سوخت تحویلی به نیروگاه ها به راحتی هدر می رود
اقتصاد ایران: یک کارشناس انرژی گفت: به دلیل راندمان پایین در نیروگاه ها سوخت تحویلی به این بخش به راحتی هدر می رود و کسی هم جواب گو نیست.
اسماعیل شهرکی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه بیش از ۹۵ درصد از برق تولیدی کشور از طریق سوزاندن سوختهای فسیلی شامل گاز، گازوئیل و نفت کوره در نیروگاههای حرارتی به دست میآید گفت: بیش از ۳۰ درصد از کل مصرف سوختهای فسیلی نام برده شده در کشور در نیروگاههای حرارتی کشور صورت میگیرد.
وی ادامه داد: وضعیت میزان بازده نیروگاههای حراتی کشور نسبت به کشورهای پیشرو در این حوزه نشان میدهد که نیروگاههای حرارتی کشور از بازده پایینی برخوردار هستند. به طوری که مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که بازده نیروگاههای گازسوز کشور افزایش کمی را به نسبت سایر کشورهای دنیا داشته است.
این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: وقتی وضعیت راندمان نیروگاهها را در کشور مورد ارزیابی قرار میدهیم میبینیم که به ازای افزایش ۱ درصد در بازده نیروگاههای حرارتی کشور سالانه ۲ میلیارد مترمکعب در مصرف گاز یا معادل ۲ میلیارد لیتر سوخت مایع صرفه جویی میشود. از طرف دیگر بررسی روند افزایش بازدهی نیروگاههای کشور در ۱۰ سال گذشته نشان میدهد که در این مدت بازدهی نیروگاههای کشور افزایش ناچیزی داشته است.
شهرکی ادامه میدهد یکی از مهمترین علتهای ثابت ماندن بازدهی نیروگاههای کشور، با وجود ظرفیت بالای افزایش بازدهی این واحدها قیمت ناچیز سوخت تحویلی به نیروگاهها است به طوری که شرکت ملی نفت ایران با سختی سوخت را تولید میکند و در عوض نیروگاه به راحتی و بدون دغدغه این سوخت را هدر میدهد.
به گفته این کارشناس انرژی در حال حاضر سوخت تحویلی به نیروگاهها یک پانزدهم تا یک بیستم قیمت سوخت صادراتی است که این موضوع باید اصلاح شود. همچنین به دلیل نبود نقدینگی در صنعت برق، تمام هزینه تولید برق به نیروگاه پرداخت نمیشود و هزینه تحویل گاز یا سوخت مایع به نیروگاه با برق تولیدی آن تهاتر میشود.
وی ادامه داد: به عبارتی نیروگاه بابت پرداخت قیمت سوخت فقط محاسباتی را روی کاغذ انجام میدهد و حتی با وجود تهاتر قیمت سوخت، هزینه تمام شده تولید برق را دریافت نمیکند و انگیزهای برای کاهش مصرف گاز یا سوخت مایع از طریق افزایش بازدهی ندارد. واقعی نبودن قیمت تحویل سوخت به نیروگاه و برق خریداری شده از این واحد یکی از مهمترین علتهای افزایش نیافتن بازدهی نیروگاههای کشور است.
این کارشناس انرژی در پایان تاکید کرد: در صورتی که سوخت تحویلی به نیروگاه و برق تولیدی این واحدها به قیمت واقعی محاسبه شود، نیروگاه از محل افزایش بازدهی، سود زیادی را به دست خواهد آورد و شاهد افزایش بازدهی واحدهای تولید برق خواهیم بود که البته این اتفاق نیازمند نقدینگی بالایی در صنعت برق است که راهکار جایگزین آن استفاده از حوالههای اعتباری به جای پرداخت نقدی است.