چالش‌های ارمنستان در دوران ترامپ

اقتصاد ایران: تعلیق کمک‌های خارجی آمریکا با هدف ارزیابی سیاست‌های خارجی واشنگتن، به چالش‌های جدید ارمنستان در روابط با دولت ترامپ می‌افزاید. تحلیلگران معتقدند که آذربایجان، با ظرفیت‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی خود، جایگاه برجسته‌تری در سیاست خارجی آمریکا دارد.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، یکی از مهم‌ترین تصمیمات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در حوزه سیاست خارجی، تعلیق کمک‌های خارجی واشنگتن به کشورهای دیگر به مدت 90 روز است. این اقدام با هدف ارزیابی کارآمدی برنامه‌ها و تطبیق آن‌ها با سیاست خارجی آمریکا انجام می‌شود.

به گزارش نشریه Verelq ایروان، این تصمیم نشان‌دهنده آن است که ارمنستان و منطقه قفقاز جنوبی در اولویت‌های دولت ترامپ قرار ندارند. ترامپ تأکید کرده که منافع ملی آمریکا در اولویت قرار دارد و حمایت از کشورهای دوردست در دستور کار او نیست.

چالش‌های جدید برای ایروان

ارمنستان که در دوره بایدن تلاش‌های زیادی برای جلب حمایت واشنگتن انجام داد، اکنون با چالشی جدی در برقراری روابط با جمهوری‌خواهان مواجه است. تغییرات سریع در اولویت‌های سیاست خارجی آمریکا، مقامات ایروان را مجبور می‌کند روابط خود را از ابتدا با دولت جدید تعریف کنند؛ اما سؤال اصلی این است که آیا دولت ترامپ علاقه‌ای به این موضوع خواهد داشت؟

نشریه Verelq تأکید دارد که این وضعیت ممکن است چهار سال دیگر، با انتخاب احتمالی یک رئیس‌جمهور دموکرات، دوباره تغییر کند و سیاست‌های جدیدی جایگزین رویکرد ترامپ شود.

با توجه به تغییرات سریع در سیاست خارجی آمریکا و اولویت‌های اقتصادی و استراتژیک ترامپ، ارمنستان احتمالاً در دوران جدید واشنگتن موقعیت ضعیف‌تری خواهد داشت و باید برای حفظ حداقل حمایت‌ها، روابط خود را با دولت جمهوری‌خواه بازتعریف کند.

چشم‌انداز تاریک برای ارمنستان از دیدگاه پاتریک والش

پاتریک والش، مورخ و تحلیلگر سیاسی ایرلندی، معتقد است که قفقاز جنوبی، به‌ویژه ارمنستان، جایگاهی در اولویت‌های دولت دونالد ترامپ ندارد.

والش تصریح می‌کند که ترامپ درگیر مسائل پیچیده‌تری مانند مدیریت آتش‌بس بین اسرائیل و حماس و خاتمه جنگ اوکراین است، که از دولت بایدن به ارث رسیده و اکنون چالشی برای کاهش پیامدهای آن برای آمریکا محسوب می‌شود.

او خاطرنشان می‌کند که چرخش ارمنستان به سمت غرب باید نتایج ملموسی به همراه می‌داشت، اما دولت ترامپ که بر واقعیت‌های قدرت و منافع ملموس تمرکز دارد، بعید است از این سیاست ارمنستان حمایت کند.

والش به تغییرات پایدار در سیاست غرب اشاره کرده و اظهار می‌دارد که ترامپ به‌عنوان یک تاجر عمل‌گرا، تنها به دنبال توافق‌های سودآور برای مردم آمریکا است.

او تأکید می‌کند که ارمنستان چیزی برای عرضه به آمریکا ندارد، در حالی که آذربایجان با ظرفیت‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی خود گزینه بهتری برای واشنگتن است.

به گفته این تحلیلگر، ترامپ احتمالاً برای ارمنستان خبر بدی خواهد بود. اگر او در حل بحران اوکراین موفق شود، ممکن است ارمنستان بار دیگر به روسیه بازگردد، اما این‌بار با تقاضاهای جدید و تغییرات در مواضعش.

