توسعه تجارت با شرق اجتنابناپذیر است
اقتصاد ایران: یک تحلیلگر اقتصادی گفت: حتی اگر موضوع تحریم هم وجود نداشت باید در تجارت جهانی به سمت ارتباط با شرق حرکت میکردیم. گسترش روابط با چین اجتناب ناپذیر است.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران احسان سلطانی تحلیلگر مسائل اقتصادی در رابطه با لزوم گسترش روابط تجاری ایران با چین و روسیه اظهار کرد: صرفنظر از تحریمها در یک بعد کلان، کشورهای توسعه یافته اقتصادهایی دارند که در صادرات کالاها و واردات مواد خام اولیه جایگاه خود را از دست دادند و طبق آمار تا سال ۲۰۲۳، ۶۱ درصد تجارت کشورهای توسعه یافته میان خودشان و ۳۹ درصد هم میان کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای پیشرفته بوده است.
وی عنوان کرد: ما دچار وضعیتی شدیم که تجارت جهانی میان اقتصادهای توسعه یافته روز به روز در حال بیشتر شدن است. اقتصادهای رو به رشد صنعتی مانند چین تولید کننده کالاهای صنعتی هستند و کشورهایی مانند آمریکای جنوبی و خاورمیانه تأمین کننده مواد خام اولیه هستند و این دو به هم وصل میشوند.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: در دوران تحلیف ترامپ، چین با رئیس جمهور برزیل قرارداد امضا کرد و به طور کلی چین با آمریکای جنوبی یعنی جایی که بازار و حیاط خلوت آمریکا است، روابط گستردهای دارد؛ همچنین با آفریقا، خاورمیانه، روسیه و مابقی کشورها.
سلطانی بیان کرد: به طور کل سیاست کشورها به این سمت نیست که کدام کشورها ابرقدرت هستند بلکه دارد به سمت شرق مانند هند، چین، ویتنام و … گسترش پیدا میکند.
وی تأکید کرد: اگر ما تحریم هم نبودیم در نهایت باید در تجارت خارجی، ارتباطمان با چین گسترش پیدا میکرد به همان دلیلی که کشورهای آمریکای جنوبی، عربستان، آفریقا، روسیه و … به آن روی آوردند. گسترش روابط با چین اجتناب ناپذیر است.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: یک سناتور آمریکا در صحبتهای اخیر خود صحبتهای تندی علیه چین داشت و چین را با اوصافی مانند مکارترین، بزرگترین و قویترین دشمنی است که آمریکا در طول تاریخ داشته است و احتمالاً درست میگوید به این دلیل که چین دیگر بلوک شرق نیست بلکه به یک ابرقدرت تبدیل شده است.
سلطانی تاکید کرد: بالطبع در تفسیرهایی که از سوی غرب انجام میشود چین، ایران و روسیه در یک مقدار قرار دارند و ما خواسته یا ناخواسته به این سمت رانده شدیم.