چالش‌های منابع طبیعی گلستان؛ از بحران ریزگردها تا اجرای پروژه‌های احیایی

اقتصاد ایران: گرگان-مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اشاره به بحران‌های زیست‌محیطی استان، از اجرای ۱۷ پروژه عمرانی به ارزش ۲۴ میلیارد تومان در دهه فجر خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، حمید سلامتی، عصر شنبه قرارگاه خبری ستاد دهه فجر با اشاره به اهمیت منابع طبیعی استان گفت: ۶۸ درصد از وسعت گلستان را منابع طبیعی شامل می‌شود که شامل ۴۵۲ هزار هکتار جنگل، ۸۶۲ هزار هکتار مرتع و ۱۸ هزار و ۳۰۰ هکتار اراضی ساحلی است. این وسعت عظیم، نیازمند برنامه‌ریزی و اجرای پروژه‌های مستمر برای حفظ، احیا و بهره‌برداری اصولی است.

وی با تأکید بر اینکه سیاست‌های منابع طبیعی در گلستان بر پایه برنامه‌های ملی سازمان منابع طبیعی کشور تنظیم شده، افزود: ما هر ساله از محل اعتبارات ملی و استانی، پروژه‌هایی را برای حفظ منابع طبیعی اجرا می‌کنیم که شامل احیای جنگل‌ها، مراتع و پروژه‌های آبخیزداری است.

افتتاح ۱۷ پروژه عمرانی در دهه فجر

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از افتتاح ۱۷ پروژه مهم منابع طبیعی در دهه فجر امسال خبر داد و گفت: این پروژه‌ها با اعتباری بالغ بر ۲۴ میلیارد تومان اجرا شده و برای دو هزار و ۱۲۳ خانوار اشتغال ایجاد می‌کند. پروژه‌های مذکور شامل تولید نهال‌های مرتعی در شهرستان‌های گنبد، مراوه‌تپه و آق‌قلا، انتقال و کاشت نهال‌های بیابانی، اجرای پروژه‌های سنگ ملاتی در شهرستان‌های گالیکش، آزادشهر و علی‌آباد و همچنین احداث سازه‌های کنترل رسوب و سرشاخه‌گیر در مناطق مختلف استان است.

وی با اشاره به اهمیت پروژه‌های بیابان‌زدایی افزود: با تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی و افزایش دما، ریزگردها و فرسایش خاک در شمال استان به چالشی جدی تبدیل شده است. برای کاهش این بحران، برنامه‌های احیایی در نوار شمالی استان در دست اجرا است.

ریزگردها، تهدیدی جدی برای شمال گلستان

مدیرکل منابع طبیعی گلستان با اشاره به بحران ریزگردها در استان گفت: کاهش شدید بارندگی در شمال استان، پوشش گیاهی را از بین برده و باعث افزایش میزان ریزگردها شده است. میزان بارندگی در برخی نقاط شمالی استان به ۱۵۰ میلی‌متر در سال کاهش یافته، در حالی که در جنوب استان این میزان حدود ۶۰۰ میلی‌متر است. این اختلاف چشمگیر، یکی از عوامل اصلی تولید ریزگرد در منطقه است.

وی افزود: طبق بررسی‌ها، ۸۵ درصد از ریزگردهای استان منشأ خارجی دارند و از صحرای قره‌قوم در ترکمنستان وارد استان می‌شوند، اما ۱۵ درصد از این ریزگردها منشأ داخلی دارد که مهم‌ترین کانون‌های آن تالاب‌های آلماگل، آلاگل و گمیشان و همچنین مراتع فقیر استان است.

لزوم مدیریت منابع آبی برای احیای تالاب‌ها

سلامتی با تأکید بر اینکه خشک شدن تالاب‌ها می‌تواند خطر جدی برای افزایش ریزگردها باشد، اظهار کرد: اگر تالاب‌های گلستان به‌ویژه تالاب‌های مرزی مانند آلماگل و آلاگل آبگیری نشوند، به کانون‌های تولید ریزگرد تبدیل خواهند شد. بنابراین باید با تأمین حقابه از رودخانه‌های مرزی، این تالاب‌ها را حفظ کنیم.

وی یادآور شد: در کنار تالاب‌ها، ۷۰ هزار هکتار از مراتع فقیر استان نیز می‌توانند منبع ریزگرد باشند. برای همین، طرح احیای نوار شمالی استان تدوین شده که شامل تولید نهال‌های بیابانی، کشت و توسعه پوشش گیاهی است.

مدیرکل منابع طبیعی گلستان در بخش دیگری از سخنان خود به طرح‌های جنگل‌کاری اشاره کرد و گفت: در شرق استان، بیش از ۵۰ هزار هکتار جنگل‌کاری انجام شده است. ما معتقدیم که در هر نقطه‌ای که به دلیل اجرای پروژه‌های عمرانی بخشی از جنگل‌ها آسیب ببیند، باید در مناطق دیگر توسعه جنگل داشته باشیم.

وی در پایان تأکید کرد: برای مدیریت منابع طبیعی گلستان، نیاز به تعامل همه دستگاه‌های اجرایی، مردم و نهادهای علمی داریم. بدون برنامه‌ریزی دقیق، نه‌تنها بحران ریزگردها و فرسایش خاک تشدید می‌شود، بلکه در آینده با مشکلات بزرگ‌تری در تأمین منابع طبیعی و حفاظت از محیط‌زیست مواجه خواهیم شد.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