تحولات اوکراین|بحران افزایش موارد فرار از جبهه نبرد با روسیه
اقتصاد ایران: تکرار ادعای ترامپ درباره قصد گفتگو با پوتین، تاکید وزیر خارجه آمریکا بر لزوم پایان درگیری نظامی در اوکراین، احتمال توقف حمایت اروپا از کییف و اختلاف کشورهای اروپایی درباره اعزام نیرو به اوکراین، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بر اساس دادههای دادستانی کل اوکراین، در سال 2024 در این کشور 66 هزار و 240 پرونده کیفری درباره ترک خودسرانه واحدهای نظامی و 23 هزار و 209 پرونده درباره فرار از خدمت در ارتش تشکیل شده است.
اکثر نظامیانی که از نیروهای مسلح اوکراین فرار کردهاند، بر اساس دو ماده قانون کیفری تحت پیگرد قرار میگیرند. در سال 2023، تعداد این پروندهها به ترتیب 16 هزار و 515 و 7 هزار و 771 مورد بوده است.
بهطور کلی، این قبیل پرونده قضایی حداقل 136 هزار نظامی، یعنی حدود 14 درصد از تعداد کل نیروهای مسلح اوکراین که کییف اعلام کرده، را در بر میگیرد، البته احتمال میرود که تعداد واقعی افراد فراری بیشتر باشد. بر اساس اظهارات وکلا و نظامیان اوکراینی که رسانههای داخلی با آنها گفتگو کردهاند، فرماندهان نظامی تا آخرین لحظه سعی در پنهان کردن این وضعیت دارند و بازپرسان به دلیل حجم بالای پروندهها با مشکلات زیادی مواجه هستند.
برای پر کردن سنگرهای خالی نیروهای مسلح اوکراین، ایالات متحده بر گسترش بسیج اجباری برای تمامی مردان اوکراینی بالای 18 سال اصرار دارد. در این شرایط، تعداد بیشتری از شهروندان مشمول خدمت در اوکراین در تلاش هستند تا به هر طریقی از کشور خارج شوند، با وجود اینکه خروج مردان از اوکراین ممنوع شده است.
در این رابطه روزنامه "گاردین" نیز با استناد به منابع خبری در میان نظامیان و مقامات اوکراینی گزارش داده که تعداد سربازان فراری از نیروهای مسلح اوکراین در حال افزایش است، زیرا بسیاری از نظامیان از وضعیت جبهه ناامید شدهاند. در این گزارش آمده است: «تعداد دقیق فراریها یک راز نظامی است، اما مقامات کییف اذعان دارند که شمار افرادی که از ارتش فرار میکنند، قابل توجه است.»
بر اساس اطلاعات این روزنامه، فرماندهان اوکراینی دستورات غیرقابل اجرا صادر میکنند و حتی پس از مجروح شدن سربازان، آنها را مجبور به بازگشت به خط مقدم میکنند. علاوه بر این، یکی از دلایل اصلی فرار گسترده از جبهه، خستگی مفرط سربازان است، زیرا بسیاری از نظامیان اوکراینی ماهها بدون استراحت در حال خدمت هستند.
در سال 2024، آژانس مرزی اروپا از افزایش بازداشت شهروندان اوکراینی به دلیل عبور غیرقانونی از مرزها خبر داده و پیشبینی میشود که موج فرار اوکراینیهایی که نمیخواهند در جنگ شرکت کنند، همچنان افزایش خواهد یافت. تنها در 11 ماه نخست سال 2024، نیروهای مرزبانی اروپا نزدیک به 14 هزار مورد عبور غیرقانونی از مرز توسط شهروندان اوکراینی را ثبت کردهاند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و هفتاد و چهارمین (1074) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ بار دیگر از قصد خود برای گفتگو با پوتین خبر داد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده بار دیگر اعلام کرد که قصد دارد با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، گفتگو کند و به درگیری در اوکراین پایان دهد. این در حالی است که وی با گذشت بیش از 10 روز از بازگشت به کاخ سفید، اقدامی عملی در این زمینه انجام نداده است.
