ارمنستان بین دو آتش؛وابستگی اقتصادی به روسیه و نزدیکی به غرب
اقتصاد ایران: ارمنستان در تلاش برای کاهش تنش با روسیه بر سر گرایش به غرب و عضویت در اتحادیه اروپا است. کارشناسان معتقدند که ارمنستان با آگاهی از آینده نامعلوم اتحادیه اروپا و سود مالی حاصل از روابط با روسیه، به دنبال حفظ روابط با مسکو است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، به نظر میرسد که ایروان از نارضایتی شدید مسکو از سیاستهای پاشینیان آگاه شده و به همین دلیل، آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، به سرعت برای کاهش تنش به مسکو سفر کرده است.
حداقل این احساس پس از نشست خبری مشترک وزرای امور خارجه روسیه و ارمنستان ایجاد میشود که در آن، میرزویان سعی کرد بیشتر در مورد اهمیت روابط دوستانه با روسیه صحبت کند.
در مورد موانع و اختلافات بین مسکو و ایروان که بسیار زیاد هستند، شاید دو مورد از همه مهمتر باشند: «منشور مشارکت راهبردی آمریکا و ارمنستان» و همچنین طرح قانونی امضا شده توسط نخستوزیر پاشینیان برای آغاز روند الحاق ارمنستان به اتحادیه اروپا. در اینجا نیز میرزویان سعی کرد که اوضاع را متشنج نکند. به عنوان مثال، وی به این سؤال که ارمنستان چگونه میخواهد عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و اتحادیه اروپا را با یکدیگر هماهنگ کند، پاسخ مشخصی نداد.
میرزویان در این باره گفت: «همه تحلیلگران و سایر کارشناسان میگویند که در اینجا تناقضاتی وجود دارد. من نباید در این مورد قضاوت کنم. اگر این سؤال مطرح شود، باید وضعیت را بررسی کرد.»
ارمنستان به دنبال کاهش ریسکها و حفظ روابط با مسکو است
کمیل عسکرخانوف، کارشناس اقتصاد کلان روسی- آذربایجانی و متخصص در نظریه مدیریت، معتقد است که باید موضوع تنش در روابط روسیه و ارمنستان را در زمینه رویدادهای جهانی فعلی، یعنی پایان دوران جهانی شدن و شکلگیری مناطق بزرگ و همچنین توزیع مجدد منابع، بررسی کرد. این روند با تغییر نخبگان مدیریتی همراه است که نماد آن، روی کار آمدن «ترامپ» در کشورهای مختلف است.
عسکرخانوف در این باره میگوید: «میتوان اقدامات دولت فعلی ارمنستان را به عنوان تلاشی برای کاهش ریسکها در نظر گرفت. ایروان با آگاهی از آینده نامعلوم اتحادیه اروپا، به دنبال تقویت مواضع خود از طریق احیای روابط با مسکو است. امضای منشور با دولت قبلی آمریکا نیز در همین راستا قابل ارزیابی است. امروزه ارائه پیشبینیهای بلندمدت در مورد بازیگران بسیار دشوار است، زیرا بسیاری از آنها نماینده نخبگان در حال افول هستند که با جهان لیبرال غربی که در حال حاضر در حال فروپاشی است، در ارتباط هستند. همه نخبگان پروژه لیبرال، از جمله در ایروان، در این گروه قرار میگیرند. نباید اقدامات تاکتیکی و آشفته آنها را بیش از حد ارزیابی کرد. همانطور که قانون باربارا تاکمن میگوید: "توصیف یک پدیده ناگوار، باعث بزرگنمایی 5 تا 10 برابری آن میشود". مهم است که روندهای کلی که جهت حرکت جهان را نشان میدهند، درک کنیم.»
ارمنستان به دنبال غرب است، اما چشمانداز روشنی ندارد
به گفته کنستانتین تاسیتس، کارشناس روسی در امور قفقاز جنوبی، آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، در سخنان خود چیز جدیدی نگفته است.
این کارشناس سیاسی گفت: «پیش از این نیز پاشینیان در این مورد سخنان بسیار مبهمی گفته بود، به عنوان مثال اینکه ارمنستان آماده است تا جایی که اروپا ممکن بداند، به این اتحادیه نزدیک شود. در حقیقت، عضویت در اتحادیه اروپا نهتنها به تمایل ارمنستان، بلکه به موافقت همه کشورهای اروپایی نیز بستگی دارد. علاوه بر این، این یک روند پیچیده و طولانی برای اجرای هنجارهای اروپایی و هماهنگ کردن قوانین است.»
به گفته وی، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز به این موضوع اشاره کرده که در روابط بین ایروان و مسکو مشکلات و تناقضاتی وجود دارد و برای حل آنها باید گفتگو و به دنبال راهحلهای سازش آمیز بود. به نظر این کارشناس، پیشبینی آینده این روابط بسیار دشوار است.
تاسیتس در پایان گفت: «مشخص است که ایروان قصد دارد به سیاست تدریجی خود برای نزدیکی به آمریکا و اتحادیه اروپا ادامه دهد؛ اما همانطور که میبینیم، دولت ارمنستان درک روشنی از چگونگی انجام این کار بدون آسیب رساندن به ارمنستان ندارد. این کشور با روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا روابط اقتصادی سودمندی دارد که رشد اقتصادی بالایی را برای آن فراهم میکند؛ اما آمریکا و اتحادیه اروپا هیچگونه جایگزین مشخص و معادلی برای آن ارائه نمیکنند و این موضوع در ایروان به خوبی درک میشود.»
انتهای پیام/