کمبود و افزایش قیمت دارو دردی مضاعف بر رنج بیماری
اقتصاد ایران: اراک- صفهای طولانی دریافت دارو، نبود برخی از این داروها و همچنین افزایش قیمتها دردی مضاعف بر دوش بیماران گذاشته که نیازمند توجه ویژه مسئولان برای حل این مشکل است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: این روزها یکی از دغدغههای روزمره بیماران خاص بر سر یافتن داروهایی است که در بازار ناپیداست، در حالی که دارو یکی از نیازهای اساسی هر جامعه است و به دور از سیاست و اعمال هر گونه تحریم باید باشد که در غیر این صورت اقدامی غیرمنصفانه علیه یک نسل محسوب میشود.
چنانچه دانشمندان کشورمان در راستای رفع کمبودهای دارویی به موقع عمل نکنند باعث آسیب جدی خواهد شد، اکنون سهم ویژه ای از داروهای مورد نیاز کشور تولید داخلی است. در این میان از همه متولیان امر دارو انتظار میرود که اجازه ندهند شخص بیمار علاوه بر درد بیماری، دردهای کمبود دارو را نیز متحمل شود.
۷۰ تا ۸۰ قلم دارویی کمیاب است
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: وضعیت دارو در استان مرکزی نسبتاً در شرایط خوبی قرار دارد و تعامل و همکاری با شرکتهای توزیع باعث شده مشکل و چالش خاصی در این زمینه به وجود نیاید و مراکز درمانی و داروخانهها توانستهاند دارو و ملزومات مورد نیاز خود را به صورت مستمر به بیماران و نیازمندان ارائه دهند.
علی یادگاری با اشاره به کمبود دارو همچنین تأمین داروهای کمیاب در استان مرکزی افزود: این استان هم مانند سایر استانها، همواره با برخی اقلام چالش داشته و این مشکل کشوری است که گریبانگیر استانها از جمله استان مرکزی نیز میشود، حدود ۷۰ الی ۸۰ قلم دارو در کشور کمیاب است که طبیعتاً این مشکل در استانها نیز، وجود دارد.
وی اضافه کرد: بیماران میتوانند با واحد داروهای کمیاب معاونت غذا و دارو و یا ارتباط با سامانه ۱۹۰ این معاونت، این مشکل را مطرح و همکاران ما این مهم را پیگیری و راهنمایی میکنند.
وی بیان کرد: در خصوص قیمت دارو نیز باید گفت افزایش قیمت این حوزه به دلیل تغییرات ارز نیمایی است که جزو سیاستهای دولت محسوب میشود و با توجه به اینکه دارو و ملزومات وابسته به این حوزه، رابطه مستقیم با قیمت ارز دارند، بالطبع دچار تغییرات و نوسان قیمتی خواهند شد اما مسئولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نهایت تلاش خود را میکنند تا با اجرای طرح دارویار، این افزایش قیمت را از طریق بیمهها پوشش دهند و به صورت مستقیم به مردم فشاری وارد نشود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک در خصوص بیمههای تکمیلی نیز گفت: تمام بیمهها قوانین و روابط خاص خود را با ادارات دارند و مابه التفاوت قیمت بیماران تحت پوشش خود را طبق شرایط بیمهها پرداخت میکنند.
سامانه تیتک، یابنده دارو در کوتاهترین زمان
یادگاری بیان کرد: با بهره گیری از برنامه تیتک میتوان به وجود دارو در داروخانهها به ویژه داروهای کمیاب دسترسی داشت و از تلف شدن وقت و انرژی و زمان جلوگیری کرد.
وی افزود: این سامانه آنلاین اینترنتی برای جستوجو و خرید دارو تلاش میکند نیازها و دغدغههای مردم را در حوزه دارو کم کرده و با مراجعه به این سامانه و نوشتن نام دارو، مشخص میشود دارو در کدام داروخانه پیدا میشود.
۴۰۰ قلم دارو مشمول افزایش قیمت شده است
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت افزایش قیمت دارو در استان مرکزی اظهار کرد: ۴۰۰ قلم دارو مشمول افزایش قیمت شده که این داروها بیشتر شامل قطرهها، داروهای تزریقی بیمارستانی و داروهای مرتبط با بیماران بستری است که باید اذعان کرد ۹۰ درصد هزینه این داروهای بیمارستانی را بیمهها پوشش میدهند و ۱۰ درصد باقیمانده توسط بیمار پرداخت میشود.
سید محمد جمالیان افزود: از وزارت بهداشت درخواست شده که افزایش قیمت ناشی از تغییر نرخ ارز و سایر عوامل، به گونهای باشد که سهم پرداختی بیمهها نیز افزایش پیدا کند تا تمام فشار این افزایش قیمت بر مردم وارد نشود.
وی تصریح کرد: به دلیل دستوری بودن نرخ این داروها، تولیدکنندگان داخلی از تولید آنها خودداری کردند و دولت ناچار به واردات شد و باتوجه به افزایش نرخ ارز، اکنون تلاش بر این است که کمترین فشار را متحمل شوند.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی در خصوص اقلام غیر بیمارستانی مشمول افزایش قیمت نیز گفت: طبق هماهنگی وزارت بهداشت با بیمهگران در هفته گذشته، مقرر شده است که سهم پرداختی بیمهها افزایش یابد تا مردم کمتر متضرر شوند.
جمالیان با تأکید بر مشکلات اقتصادی مردم گفت: وضعیت معیشتی مردم به گونهای است که افزایش قیمتهای کنترلنشده میتواند منجر به حذف درمان شود که تبعات جبرانناپذیری را برای مردم و دولت به همراه دارد.
وی در خصوص کمبود دارو نیز افزود: این مشکل بهصورت کشوری وجود دارد و بیشتر در تأمین داروهای خاص نمود پیدا کرده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ادامه داد: شرکتهای دارویی به دلیل مشکلات مالی، تاکنون قادر به تأمین ارز برای واردات بسیاری از مواد اولیه نبودند.
جمالیان گفت: همچنین تأمین اجتماعی و داروخانههای خصوصی، بدهیهای خود به شرکتهای دارویی را پرداخت نکردند و علی رغم تأمین ارز توسط دولت، مشکل نداشتن بودجه مالی جهت خرید ارز از سوی شرکتها است.
وی ادامه داد: اکثر بدهیها توسط تأمین اجتماعی به داروخانهها است اکنون این سازمان بدهیهای مرتبط با دارو را تا آبان ماه را با دانشگاهها پرداخت کرده و دانشگاهها طبق دستور وزارتخانه موظف به انتقال این مبلغ به شرکتهای دارویی جهت تأمین مالی و خرید ارز شدهاند.
جمالیان با بیان اینکه به دلیل عدم پرداخت بدهی هفت ماهه تأمین اجتماعی و سهم ارزی دولت به داروخانهها، اقتصاد داروخانهها در خطر است، گفت: در صورت عدم تأمین اعتبار برای داروهای خصوصی، ممکن است با بحران جدی کمبود دارو، بهویژه داروهای قلبی، دیابت و فشارخون در اسفندماه مواجه شویم.
وی تاکید کرد: انتظار است که با پیگیری رئیس جمهور و مسئولان امر، تدابیر ویژه ای در راستای رفع مشکلات دارویی و تأمین آن اندیشیده شود.