استقبال کشاورزان ایلامی از طرح «جهش تولید»؛ کشت دیم رونق گرفت
اقتصاد ایران: ایلام-طرح جهش تولید در دیمزارهای استان ایلام یکی از برنامههای کلیدی در راستای افزایش بهرهوری کشاورزی و تأمین امنیت غذایی است که با استقبال کشاورزان مواجه شده است.
خبرگزاری مهر -گروه استانها: کشاورزی دیمی به عنوان یکی از انواع کشاورزی، در سالهای اخیر به دلیل چالشها و مشکلات متعدد کمتر مورد توجه قرار گرفته است، این در حالیست که دیمکاری در کشور ما نقش بسیار مهمی در کشاورزی و تأمین امنیت غذایی دارد، در این نوع از کشاورزی میتوان انواع مختلف محصولات کشاورزی مانند گندم، جو، نخود، عدس و سایر محصولات زراعی را با نیاز به منابع آب محدود و هزینهای پایین کشت کرد.
از سوی دیگر این نوع زمینها به دلیل وابستگی به بارش باران برای تأمین آب مورد نیاز گیاهان، نیاز به سیستمهای آبیاری مصنوعی ندارند و از این جهت مزایای متعددی دارند، همین امر نیز موجب شده مسئولان مربوطه در جهت اخد راهکارهایی اساسی برای رفع مشکلات موجود و توسعه دیمزارها قدم بردارند؛ از جمله راهکاریهای که در دورههای اخیر به منظور توسعه کشت دیم در دستور کار قرار گرفته میتوان به طرح جهش تولید در دیمزارها اشاره کرد.
این طرح برای کشت محصولات مهم و راهبردی از جمله گندم و جو، حبوبات، دانههای روغنی و در راستای تأمین امنیت غذایی، ایجاد اشتغال پایدار کشاورزان، استفاده بهینه از آب سبز و صرفهجویی در استفاده از منابع آبی در بسیاری از نقاط کشورمان در دست اجراست.
استان ایلام نیز به علت شرایط اقلیمی مناسب، وسعت زمینهای دیمی، تجربه و دانش کشاورزان محلی، حمایتهای دولتی و برنامههای تشویقی و منابع طبیعی غنی، پتانسیلهای زیادی برای اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها دارد. با این حال این طرح در استان به دلایل نذیر کمبود سرمایهگذاری و منابع مالی، مشکلات اداری و بروکراسی و نبود بازار مناسب برای محصولات دیمی از رونق چندانی برخوردار نیست.
پتانسیلهای استان ایلام در زمینه کشت دیمی
رها امیری کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: طرح جهش تولید در دیمزارها یک برنامه کلان است که با هدف افزایش تولید محصولات کشاورزی در زمینهای دیمی طراحی شده و همواره موجب افزایش بهرهوری و تولید محصولات کشاورزی، کاهش وابستگی به منابع آبی، حفظ منابع خاکی و جلوگیری از فرسایش خاک، حفظ تنوع زیستی و افزایش درآمد و بهبود معیشت کشاورزان میگردد.
وی افزود: استان ایلام هم با برخورداری از شرایط اقلیمی متنوع، وسعت بالای زمینهای دیمی، بهره مندی از کشاورزانی با تجربه زیاد در زمینه کشاورزی دیمی و منابع طبیعی متعدد میتواند به یکی از مناطق پیشرو در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها تبدیل شود.
امیری تصریح کرد: طرح جهش تولید در دیمزارها یکی از مهمترین طرحهای دولت برای افزایش تولید محصولات کشاورزی در مناطق دیم استان ایلام است، که میتواند موجب افزایش بهرهوری از اراضی دیم، بهبود معیشت کشاورزان و تأمین امنیت غذایی در اقصی نقاط استان شود.
این کارشناس در ادامه گفت: از این رو میبایست با اخذ برنامهریزی و مدیریت مناسب نذیر ارائه آموزش رایگان به کشاورزان، یارانه بیمه محصولات کشاورزی و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، پرداخت یارانه کود و سایر نهادها از جمله سم و بذر و تأمین تجهیزات و ادوات کشاورزی، از طریق این طرح به افزایش بهرهوری و تولید محصولات کشاورزی در این منطقه و به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشاورزان کمک کرد.
اجرای طرح جهش تولید دیمزارها در ایلام
خدابخش داوودی نصر مسئول اجرای طرحهای جهش تولید در دیمزارهای استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با توجه به اینکه زمینهای دیمی وابستگی کمتری به منابع آبی و سیستمهای آبیاری دارند، نقش بسیاری مهمی در کشاورزی و تأمین امنیت غذایی ایفا میکنند، به همین علت نیاز است که برنامهریزیها و سیاستگذاریهای مناسب برای توسعه دیمزارها و حمایت از کشاورزان دیمی انجام شود تا طرحهای جهش تولید به صورت مؤثر در استان ایلام توسعه یابند.
وی افزود: طرح جهش تولید در سطح دیمزارها در کشور به عنوان یکی از برنامههای کلیدی در راستای ارتقا بهرهوری کشاورزی، در استان ایلام هم با همت، تلاشها و پیگیریهای ۸۶ نفر از کارشناس حوزههای مختلف کشاورزی و ۱۸۰ نفر از مجموعه کارگزاران حوزه مدیریتی در حال اجراست.
مسئول اجرای طرحهای جهش تولید در دیمزارهای استان ایلام تصریح کرد: طرح جهش تولید در دیمزارها در سطح حدود ۶ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور اجرا میشود که سهم استان ایلام از این میزان ۱۰۰ هزار هکتار است.
وی با اشاره به اینکه اجرای این طرح در دیمزارهای استان ایلام علاوه بر افزایش ۲۰ درصدی تولید در محصولات راهبردی باعث بهبود معیشت کشاورزان دیم کار هم میشود، گفت: با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان زمینه مشارکت ۱۷ هزار بهره بردار دیم کار فراهم شده است.
از آنجا که طرح جهش تولید در دیمزارها میتواند به بهبود وضعیت کشاورزی و تأمین امنیت غذایی کمک شایانی کند، اجرایی کردن آن از اهمیت بالایی برخوردار است و باید مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد. غلات، حبوبات، دانههای روغنی، گیاهان دارویی و گیاهان علوفه پنج گروه از محصولات راهبردی و استراتژیک هستند که به منظور بهره وری تولید در دیمزارها و پایداری تولید در محصولات راهبردی کشت میشود.
در استان ایلام حدود ۳۳۶ هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی وجود دارد که از این سطح حدود ۱۲۰ هزار هکتار اراضی آبی است. سالانه بیش از یک میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان ایلام تولید میشود و حدود ۸۵ هزار نفر از جمعیت استان در بخش کشاورزی فعالیت میکنند.