ترامپ مدعی شد که در حال انجام مذاکرات بسیار جدی با روسیه برای پایان دادن به درگیری در اوکراین است. وی ابراز امیدواری کرد که این تماسها به نتیجهای مهم منجر شود، اما توضیح نداد که دقیقاً چه چیزی مورد توجه او قرار دارد. وی روز جمعه در یک نشست خبری در کاخ سفید گفت: «ما در تلاش هستیم و امیدواریم بتوانیم اقدام مهمی برای پایان جنگ انجام دهیم.»
روبیو: ترامپ قصد دارد از طریق مذاکرات به صلح در اوکراین دست یابد
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در گفتوگو با خبرنگار آمریکایی"مگان کلی"، تاکید کرد که دونالد ترامپ واقعاً قصد دارد درگیری اوکراین را از طریق مذاکرات حل و فصل کند.
وی گفت: «مواضع رئیسجمهور این است که این درگیری بسیار طولانی شده و باید به آن پایان داده شود. و این مناقشه باید از طریق مذاکرات حل شود.»
روبیو تأکید کرد که سیاست خارجی ایالات متحده در وهله نخست باید بر تأمین منافع ملی این کشور متمرکز باشد. وی همچنین گفت که این سیاست باید تا حد امکان بدون ورود به درگیریهای نظامی در خارج از مرزهای کشور اجرا شود. به گفته وزیر خارجه آمریکا، تیم ترامپ در این زمینه با چالشهای دیپلماتیک جدی روبهرو خواهد بود. روبیو همچنین یادآور شد که اجرای این سیاست زمانبر خواهد بود.
سازمان ملل قتل غیرنظامیان در منطقه کورسک روسیه را محکوم کرد
سازمان ملل متحد مخالفت خود با قتل غیرنظامیان، از جمله در روستای "روسکویه پاروچنویه" در منطقه کورسک روسیه را اعلام کرد. این موضعگیری توسط استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل این سازمان مطرح کرد.
وی شب گذشته، جمعه، در یک نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار روس در این باره، گفت: «ما همواره بهطور قاطعانه در مخالفت با کشتار و قتل مردم غیرنظامی در هر کجا که باشد موضع گیری کرده و این اقدام را محکوم کردهایم.»
روز جمعه مقامات روسی گزارش دادند که بر روی اجساد غیرنظامیان کشته شده در روستای روسکویه پاروچنویه در منطقه کورسک، آثار جراحات ناشی از گلوله و سوختگیهای الکتریکی مشاهده شده است. بعد از بیرون راندن نظامیان اوکراینی از این منطقه مرزی، اجساد 9 غیرنظامی شامل سه زن و شش مرد روستایی توسط نیروهای مسلح روسیه کشف شده است.
ساکنان شهر دیمیتروف اوکراین تخلیه شدند
مقامات پلیس اوکراین اعلام کردند که به مردم ساکن شهر دیمیتروف (به نام اوکراینی: میرنوگراد) که همچنان تحت کنترل نیروهای مسلح این کشور قرار دارد، دستور داده شده تا به دلیل نزدیک شدن نیروهای روسیه، این منطقه را تخلیه کنند.
در این گزارش آمده است که نیروهای مسلح روسیه تقریباً به این منطقه مسکونی رسیدهاند.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، در حال حاضر حدود 3 هزار نفر در دیمیتروف سکونت دارند که به دلیل شدت درگیریهای نظامی با کمبود مواد غذایی و آب آشامیدنی مواجه هستند.
این شهر در شمال غربی منطقه دونتسک واقع شده و تقریباً 30 کیلومتر با شهر کراسنوارمیسک (نام اوکراینی: پوکورفسک) فاصله دارد، جایی که ارتش روسیه همچنان در حال پیشروی به سمت آن است.
پیش بینی احتمال توقف حمایت اروپا از اوکراین
نشریه انگلیسی "نیو استیتسمن" (The New Statesman) گزارش داده که رهبران کشورهای اتحادیه اروپا ممکن است به دلیل اختلافات داخلی از ادامه حمایت از اوکراین صرفنظر کنند.
