههایی تهیه کردهایم، اما در عمل و عرصه شاهد حفاظت و احیای تالابها و اکوسیستمهای تالابی نیستیم. با این روند بعید است بستری به اسم تالاب برای نسلهای آینده باقی بماند. مهمترین معضل تالابها تامین نشدن حقابهها، ورود پسابها و خشکیدگیهاست.
تالاب گندمان رامسری شد
تالاب گندمان بهعنوان بیستوهفتمین تالاب کشور در کنوانسیون رامسر ثبت شد. این تالاب تنها تالاب احیا شده کشور در دهه اخیر است که احیای آن به همت مردم و مسئولان محلی گندمان صورت گرفته است. شهر گندمان نیز چند روز پیش بهعنوان یکی از 3 شهر تالابی جهان از ایران به ثبت جهانی رسید. با احیای تالاب تعداد پرندگان بهخصوص پرندگان مهاجر رو به افزایش گذاشته است، بهطوری که هماکنون در وسعت 980هکتاری آن بیش از 130گونه با جمعیتی حدود 20هزار پرنده سرشماری شده است.