نمایش تئاتر «دژاوو» در جشنواره بین المللی تئاتر فجر
اقتصاد ایران: کارگردان نمایش «دژاوو» که در بخش بینالملل چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر حضور دارد، درباره تجربه حضور در این رویداد فرهنگی – هنری توضیح داد.
عبدالحمید عبدالحسین کارگردان این اثر درباره حضور در ایران و جشنواره تئاتر فجربیان کرد: این اولین حضور من در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر است و امیدوارم آخرین هم نباشد چراکه فضای این جشنواره بسیار پرشور است و نمایشهای حاضر در این رویداد فرهنگی – هنری نیز چه در بخش ملی و چه در حوزه بینالملل حاوی محتوا و گفتمان فرهنگی و تجربیات هنری فراوان و همچنین ازنظر فنی بسیار حرفهای است.
او درباره موضوع نمایش «دژاوو» گفت: این نمایش درباره شهدای ارتش عراق در پایگاه اسپایکر است که به دست داعش ترور شدهاند. زمانی که داعش وارد عراق شد و باعث شهادت 1700 تن از دانشجویان نظامی ارتش عراق شدند. این اتفاق یکی از بزرگترین جنایتهای داعش در کشور عراق محسوب میشود.
کارگردان «دژاوو» ادامه داد: این نمایش بدون کلام و با زبان بدن روی صحنه میرود و اگر بخواهم از سبک آن صحبت کنم باید بگویم در این نمایش واقعیت را به سوی خیال بردهایم به صورتی که مخاطب پرواز روح این شهدا را به سوی بهشت شاهد خواهد بود.
او درباره جشنواره تئاتر فجر و ذهنیتی که نسبت به آن داشته است، عنوان کرد: سالهای پیش من درباره این فستیوال شنیده بودم و حضور در این جشنواره برای من بسیار انگیزه ایجاد کرد تا در این رویداد فرهنگی – هنری نمایش خود را روی صحنه ببرم. خوشحالم که امسال این فرصت فراهم شد و توانستم با گروه خود به ایران سفر کنیم و در مهمترین رویداد فرهنگی – هنری ایران در حوزه تئاتر شرکت داشته باشیم. جشنواره فجر برای بازیگران، کارگردانان و تمامی عوامل حوزه تئاتر گام موثری در رشد و دیده شدن است.
عبدالحسین افزود: همچنین برای کشور عراق که سالیان سال تلاش کرده است در هنر تئاتر پیشرفت کند و با کشورهای دیگر در این حوزه مشارکت داشته باشد. حضور ما در این جشنواره در کنار دیگر کشورهایی مانند روسیه، قرقیزستان، ترکیه و تونس بسیار موثر بود و نکات مهمی راجع به نمایشها در این دیدارها صحبت شد که باعث میشود که من افتخار میکنم در این دوره از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به عنوان نمایندهای از کشور عراق در ایران حضور دارم و نام کشور عراق را در این رویداد به گوش دیگر شرکتکنندگان برسانم.
این کارگردان درباره جایگاه تئاتر در کشور عراق بیان کرد: همانطور که میدانید، تئاتر عراق با سابقه هفت هزار سال با تمدن کلدانی و سومری با نمایشهای دینی شروع شده و پس از آن پیشرفت کرده و دارای جایگاه بسیار مهمی است. امروز نیز با حفظ این جایگاه و تمدن هفت هزار سالهای که دارد در کنار تمدن ایرانی موفق به انتقال این هنر شده است.
او ادامه داد: هنر تئاتر در کشور ایران بسیار مهم و تأثیرگذار است و علارغم سختیها و مشکلاتی که وجود دارد هنرمندان ایرانی تمام تلاش خود را برای حفظ این هنر و ارائه نمایشهای متنوع چه از نظر فنی و محتوایی میکنند. من فرصت کردم و چند اجرا در این جشنواره تماشا کردم که از هر نظر عالی بودند. جشنواره فجر توانسته جایگاهی را که در هنر تئاتر دارد به دنیا منعکس کند و ما علاقهمندیم دو کشور ایران و عراق بیش از اینها با هم همکاری داشته باشند.
عبدالحمید عبدالحسین در پایان درباره فضای تعاملی که در جشنواره تئاتر با دیگر کشورها ایجاد میشود، عنوان کرد: فلسفه برگزاری یک جشنواره در تمامی کشورها در این است که همه هنرمندان از ملیتهای گوناگون دور هم جمع شوند و با تماشای نمایشهای متفاوت با یکدیگر به تبادل نظر بپردازند. هر کشور فرهنگ خود را دارد و جمع آنها در یک جشنواره شاهد اجتماع فرهنگهای گوناگون درکنار یکدیگر هستیم. من معتقدم نمایش پلی برای ایجاد ارتباط میان فرهنگهای گوناگون است.