افزایش سرطان پستان در کردستان؛ لزوم سبک زندگی سالم برای پیشگیری
اقتصاد ایران: سنندج- افزایش روند بیماری سرطان پستان در کردستان نیازمند اقداماتی چون سبک زندگی سالم برای پیشگیری از سرطان است.
خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: حتماً بارها شنیدهاید که برای هر درد و مشکلی گفته میشود «پیشگیری بهتر از درمان» است، توجه به این موضوع میتواند بسیاری از بیماریها را کاهش دهد که نیاز به امید و اراده دارد.
امروز بیماری سرطان به یکی از مشکلات برخی افراد جامعه تبدیل شده و با انواعی که دارد افراد مختلفی را درگیر کرده است، هفته نخست بهمن ماه به نام هفته ملی مبارزه با سرطان نام گرفته تا شروعی برای آگاهی بیشتر و پیشگیری از این بیماری باشد و در نهایت به شکست آن منجر شود.
به عقیده متخصصان امر سرطان هرچند یک چالش بزرگ است اما با آگاهی، حمایتهای اجتماعی و پیشرفتهای پزشکی میتوان آن را مهار کرد چرا که آگاهی نجاتدهنده زندگی افراد بسیاری است و مبارزه با سرطان مبارزهای است که هیچگاه متوقف نمیشود.
در واقع انجام آزمایشهای منظم مانند ماموگرافی، کولونوسکوپی و آزمایش پاپ اسمیر میتواند سرطان را در مرحله اولیه تشخیص دهد و خدمات غربالگری و تشخیص زودهنگام نیز به پیشگیری و کاهش این بیماری کمک میکند.
سرطان پستان به عنوان اولین و اصلیترین سرطان شایع در زنان در کشور و استان کردستان شناسایی شده که ۲۵ درصد کل سرطانها را شامل میشودودر کردستان این بیماری رو به افزایش است.
بروز سرطان پستان بر حسب سن فرد متفاوت است و با توجه به آخرین آمار رسمی در ایران، در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی بیشترین ابتلاء گزارش شده و بروز آن در ایران ۴۴ در ۱۰۰ هزار نفر و در کردستان ۳۴ در ۱۰۰ هزار نفر است.
روند افزایشی بیماری سرطان پستان در کردستان
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در این باره اظهار کرد: به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در استان ۳۴ نفر مبتلا به سرطان پستان هستند، این بیماری روند رو به افزایشی در بین بانوان کردستانی دارد.
فرزام بیدار پور افزود: در زمینه سرطان سینه یا پستان میتوان تا ۵۰ درصد از بروز مرگ و میرها را با استفاده از جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی، کاهش داد؛ به شرط اینکه بتوان با تشخیص زودرس از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
وی خاطرنشان کرد: غربالگری و معاینات میتواند در کاهش این بیماری و پیشگیری از آن و یا تشخیص زود هنگام مؤثر باشد و امسال ۵۸ هزار نفر به مراکز غربالگری مراجعه و غربالگری شدندکه از این تعداد هزار و ۴۰۰ نفر دچار مشکل بودند که به مرکز سطح ۲ برای بررسی بیشتر ارجاع یافتند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تصریح کرد: سرطان روده بزرگ و سرطان دهان رحم نیز از دیگر سرطانهای شایع در کردستان محسوب میشود که نیازمند تست سالانه توسط افراد است.
به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در استان ۳۴ نفر مبتلا به سرطان پستان هستند، این بیماری روند رو به افزایشی در بین بانوان کردستانی دارد
بیدار پور اضافه کرد: افراد دارای سابقه خانوادگی حتماً باید به مراکز تشخیص و غربالگری مراجعه کنند و از آزمایشهای سالانه غافل نشوند.
وی یادآور شد: تشخیص زودهنگام و شروع به موقع فرایند درمانی میتواند از افزایش مرگ و میر پیشگیری کند و خطر مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش دهد.
وی گفت: سرطان قابل پیشگیری است که با مراجعه به مراکز جامع سلامت و پایگاههایی بهداشت برای معاینه میتوان در تشخیص به موقع سرطانهای نظیر پستان کمک کرد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه بانوان ۳۰ تا ۶۹ ساله باید به مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت از وضعیت سلامتی خود آگاه شوند، افزود: غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان ضامن پیشگیری مرگ زنان و مادران به این نوع سرطان است و اگر علائم هشدار دهنده را بشناسیم درمان آسان خواهد شد.
جهانبخش یوسفی افزود: عدهای تصور میکنند نمونهبرداری از توده منجر پخش شدن آن میشود که این باورها نادرست است و نباید چنین باورهایی مانع روند درمانی شود.
