ارتباط به قدرت رسیدن ترامپ با تئوری آخرالزمانی صهیونیستها
اقتصاد ایران: اوانجلیستها به عنوان حامیان اصلی ترامپ باور دارند که بازگشت دوباره عیسی مسیح در آینده نزدیک رخ خواهد داد و معتقدند که حوادث سیاسی در خاورمیانه، بهویژه وضعیت اسرائیل، نشانههایی از نزدیک شدن به رویدادهای آخرالزمانی است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پیش از این طی یادداشتی اشاره کردیم که توهم اندیشه نجاتگرایی و باور به مأموریت الهی در میان برخی از رهبران ایالات متحده، از جمله دونالد ترامپ، ریشهای عمیق در تاریخ فرهنگی و دینی این کشور دارد. این مفهوم با تفکر مسیحی صهیونیستی درآمیخته و بر این باور استوار است که آمریکا در سطح جهانی نقش منجی و هدایتگر را ایفا میکند. این ایده، بهویژه در دوران ترامپ با شدت بیشتری مطرح شد، زیرا او خود را فردی در برابر چالشهای جهانی میدید که برای مأموریتی بزرگتر در تاریخ برگزیده شده و از سوی اوانجلیستها حمایت میشود.
به مبلغان انجیل، مُبَشّران یا مژدهدهندگان (Evangelist) میگویند. شعار مژدهدهندگان بازگشت به انجیل و تغییر جامعه با تحول فرهنگی است، تا از این راه در آمریکا حکومتی بر مبنای بنیادهای انجیل بهوجود آورند. در این میان، نگاه اوانجلیستها یا مسیحیان صهیونیست ــ که در دایره مذهب پروتستان از مذاهب سهگانه مسیحیت قرار میگیرند ــ به موضوع آخرالزمان ویژهتر است، چراکه در دیدگاه آنها، کتاب مقدس پیشگوییهای بسیاری در مورد آخرالزمان کرده و بسیاری از آنها هم در چند دهه اخیر محقق شده است. فارغ از نوع تفسیر و برداشت منحصر به فرد این گروه از کتاب مقدس، تهیه برنامه زمانی توسط برخی سران این گروه برای پایان تاریخ قابل تأمل و توجه است. این افراد با تطبیق وقایع دوران معاصر با تفسیرهای خود از کتاب مقدس در صدد اثبات برنامه زمانی خودند که البته در بسیاری موارد نتیجه آن امری مضحک و تمسخرآمیز میشود
در آمریکا، اوانجلیستها تأثیر چشمگیری بر سیاستهای داخلی و خارجی این کشور دارند و اغلب با سیاستمدارانی همسو میشوند که از ارزشهای محافظهکارانه حمایت میکنند. از آنجایی که رهبران آمریکا خود را صهیونیسم مسیحی میدانند، به همین دلیل، اوانجلیستها در انتخاباتها نقشی تعیینکننده دارند و معمولاً طرفدار رهبرانی هستند که از اسرائیل حمایت میکنند، زیرا اسرائیل را بخشی از پیشگوییهای کتاب مقدس میدانند. بسیاری از اوانجلیستها باور دارند که بازگشت دوباره عیسی مسیح در آینده نزدیک رخ خواهد داد و معتقدند که حوادث سیاسی در خاورمیانه، بهویژه وضعیت اسرائیل، نشانههایی از نزدیک شدن به رویدادهای آخرالزمانی است.
BBC: پایان آخرالزمانی عصر حاضر فرا خواهد رسید
این دیدگاه را ما حتی در مقالات مرتبط با سایتهای خبری مهم دنیا و پژوهشهای علمی مجلات مشاهده میکنیم. در گزارشی که بیبیسی انگلیسی درباره علت ارتباط ترامپ با اوانجلیستها ارائه داد، آمده است: جان مور، کشیش 34 ساله اوانجلیست، از بسیاری به رئیسجمهور ترامپ نزدیکتر است. او در طول کمپین انتخاباتی، بهعنوان رئیس مشترک هیئت مشاوران اوانجلیست ترامپ فعالیت میکرد.
این گزارش میافزاید: اورشلیم برای همه مسیحیان مهم است، اما این شهر و اسرائیل برای برخی اهمیت ویژهای دارد. اینجاست که بحث "آخرالزمان" مطرح میشود. پروفسور کریستوفر رولستون از دانشگاه جورج واشنگتن میگوید: بخشی از مسیحیان معتقدند که تشکیل دولت اسرائیل (در سال 1948) تحقق پیشبینیهای کتاب مقدس بوده است. البته همه اوانجلیستها این دیدگاه آخرالزمانی را ندارند، اما برخی مانند گروه "هزارهگرایان" به آن معتقدند. آنها به یک مصیبت بزرگ (دورهای از جنگ و ویرانی) قبل از هزار سال صلح اعتقاد دارند." رولستون میافزاید: "آنها معتقدند که در نهایت، پایان آخرالزمانی عصر حاضر فرا خواهد رسید."
اوانجلیستها آرماگدون میخواهند
بیبیسی به علت ارتباط این موضوع با تصمیم ترامپ در مورد اورشلیم اشاره میکند و مینویسد پروفسور رولستون تأکید دارد که این نیز از اعتقاد به پیشبینی تشکیل اسرائیل در کتاب مقدس ناشی میشود. جان مور نیز موافق است که برخی اوانجلیستها به هزارهگرایی یا اعتقادات دورهای معتقدند. او میگوید: "من همه داستانها را دیدهام: 'اوانجلیستها آرماگدون میخواهند.
