تحقق رشد ۸ درصدی با مشارکت مردم شدنی است/ جزئیاتی از دیدار رهبر با فعالان اقتصادی
اقتصاد ایران: دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی گفت: کسی که مسیر ایجاد رشد ۸ درصدی در کشور را نشناسد یا به آن قائل نباشد، با پول نمیتواند این هدف مهم را به ارمغان بیاورد.
حجت الاسلام حمزه معلی دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دیدار اخیر فعالان اقتصادی با رهبر معظم انقلاب اسلامی و در رابطه با اهمیت این دیدارها، اظهار کرد: باید به این نکته اشاره کرد که دیدار فعالان اقتصادی با مقام معظم رهبری سالانه در حال تکرار شدن است و امسال، پنجمین سالی بود که آقا با فعالان اقتصادی بخش خصوصی دیدار داشتند.
وی با بیان اینکه مهمترین و بارزترین مشکلاتی که در حال حاضر در کشور وجود دارد مربوط به اشتغال و معیشت است، گفت: راهکار حل این مشکلات در منظومه فکری مقام معظم رهبری، روی آوردن به تولید و افزایش ثروت است.
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی افزود: ایشان در پنج سال اخیر خودشان دست به کار شدند و دیدار سالانه ای در نظر گرفتند و در این دیدارها، تمام راهکارهایی که برای برون رفت از مشکلات فعلی در حوزه معیشت و افزایش تولید وجود دارد، بیان میشود.
حجت الاسلام معلی خاطرنشان کرد: یعنی ما برای حل معضلات اقتصادی کشور اگر هیچ راهکار و دستاوردی جز این دیدارها نداشته باشیم هم کافی است تا مسئولین، مردم، فعالان اقتصادی و بنگاههای بخش خصوصی تکلیف خود را بدانند و نقش خود را بشناسند که برای برون رفت از مشکلات اقتصاد و معیشت کشور چه باید بکنند.
هر دیدار رهبری با فعالان اقتصادی بیانیهای برای حل معضلات کشور است
وی ادامه داد: در اصل میتوان از هر کدام از این دیدارها بیانیهای استخراج کرد تا هر شخص تکلیف خود را در حل معضلات کشور بداند.
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در هر کدام از دیدارهای قبلی ای که با فعالان اقتصادی داشتند مطالباتی را مطرح کرده بودند که به اقتضای محدودیت زمانی در دیدار اخیر، دیگر مورد اشاره قرار نگرفتند اما این مورد اشاره قرار نگرفتن به معنای آن نیست که آنها کمرنگ انگاشته شوند یا آنها را نادیده بگیریم.
حجت الاسلام معلی تأکید کرد: این دیدارها باید کنار هم دیده شوند و این بیانیه مسیر حرکت برای رفع معضلات، باید از کل دیدارها استخراج شود؛ برای مثال سال ۱۴۰۱ آقا بحث مطالبه تشکیل کارگروه رفع موانع تولید را داشتند و مسئولیتهایی برای این کارگروه تعریف کردند و دیگر هر سال قرار نیست آن را تکرار کنند چرا که یکبار به آن اشاره کردند.
وی اضافه کرد: در زمان ریاست جمهوری شهید رئیسی این کارگروه تشکیل شد اما یک ضعف داشت و آن این بود که آقا در همان دیدار فرمودند فرماندهی و راهبری این کارگروه باید بر عهده تولیدکنندگان باشد اما کارگروه که تشکیل شد مجدد وزارتخانهها و دولت آن را فرماندهی میکردند و حتی زیر بار مسئولیتهای تعریف شده مقام معظم رهبری برای این کارگروه نرفتند.
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی اذعان کرد: برای مثال آقا در همان دیدار بحث مقررات زدایی را مطرح کردند اما کارگروه سمت آن نرفت و یا اینکه آقا در آن دیدار گفتند این کارگروه باید از تصمیمات متناقض دستگاههای دولت جلوگیری کند اما چون فرماندهی این کارگروه تشکیل شده با دولت بود، متوجه تصمیمات متناقض خود نبودند.
حجت الاسلام معلی افزود: در کارگروه مورد اشاره، مردم و بخش خصوصی وارد بازی نشدند در حالی که قرار بود فرمانده، اینها باشند.