این تحلیل، چالش‌های جدی پیش روی ارمنستان در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ و احتمال کاهش حمایت‌های غربی از این کشور را برجسته می‌کند.

ارزیابی جایگاه ارمنستان و آذربایجان در سیاست خارجی آمریکا

راسیم موسابکوف، نماینده مجلس ملی آذربایجان و تحلیلگر سیاسی، در ارزیابی خود اظهار داشت که ارمنستان جایگاه چندان برجسته‌ای در سیاست خارجی آمریکا ندارد و به همین دلیل، نمی‌توان انتظار داشت که برنامه‌های بزرگ و خاصی برای این کشور در نظر گرفته شده باشد.

وی با اشاره به کمک‌های مالی آمریکا به کشورهای مختلف گفت: «لابی‌گران ارمنی در کنگره و وزارت امور خارجه آمریکا تلاش خواهند کرد تا کمک‌های مالی به ارمنستان در سطح کنونی باقی بماند؛ اما این کمک‌ها سالانه حتی به 100 میلیون دلار هم نمی‌رسد. در مقابل، ده‌ها میلیارد دلار به اوکراین، 3 تا 4 میلیارد دلار به اسرائیل و چند میلیارد دلار به مصر اختصاص می‌یابد؛ بنابراین، ارمنستان در مقایسه با دیگر کشورها جایگاه بسیار کم‌اهمیت‌تری برای آمریکا دارد.»

موسابکوف همچنین به تلاش ارمنستان برای نزدیکی به اتحادیه اروپا اشاره کرد و افزود: «ارمنستان به‌رغم تمایل به همکاری با اروپا، با مشکلات ساختاری متعددی مواجه است. بسیاری از نهادهای این کشور همچنان به روسیه وابسته‌اند و حتی با وجود تعلیق عضویت ارمنستان در سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، این کشور از این بلوک خارج نشده است. علاوه بر این، پایگاه‌ها و مرزبانان روسیه همچنان در ارمنستان حضور دارند و ارمنستان به‌طور فعال با روسیه در زمینه دور زدن تحریم‌ها همکاری می‌کند. همچنین، عضویت ارمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) نیز مانعی برای همگرایی با اتحادیه اروپا است.»

وی در ادامه خاطرنشان کرد که نبود مرز مشترک با اتحادیه اروپا و ناتوانی ارمنستان در برقراری روابط دیپلماتیک با ترکیه نیز چالش‌های بزرگی برای این کشور ایجاد کرده است.

موسابکوف در خصوص اولویت‌های آمریکا در منطقه قفقاز جنوبی گفت: «در مقایسه با ارمنستان، آذربایجان جایگاه بسیار مهم‌تری در سیاست خارجی آمریکا دارد. آذربایجان به‌عنوان یک شریک راهبردی و تأمین‌کننده امنیت انرژی برای اسرائیل، نقش کلیدی برای غرب ایفا می‌کند. همچنین، کشورهای اروپایی مانند مجارستان و ایتالیا که روابط نزدیکی با ترامپ دارند، شرکای اصلی آذربایجان هستند. از سوی دیگر، ترامپ روابط بسیار خوبی با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه دارد که این موضوع به نفع آذربایجان تمام می‌شود.»

وی همچنین افزود: «آذربایجان به دلیل هم‌مرزی با ایران و اهمیت ژئوپلیتیکی آن در ارتباطات ترانزیتی به آسیای مرکزی، نقشی بی‌بدیل در منطقه ایفا می‌کند. در نتیجه، آمریکا بدون همکاری با آذربایجان نمی‌تواند به اهداف خود در منطقه دست یابد.»

موسابکوف با تأکید بر اهمیت آذربایجان نسبت به ارمنستان اظهار داشت: «هرچند لابی ارمنی در آمریکا قوی‌تر است، اما جایگاه استراتژیک و اهمیت ژئوپلیتیکی آذربایجان قابل‌مقایسه با ارمنستان نیست. در نتیجه، آذربایجان در سیاست خارجی آمریکا نقش مهم‌تری ایفا خواهد کرد.»

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