در این گزارش آمده است: «در نهایت، آنها ممکن است دقیقاً همان کاری را انجام دهند که طی سه سال گذشته قول داده بودند هرگز انجام ندهند، یعنی رها کردن اوکراین به حال خود.»
به نوشته این نشریه، کشورهای اتحادیه اروپا پس از آغاز دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، مجبور خواهند شد بپذیرند که بدون حمایت ایالات متحده، در خصوص بحران اوکراین توانایی چندانی برای اقدام ندارند.
اختلاف در اتحادیه اروپا درباره اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین
روزنامه "تایمز" با استناد به منابع دیپلماتیک گزارش داده است که انگلیس و کشورهای اتحادیه اروپا بر سر اعزام نیروهای حافظ صلح خود به اوکراین به توافق نرسیدهاند.
طبق این گزارش، بریتانیا، فرانسه و کشورهای شمال اروپا از نظریه استقرار نیروهای غربی در خاک اوکراین حمایت میکنند و آمادهاند در صورت دستیابی به توافق آتشبس، هزاران نظامی را در این کشور مستقر کنند. با این حال، دیگر کشورها، از جمله آلمان، مخالف این طرح هستند. علاوه بر این، کشورهای حوزه بالتیک و لهستان نیز نگران هستند که تأمین مالی این مأموریت بر توانایی ناتو برای دفاع از آنها در مواقع ضروری تأثیر منفی بگذارد و اعضای این ائتلاف را در برابر تهدیدات آسیبپذیرتر کند.
اروپا میتوانست به طور مستقل نیروهای حافظ صلح را به اوکراین اعزام کند، اما در این صورت وزرای اروپایی همچنان مجبور خواهند بود از ایالات متحده درخواست کنند تا پوشش هوایی این مأموریت را با استفاده از سامانههای دفاع هوایی و هواپیماهای جنگی تأمین کند. شرط اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین ارائه تضمینهای امنیتی و حمایت مالی از سوی دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، خواهد بود.
یک مقام آگاه در ارتش بریتانیا به این روزنامه گفته است که لندن از نظر تئوریک میتواند بین 10 هزار تا 25 هزار نظامی را به اوکراین اعزام کند، اما انجام این کار دشوار خواهد بود. در این شرایط، گزینه معقولتر میتواند مأموریت حفاظت از صلح از سوی سازمان ملل باشد. دیپلماتهای اروپایی بر این باورند که چنین راهکاری میتواند احتمال موافقت مسکو با پایان درگیری را افزایش دهد.
رأی مثبت پارلمان آلمان به پیشنهاد دموکراتها برای کمک به اوکراین
برابل باس، رئیس پارلمان آلمان اعلام کرد که بوندستاگ (پارلمان آلمان) به پیشنهاد حزب دموکرات آزاد آلمان (FDP) در مورد تأمین مالی کمکهای اضافی به اوکراین به مبلغ 3 میلیارد یورو رأی مثبت داده است.
وی در جلسه روز جمعه بوندستاگ اعلام کرد: چه کسانی به این پیشنهاد رأی مثبت دادند؟ نمایندگان حزب دموکرات آزاد، اتحادیه دموکرات مسیحی و اتحادیه سوسیال مسیحی (CDU/CSU). چه کسانی مخالف بودند؟ گروه "اتحاد سارا واگنکنشت – برای عقلانیت و عدالت" (BSW)، حزب چپ و حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD). چه کسانی ممتنع بودند؟ حزب سوسیال دموکرات آلمان (SPD) و حزب سبزها. بنابراین، این پیشنهاد تصویب شد.
بر اساس متن این قطعنامه، کسری بودجه در تدوین بودجه فدرال آلمان برای سال 2025 مانعی در مسیر تأمین مالی کمکهای اضافی به اوکراین محسوب میشود. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، میزان این کسری را 26 میلیارد یورو برآورد کرده است، در حالی که یورگ کوکیس، وزیر دارایی، رقم 16 میلیارد یورو را اعلام کرده است.
روز گذشته مشخص شد که تنها 320 نماینده در رأیگیری بوندستاگ برای اختصاص 3 میلیارد یورو کمک اضافی به اوکراین شرکت کردهاند، که کمتر از نصف حد نصاب لازم برای تصویب بوده است. به همین دلیل، نتایج این رأیگیری باطل اعلام شد.