وی خاطر نشان کرد: برنامههای پیشگیری، غربالگری و تشخیص زودهنگام این بیماری میتواند در تشخیص به موقع آن و علاج پذیری بیماری و موثربودن اقدامات درمانی کمک کند و بیمار متحمل هزینههای گزاف و گران قیمت نشود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان اضافه کرد: سابقه خانوادگی، سابقه پرتو درمانی به قفسه سینه به ویژه زیر ۳۰ سال سن، عوامل هورمونی، قاعدگی زودرس، هورمون درمانی و یائسگی دیررس خطر ابتلاء به سرطان را افزایش میدهد.
شیمی درمانی از راههای درمان سرطان
امروزه شیمی درمانی یکی از راههای درمانی برای بیماران سرطانی است که این اقدام در استان کردستان انجام میشود و بخش شیمی درمانی بیمارستان توحید سنندج خدمات لازم را در آن بخش به صورت سرپایی و یا بستری به بیماران ارائه میدهد.
سرپرستار بخش شیمی درمانی بیمارستان توحید سنندج از مراقبتهای ویژه از بیماران شیمی درمانی در این بیمارستان خبر داد و اظهار کرد: شیمی درمانی و رادیوتراپی بر سلولهای خونی اثرگذار هستند و بر مغز استخوان افراد و سرکوب کردن آنها تأثیر خود را نشان میدهند.
فرحناز بختیارپور افزود: شیمی درمانی علاوه بر سلولهای بدخیم سلولهای سالم را نیز تحت تأثیر قرار میدهد به همین دلیل وضعیت بیماران به صورت هفتگی با انجام آزمایش خون و بررسی گلبولهای قرمز، سفد، پلاکت خون و عملکرد کلیهها پایش میشود.
وی افزود: امسال ۱۶۰ بیمار جدید براساس نوع سرطان صورت هفتگی و یا هر دوهفته یکبار برای انجام شیمی درمانی به این بخش مراجعه کردهاند.
وی اضافه کرد: اقدامات این بخش تحت نظر پزشک انجام میشود و رژیم دارویی بیماران نیز متناسب با سن و وضعیت بدنی بیمار توسط پزشک متخصص تعیین میشود.
راهاندازی بخش پزشکی هستهای در بیمارستان کوثر سنندج
بیمارستان کوثر سنندج نیز در دو سال اخیر با راهاندازی بخش پزشکی هستهای و تصویربرداری مولکولی به تشخیص سریع انواع سرطانها پرداخته است.
امروز دستگاه پت سی تی پیشرفتهترین دستگاه تصویربرداری در زمینه تشخیص و شناسایی به موقع بیماران مبتلا به انواع کانسرها است که تشخیص، پیگیری و درمان انواع سرطانها را ارتقا میدهد.
تا پیش از راهاندازی بخش پزشکی هستهای و تصویربرداری مولکولی در بیمارستان کوثر سنندج بیماران کردستانی راهی سایر استانهای کشور میشدند اما اکنون کردستان قطب درمانی سرطان غرب کشور محسوب میشود
رئیس دپارتمان پزشکی هستهای و تصویربرداری بیمارستان کوثر سنندج اظهار کرد: ایجاد مرکز پت اسکن سنندج با ارتقای قابل توجه روشهایی تشخیصی و فالوآپ بالینی منجر شده و به تکمیل سیکل بررسی سرطان در استان میپردازد.
بهار مؤسس غفاری افزود: پت اسکن به پزشکان کمک میکند تا در تمامی مراحل مدیریت بیماری سرطان از تشخیص اولیه تا تعیین بهترین روش درمانی، تصمیمات دقیقتری بگیرند.
وی افزود: دپارتمان پزشکی هستهای و تصویربرداری مولکولی پت اسکن سنندج بیش از هزار و ۱۳۰ مورد اسکن پت را انجام داده است و در هفته سه روز به بیماران خدمات ارائه میدهد.
امروزه تقویت آگاهی رسانی درباره سرطان، عوامل خطر، تشویق به پیشگیری و تشخیص زود هنگام و حمایت از بیماران مبتلا امری مهم است و آگاهی مردم به اجرای برنامههای غربالگری و تشخیص زود هنگام میتواند به کاهش ابتلاء و افزایش تأثیرات درمانی کمک کند.
امسال شعار «دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان» انتخاب شد تا همه مردم در راستای تحقق آن قدم بردارند و این مهم نیازمند اتخاذ سبک زندگی سالم، خود مراقبتی در برابر سرطان و تاکید بر اهمیت تغذیه سالن و ورزش و دوری از عوامل خطرزا و مصرف دخانیات است.