تأکید مقام معظم رهبری روی روایت موفقیتهای حال خوب کن اقتصادی
وی با اشاره به اینکه در دیدار اخیر، آن چیزی که به عنوان مقتضای بحث روز در ابتدای صحبت آقا مطرح شد فضای مأیوس کننده رسانهای و مطرح شدن مباحثی از سوی دشمنان بود، گفت: تکلیف مشخص این بود که جوانان و دانشجویان به سمت روایتهای حال خوب کن و روایت موفقیتهای اقتصادی روی بیاورند و تشکیل نمایشگاه توانمندیهای بهش خصوصی را مصداقی از این موفقیتها برشمردند.
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی عنوان کرد: نکتهای که حضرت آقا بیان فرمودند این بود که جوانان ما از این پیشرفتها مطلع نیستند. در نتیجه هم وظیفه دولت و هم وظیفه مردم است که به حد توان و امکانات خود یک تجربه موفق اقتصادی و یک پیشرفت محقق شده را با وجود همه ضعفهایی که میدانیم در این حوزه وجود دارد روایت و بیان کنند و این اقدام امید آفرین است.
حجت الاسلام معلی در ادامه با بیان اینکه توصیه اخیر رهبری، یک وظیفه هم برای تولیدکنندگان ایجاد میکند، اظهار کرد: تولید کنندهای که خودش یک اقدام مثبت و امید آفرین انجام میدهد باید راوی حرکت خودش باشد. پس هم مردم، هم دولت و هم تولیدکنندگان بخش خصوصی باید به این فرمایش لبیک بگویند.
فعالان اقتصادی فرماندهان خط مقدم جنگ اقتصادی هستند
وی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در بخش دیگری از سخنان خود به بیانات سال ۹۸ خود اشاره کردند مبنی بر اینکه «آنجا گفتم شما فرماندهان خط مقدم جنگ اقتصادی هستید و گفتیم رشد تولید باید پیگیری شود»، این فرمانده بودن الزامات دارد که هیچ وقت در کشور دیده نشده و جدی گرفته نشده است که این نادیده گرفته شدن بیشتر متوجه مسئولین است. کسی که فرماندهی یک جنگ را برعهده دارد یعنی باید راهبری آن جنگ را بر عهده داشته باشد.
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی اضافه کرد: فرض کنیم دولت تسهیلات اشتغال ارائه میدهد؛ فرماندهی این کار یعنی راهبری اعطای این تسهیلات.
حجت الاسلام معلی گفت: رهبری وقتی به تولیدکنندگان میگوید شما فرماندهان جنگ اقتصادی هستید یعنی میخواهد در جنگ اقتصادی یک جریان و حرکت عمومی ایجاد کند با نقش آفرینی تولید کنندهها.
نقش دادن به مردم ایده انقلاب اسلامی است
وی با اشاره به این مطلب که اساساً ایده روش انقلاب اسلامی ایرانی نقش دادن به عموم مردم بود، تصریح کرد: خود انقلاب اینطور پیروز شد. جنگ تحمیلی میتوانست فقط با ارتش که قوای نظامی ما بود پیش برود. ولی ایده انقلاب این بود که مردم باید در عرصه جنگ نقش داشته باشند. بنابراین امام فرمود ما بیست میلیون جوان داریم و باید بیست میلیون بسیجی هم داشته باشیم و ایده بسیج بیست میلیونی شکل گرفت و چهره جنگ به نفع ایران تغییر کرد.
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی افزود: در عرصه اقتصاد و تولید هم رهبری نگاهشان به حرکت عمومی مردم با فرماندهی تولید کنندگان است. همه مردم باید نقش آفرین باشند. قرار نیست جنگ اقتصادی مثل استادیوم آزادی باشد که صد هزار نفر تماشا کنند و فقط بیست و دو نفر در زمین بازی باشند. بلکه با ایده روشن امام و رهبری همه باید نقش آفرین زمین جنگ اقتصادی شوند.
