تلاش دولت ایتالیا برای بازگشت به دوران هستهای
اقتصاد ایران: دولت ایتالیا که حدود ۳۵ سال پیش طرح خروج کامل از انرژی هسته ای را تکمیل کرد، حالا در دوران نخست وزیری «جورجیا ملونی»، بازگشت به دوران هسته ای را در دستور کار قرار داده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «اشتوتگارتر ناخریشتن» در مطلبی از تلاش دولت ایتالیا برای بازگشت به دوران هسته ای خبر داده و نوشت: ایتالیا حدود 35 سال پیش یک خروج کامل از انرژی هسته ای را تکمیل کرد. حالا دولت ایتالیا تحت نخست وزیری جورجیا ملونی می خواهد برنامه های خود را برای عقب نشینی به دوران قبل و بازگشت به انرژی هسته ای مشخص کند.
بازگشت به دوران هسته ای شرایطی مطلوب برای دولت فعلی ایتالیا تلقی می شود و در همین راستا «ژیلبرتو پیچتو فراتین»، وزیر انرژی ایتالیا به روزنامه «Il Sole 24 Ore» گفت: چارچوب قانونی برای بازگشت به انرژی هستهای باید تا پایان سال 2027 تکمیل شود.
این مقام ایتالیایی تاکید کرد: ایتالیا آماده بازگشت به انرژی هسته ای است. به گفته وی این یک تصمیم مهم است که جایگزین انرژیهای تجدیدپذیر نمیشود، بلکه آنها را برای اطمینان از ترکیب انرژی متعادل و پایدار تکمیل میکند. به گفته وی، به زودی اولین پیش نویس قانونی در این باره به کابینه ارائه خواهد شد.
جورجیا ملونی، از زمان روی کار آمدن در اواخر سال 2022 به عنوان نخست وزیر این کشور بارها قصد خود را برای بازگشت به انرژی هسته ای اعلام کرده است. هنوز جزئیاتی در این مورد وجود ندارد. مخالفان و فعالان محیط زیست از این طرح ها انتقاد می کنند.
ایتالیا فعالیت خود را با راهاندازی نیروگاههای هستهای در اوایل دهه 1960 آغاز کرد و در مجموع چهار نیروگاه هستهای را به بهرهبرداری رساند. اما پس از حادثه چرنوبیل در سال 1986، با برگزاری یک همهپرسی ملی، مردم ایتالیا به خروج تدریجی از انرژی هستهای رأی دادند. در نتیجه این تصمیم، ایتالیا آخرین نیروگاههای هستهای باقیمانده خود یعنی نیروگاههای کائورسو و ترینو ورسلزه را در سال 1990 تعطیل کرد.
پس از حادثه نیروگاه فوکوشیما دایایچی در اواخر مارس 2011، دولت ایتالیا که به دنبال احیای برنامه هستهای طولانی مدت خود بود، دستکم به مدت یک سال، تعلیقی (مهلت) بر ساخت نیروگاههای هستهای در این کشور اعمال کرد.
در یک همه پرسی دیگر در سال 2011، حدود 94.5 درصد از ایتالیاییها به نیروگاه های هستهای جدید رای منفی دادند.
پارلمان ایتالیا در سال 2023 طرحی را تصویب کرد تا از دولت بخواهد که انرژی هستهای را در ترکیب انرژی این کشور لحاظ کند. دولت ایتالیا در برنامه ملی یکپارچه انرژی و آب و هوا که در اول جولای به کمیسیون اروپا ارائه شد، به طور بالقوه ظرفیت هستهای جدید را در نظر گرفت.
جنگ روسیه در اوکراین اکنون به ایتالیا نشان داده است که وابستگی انرژی به کشورهای خارجی، این کشور را در معرض خطرات بالای عرضه و پویاییهای بی ثبات و سوداگرانه قرار می دهد.
به این ترتیب مقاومت در برابر انرژی هستهای در ایتالیا که پس از حادثه چرنوبیل به اوج خود رسید، اکنون تحت فشار بحران انرژی شروع به فروپاشی کرده است.
انتهای پیام/