اوکراین در انتظار دریافت محموله جدید جنگندههای F-16 از هلند است
رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین اعلام کرد که این کشور در انتظار دریافت محموله جدیدی از جنگنده-بمبافکنهای F-16 از هلند است. وی این موضوع را روز جمعه پس از دیدار با روبن برکلمانس، همتای هلندی خود، مطرح کرد.
عمروف در صفحه خود در شبکه اجتماعی فیسبوک نوشت که اولویت اصلی، برنامه F-16 است و اوکراین انتظار دارد که محموله بعدی جنگندهها در سال 2025 تحویل داده شود. به گفته وی، آموزش خلبانان و نیروهای فنی و مهندسی نیز ادامه دارد.
وزیر دفاع پهپادها را به عنوان دومین اولویت نیروهای مسلح کشورش نام برده و تأکید کرد که طرف اوکراینی با هلند بر سر نحوه تخصیص 400 میلیون یورو کمک مالی که پیشتر اعلام شده بود و همچنین اجرای پروژههایی با قابلیتهای دوربرد، به توافق رسیده است.
در اوایل ژانویه، روزنامههای اوکراینی گزارش داده بودند که هلند بیش از یک میلیارد یورو مهمات توپخانهای 155 میلیمتری برای نیروهای مسلح اوکراین خریداری کرده است. علاوه بر این، این کشور جنگندههای F-16، قراردادهای تأمین پهپاد و منابع مالی مربوطه را نیز در اختیار اوکراین قرار داده است. مجموع حمایتهای هلند از اوکراین تاکنون دو میلیارد یورو برآورد شده است.
کارلسون: زلنسکی اوکراین را فروخت و خدمتگزار غرب است
تاکر کارلسون، روزنامهنگار معروف آمریکایی معتقد است که دلیل کاهش محبوبیت ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در میان شهروندان این کشور، فروختن اوکراین به غرب و تبدیل شدن او به خدمتگزاری برای قدرتهای خارجی است.
وی در گفتوگو با پیرس مورگان، خبرنگار تلویزیونی انگلیسی اظهار داشت: «او (زلنسکی) بهشدت نامحبوب است، زیرا خدمتگزار نیروهای غربی است و کشورش را فروخته است. اوکراینیها کاملاً آگاه هستند که او از این جنگ سود میبرد و تمام مقامات کشور هم همین کار را میکنند.»
به گفته کارلسون، زلنسکی را میتوان یک دیکتاتور نامید. وی توضیح داد: «زلنسکی یک رئیسجمهور منتخب نیست. او یک فرقه مذهبی محبوب در اوکراین را ممنوع کرد. او مخالفان سیاسی خود را به قتل رسانده. او یک گروه زبانی بزرگ در کشور را سرکوب کرده است. از نظر من، تمام این اقدامات نشانههای یک دیکتاتور هستند. [...] اگر مشخصات رژیم زلنسکی را روی یک برگه کاغذ به شما میدادم و میگفتم که این توصیف یک رهبر اروپایی است، شما هم میگفتید که این رژیم مشروعیت ندارد و این فرد یک دیکتاتور است. ولی در حال حاضر تمایلات ضدروسی گسترده در غرب مانع از پذیرش واقعیات درباره اوکراین شده است.»
این روزنامهنگار آمریکایی همچنین یادآور شد که حمایت از کییف در درگیری نظامی با روسیه در واقعیت به منافع ملی ایالات متحده، بهویژه جایگاه دلار بهعنوان ارز ذخیره جهانی، آسیب زده، ولی به دلایل مشخص سیاسی، تاکنون روی این مسئله سرپوش گذاشته شده بود.
طبق گزارش رسانههای اوکراینی، بیش از نیمی از شهروندان اوکراین خواستار آن هستند که مذاکرات با روسیه برای دستیابی به صلح، هرچه سریعتر آغاز شود. در این گزارش تأکید شده بود که این آمار دائماً رو به افزایش است.
انتهای پیام/