تنش بین جمهوری آذربایجان و فرانسه بر سر مناطق فرادریایی
اقتصاد ایران: تنش بین آذربایجان و فرانسه بر سر مناطق فرادریایی فرانسه ادامه دارد و پاریس باکو را به دخالت در امور داخلی مناطق فرادریایی فرانسه متهم کرده است. باکو این اتهامات را رد و فرانسه را به استعمارگری و تلاش برای تخریب صلح و ثبات در قفقاز متهم کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، پاریس بار دیگر جمهوری آذربایجان را به دخالت در امور داخلی کالدونیای جدید و سایر مناطق فرادریایی فرانسه و همچنین به «عملیات برای برهم زدن ثبات» متهم کرده، اما باکو این اتهامات را رد کرده است.
روز گذشته ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، اعلام کرد که «گروه ابتکار باکو» بار دیگر سعی در دخالت مخرب در روندهای سیاسی در کالدونیای جدید داشته است.
بارو در صفحه خود در شبکه اجتماعی X نوشت: «این تلاشهای بینتیجه آذربایجان در مناطق ما غیرقابلقبول است و باید فوراً متوقف شود.»
مانوئل والس، وزیر امور مناطق فرادریایی فرانسه، نیز دخالت آذربایجان در مناطق فرادریایی این کشور را محکوم کرد.
والس در گفتگو با روزنامه Ouest-France گفت: «من میخواهم به شدت دخالت آذربایجان در مناطق فرادریایی ما و عملیات برای برهم زدن ثبات را محکوم کنم. آنها سزاوار محکومیت توسط همه هستند. این رژیم به طور آشکار و بدون هیچگونه تردیدی به تمامیت ارضی و اصول اساسی ما حمله میکند. این امر غیرقابلقبول است.»
باکو اتهامات وزیر امور خارجه فرانسه را رد کرد
در واکنش به اتهامات ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، علیه آذربایجان، باکو این اتهامات را به شدت رد و محکوم کرد.
آیخان حاجیزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان، اظهارات بارو را تلاشی برای لاپوشانی بیتفاوتی فرانسه نسبت به خواستههای مردم کالدونیای جدید دانست و از فعالیت «گروه ابتکار باکو» دفاع کرد.
حاجیزاده در صفحه خود در شبکه اجتماعی X نوشت: «این فرانسه است که همیشه در امور منطقهای دخالت کرده و سعی در تخریب روند صلح و ثبات که آذربایجان به دنبال آن است، داشته است. گروه ابتکار باکو به دنبال آگاه کردن افکار عمومی از سیاستهای استعماری فرانسه و مشکلات در مناطق فرادریایی آن است.»
تشکیل «جبهه بینالمللی استقلالطلبان» در کالدونیای جدید با حمایت آذربایجان
در تاریخ 23 و 24 ژانویه، نمایندگان جنبشهای استقلالطلب از مناطق فرادریایی فرانسه و کورسیکا در کالدونیای جدید گردهم آمدند و «جبهه بینالمللی استقلالطلبان» را تأسیس کردند.
توافق برای ایجاد چنین «جبهه آزادیخواهی» در ژوئیه 2024 و در جریان نشستی که توسط «گروه ابتکار باکو» در باکو برگزار شد، حاصل شده بود.
«گروه ابتکار باکو» که در ژوئیه 2023 با هدف مبارزه با «استعمار فرانسه» تأسیس شد، از ایجاد «جبهه بینالمللی استقلالطلبان» و فعالیتهای آینده آن حمایت کرده است.
عباس عباساف، مدیر اجرایی این گروه، در تاریخ 24 ژانویه در پیامی ویدئویی به این نشست، حمایت خود را از این اقدام اعلام کرد.
وی همچنین یادآوری کرد که الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، «جنایات علیه مردم کاناک را به صراحت محکوم و حمایت خود را از مناطق تحت استعمار فرانسه اعلام کرده است.»
ادامه تنش بین آذربایجان و فرانسه بر سر مناطق فرادریایی
در حالی که تنش بین آذربایجان و فرانسه بر سر مناطق فرادریایی این کشور ادامه دارد، باکو به اقدامات تحریکآمیز خود علیه پاریس ادامه میدهد.
در نوامبر سال گذشته، الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، در نشست COP29 در باکو، فرانسه و هلند را به استعمارگری متهم و همچنین «دولت ماکرون» را به ارتکاب جنایت علیه معترضان و نقض حقوق بشر در کالدونیای جدید متهم کرده بود.
در 21 ژانویه، نشستی با عنوان «استقلال رئونیون: نگاهی به میراث استعماری فرانسه و مسیر حاکمیت» در باکو برگزار شد که به موضوع رئونیون، یکی از مناطق فرادریایی فرانسه، اختصاص داشت.
این اقدامات آذربایجان در حالی انجام میشود که فرانسه بارها باکو را به دخالت در امور داخلی مناطق فرادریایی خود متهم کرده است. به نظر میرسد که آذربایجان با این اقدامات قصد دارد از فرانسه به دلیل حمایت از ارمنستان انتقام بگیرد. همچنین، باکو ممکن است به دنبال تضعیف جایگاه فرانسه در مناطق فرادریایی و تحریک جنبشهای استقلالطلب در این مناطق باشد.
در هر صورت، به نظر میرسد که تنش بین دو کشور در آینده نیز ادامه خواهد یافت و این موضوع میتواند بر روابط دوجانبه و همچنین بر وضعیت در مناطق فرادریایی فرانسه تأثیر منفی بگذارد.
در حالی که روابط آذربایجان و فرانسه به دلیل حمایت پاریس از ارمنستان تیره شده، فرانسه در ماههای اخیر بارها باکو را به دخالت در امور داخلی کالدونیای جدید و سایر مناطق فرادریایی متهم کرده است.
در تاریخ 6 ژانویه، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، در سخنرانی خود در نشست سفیران در پاریس گفت که فرانسه در بیشتر مناطق فرادریایی خود، به ویژه در کالدونیای جدید، با «دخالت غیرقابلقبول» آذربایجان مواجه شده است.
ماکرون افزود که «آذربایجان که نمیتواند درک کند که فرانسه از حقوق بینالملل و ارمنستان حمایت میکند، فکر میکند با این کار میتواند مسئله را حل کند».
باکو اتهامات ماکرون را رد و فرانسه را به بیثبات کردن قفقاز جنوبی متهم کرد
در واکنش به اظهارات امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، مبنی بر دخالت آذربایجان در امور داخلی مناطق فرادریایی این کشور، باکو اعلام کرد که «اتهامات بیاساس و اظهارات تحریکآمیز ماکرون که واقعیتها را تحریف میکنند، غیرقابلقبول است و فرانسه به دنبال به بیثبات کردن منطقه قفقاز است.»
در ماه مه 2024 و در پی ناآرامیها در کالدونیای جدید، پاریس باکو را به دخالت در این ناآرامیها متهم کرده بود. «وی جی نوم»، سرویس دولتی فرانسه برای مقابله با دخالتهای دیجیتالی خارجی، اعلام کرده بود که آذربایجان در شبکههای اجتماعی کارزاری را برای بدنام کردن فرانسه به راه انداخته است.
انتهای پیام/