حجت الاسلام معلی با تأکید بر اینکه نقش آفرینی در جنگ اقتصادی الزاماتی دارد، گفت: وقتی به تولید کننده میگوئیم فرمانده جنگ اقتصادی باید راهبری این جنگ توسط او انجام شود. راهبری عرصه سیاستگذاری تولید، قوانین و مقررات تولید و حتی شیوه توسعه و گسترش خرد مقیاسها هم باید توسط این فرماندهان جنگ اقتصادی انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: قوانین و مقرراتی که در کشور برای بخش تولید گرفته میشود، چقدر با راهبری تولید کنندگان آن صنف انجام شده است؟ آیا فرماندهی این قوانین و مقررات توسط تولیدکنندگان انجام شده یا مسئولین؟ لذا میبینید برخی از این قوانین نه تنها کمکی به افزایش تولید در کشور نکرده بلکه برعکس پیچ و مهره صنعت را هم باز کرده است.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه در بخش گلاب و عرقیات، سختگیریهایی که در دو سال اخیر توسط اداره استاندارد و سازمان غذا و دارو انجام شده باعث تعطیلی بسیاری از تولیدیهای این صنف شده. افزایش تعداد مجوزها و دستور به احداث آزمایشگاه در کارگاه، باعث تحمیل هزینههای اضافی به تولیدکننده شده و در نتیجه بسیاری از این کارگاهها توان ادامه تولید را ندارند. چرا هنگام وضع این قوانین و مقررات با تولیدکننده مشورت نمیشود؟
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی عنوان کرد: چند ماه پیش از یک تولیدی در یک شهرک صنعتی که برای صنایع اطراف خود کارتن میزد بازید کردم. آنقدر تولید محصول در آن شهرک کم شده بود که این تولید کننده، کارگرهای خود را تعدیل کرده و فقط یک کارگر آنجا کار میکرد به این دلیل که اصلاً سفارشی نداشت تا کارتن بسته بندی مورد نیاز آن را آماده کند. این موارد شاهد مثالهایی هستند برای قوانینی که پیش روی صنعت و تولید قرار دارد.
حجت الاسلام معلی بیان کرد: حضرت آقا در ادامه سخنان خود به سیاستهای کلی اصل ۴۴ به عنوان راه حل مشکلات اقتصادی کشور اشاره داشتند و همچنین رشد ۸ درصدی را مورد تاکید قرار دادند و آن را امری دست یافتنی برشمردند گرچه بسیاری از افراد در کشور به تحقق این مهم اعتقاد ندارند.
وی با ذکر مثالی تصریح کرد: میلتون فریدمن میگوید اگر یک بیابان شن را به بخش دولتی بدهید، بعد از آن باز هم با مشکل کمبود شن مواجه میشوید.
رشد ۸ درصدی با همراهی مردم امکان پذیر است
دبیر کل جبهه فعالان اقتصاد مردمی تأکید کرد: کسی که مسیر ایجاد رشد ۸ درصدی در کشور را نشناسد یا به آن قائل نباشد، با پول نمیتواند این هدف مهم را به ارمغان بیاورد اما اگر در مسیر درست جهت تحقق بخشیدن به این هدف گام بردارد و مردم را با خود هم مسیر کند تا سیاستهای اصل ۴۴ اجرایی شود، رشد ۸ درصد نیز محقق خواهد شد.
حجت الاسلام معلی عنوان کرد: لازمه رشد ۸ درصدی، حضور و ورود مسئولان دیپلماسی کشور به این عرصه است. ما در مواجهه با بسیاری از کشورها به دلیل اینکه دیپلماسی اقتصادی نداریم از بازار استفاده نمیکنیم و آن را به کشورهای دیگر واگذار میکنیم. فرض کنید بازار عراق را که دست ما بود داریم به کشور ترکیه واگذار میکنیم. وقتی مواد اولیه با قیمت بالا در اختیار تولیدکننده قرار میگیرد قیمت تولید بالا میرود و ما دیگر قابلیت رقابت با بازار عراق و ترکیه را نداریم. زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شد یک بازار صادراتی عمده از دست رفت.
وی بیان کرد: صنعت مس ما وقتی با قیمت بالا عرضه میشود جایگاه فروش خود را نسبت به مشابه خارجی خود از دست میدهد. بنابراین با گران سازی قیمت دلار داریم تیشه به ریشه اقتصاد و تولید کشور می زنیم.
مقام معظم رهبری در ادامه سخنان خود میفرمایند «امروز یکی از مشکلات ما آویزان شدن به دلار است» وقتی قیمت دلار بالا میرود قیمت مواد اولیه هم بالا میرود و قابلیت رقابت از بین میرود. در شرایط فعلی و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مسئولین باید از ظرفیت تولید کنندگان استفاده کنند.