یورو نیوز (Euronews): ساخت معبد سوم آخرالزمان را به ارمغان خواهد آورد!
یورو نیوز در گزارشی نگرش آخرالزمانی اوانجلیستها و ارتباطشان با ترامپ را تأیید کرده و مینویسد: باید توجه داشت که موضع سیاسی اوانجلیستها در قبال بیتالمقدس، ریشه در الهیات پیروان این آیین دارد. پیروان این مذهب اطلاعات چندانی از موضوعات سیاسی خاورمیانه ندارند اما در بسیاری از موضوعات طرفدار اسرائیل هستند. زیرا برای آنها تعهدات مذهبی بر همهچیز اولویت دارد.
بر پایه این گزارش، اهمیت بیتالمقدس و اسرائیل برای اوانجلیستها، به باورهایشان دربارۀ "معبد سوم" برمیگردد. از دهه 70 پس از میلاد مسیح و زمانی که رومیها "معبد دوم" را از بین بردند، هیچ معبدی متعلق به یهودیان در مسجدالاقصی وجود ندارد. اما بر اساس پیشگوییهایی که در کتابهایی مانند دانیل، متیو، کتاب آخر عهد جدید و نامه دوم به تسالونیکیان آمده است، "معبد سوم" (Tribulation Temple) در بیتالمقدس ساخته خواهد شد و به اعتقاد آنان، ساخت این معبد، آخرالزمان را به ارمغان خواهد آورد.
این گزارش مینویسد: اوانجلیستها به درگیریهای میان اعراب و اسرائیل در سرزمینهای فلسطینی بهعنوان مرحلهای گذار و از پیش مقرر شده مینگرند که در کتابهای مقدسشان نیز به آن اشاره شده است. آنها به بازگشت یهودیان به سرزمین مقدس اعتقاد داشته و معتقدند هرچه تعداد یهودیان در اسرائیل بیشتر باشد، مسیح زودتر ظهور خواهد کرد.
آتلانتیک (The Atlantic): ترامپ نشانهای از تحقق پیشگوییهای کتاب مقدس است
نشریه آتلانتیک در مقالهای به بررسی تغییرات عمیقی میپردازد که دونالد ترامپ در جنبش اوانجلیستی آمریکا ایجاد کرده است و مینویسد: در گذشته، اوانجلیستها به دلیل سبک زندگی غیرمذهبی و اخلاقیات بحثبرانگیز ترامپ، نسبت به او مردد بودند. اما امروز، بسیاری از رهبران و پیروان این جنبش، ترامپ را بهعنوان یک "ابزار الهی" یا حتی یک "مسیحای موعود" میبینند که برای نجات آمریکا و تحقق اهداف مذهبی آنها فرستاده شده است.
این تغییر نگرش، نتیجه ترکیبی از وعدههای سیاسی ترامپ به اوانجلیستها (مانند حمایت از اسرائیل و مخالفت با سقط جنین) و باورهای آخرالزمانی است که در میان این گروه رواج دارد. این گزارش میگوید: "بسیاری از اوانجلیستها معتقدند که وقایع جهانی، از جمله به قدرت رسیدن ترامپ، نشانههایی از تحقق پیشگوییهای کتاب مقدس درباره آخرالزمان هستند."=
انبیسی (NBC): اوانجلیستها پیروزی ترامپ را تحقق پیشگوییهای آخرالزمانی میدانند
انبیسی نیوز نیز در این باره مینویسد: بسیاری از رهبران و پیروان این جنبش، پیروزی ترامپ را نهتنها یک موفقیت سیاسی، بلکه تحقق پیشگوییهای الهی و نشانهای از نزدیکی به آخرالزمان میدانند. آنها معتقدند که ترامپ بهعنوان یک ابزار الهی انتخاب شده است تا آمریکا را به سمت ارزشهای مسیحی بازگرداند و زمینه را برای بازگشت مسیح آماده کند.
این نشریه ادامه میدهد: یکی از دلایل اصلی حمایت اوانجلیستها از ترامپ، سیاستهای او در قبال اسرائیل است. تصمیم ترامپ برای به رسمیت شناختن اورشلیم بهعنوان پایتخت اسرائیل و حمایت از الحاق کرانه باختری، برای بسیاری از اوانجلیستها نشانهای از تحقق پیشگوییهای کتاب مقدس درباره بازگشت یهودیان به سرزمین موعود است. آنها معتقدند که این اقدامات گامهایی ضروری برای آمادهسازی جهان برای بازگشت مسیح و آغاز هزاره صلح هستند.
بنابراین پیوند میان تفکر اوانجلیستی و سیاستهای دونالد ترامپ، تأثیری عمیق بر سیاست داخلی و خارجی ایالات متحده داشته است. این رویکرد بهویژه در حمایت از اسرائیل و تأکید بر پیشگوییهای آخرالزمانی مشهود است. اوانجلیستها، با داشتن جایگاهی محوری در پایگاه انتخاباتی ترامپ، او را بهعنوان ابزاری الهی برای پیشبرد اهداف مذهبی و سیاسی خود میبینند.
با این حال، این رویکرد جنجالی پیامدهایی برای روابط بینالمللی آمریکا بهویژه در خاورمیانه داشته است. همچنین، نزدیکی بیش از حد سیاست و دین در این چارچوب، انتقاداتی را در داخل و خارج از آمریکا برانگیخته و خطر تحولات مسائل جهانی را با پیشگوییهای بیپایه آنها از آخرالزمان افزایش داده است.
انتهایپیام/