چرا با وجود کمبود در بازار، سیب‌زمینی و صیفی‌جات صادر می‌شوند؟

اقتصاد ایران: یک مسئول صنفی با اشاره به احتکار و صادرات سیب‌زمینی و صیفی‌جات، گفت: در یک ماه اخیر ورودی این محصول به میدان بار تهران ۵۰ درصد کاهش داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، امسال قیمت محصولاتی مانند گوجه فرنگی، هویج و در ادامه خیار، کلم، سیب زمینی و بیشتر صیفی‌جات روند صعودی داشتند؛ به عنوان مثال، قیمت گوجه فرنگی در اردیبهشت حدود ۲۰ هزار تومان بود و در خرداد این عدد به ۲۸ هزار تومان رسید. مرداد قیمت هر کیلو گرم گوجه فرنگی ۳۴ هزار تومان شد. این رقم در نیمه دوم به بالای ۴۰ هزار تومان رسید. در حال حاضر هر کیلو گرم گوجه فرنگی بین ۳۹ تا ۴۵ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

همچنین نرخ هویج فرنگی در فروردین حدود ۱۴ هزار تومان بود و در ادامه در خرداد ۲۳ هزار تومان شد. این عدد در مرداد ۳۰ هزار تومان بود.

در شهریور ماه امسال قیمت خیار به هر کیلو گرم ۶۰ هزار تومان رسید و امروز قیمت خیار بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان است در حالی که ابتدای سال بین ۲۷ تا ۳۰ هزار تومان بود.

صیفی‌جاتی مانند کلم و بادمجان نیز در بازار داخل بیش از ۵۰ هزار تومان در حال عرضه است. کلم بروکلی بالای ۱۰۰ هزار تومان و سیر نیز بسته به کیفیت آن بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان در نوسان است.

آخرین قیمت میوه و صیفی‌جات

بر اساس آخرین قیمت‌ها از رصد هفتگی بازار میوه و صیفی‌جات در میوه فروشی‌های مناطق مرکزی رو به پایین شهر، هر کیلو گرم سیب زرد و قرمز ۳۷ تا ۸۹، گلابی ۹۸ تا ۱۹۸، لیمو شیرین ۴۵ تا ۶۹، پرتقال ۱۸ تا ۸۰، نارنگی ۳۹.۸۰۰ تا ۵۹، خرمالو ۶۹.۸۰۰ تا ۹۴، گریپ‌فروت ۳۰ تا ۳۴.۸۰۰، به ۵۹.۸۰۰، انار ۴۴ تا ۷۰، ازگیل ۸۹ تا ۱۳۸، توت فرنگی ۲۹۵، کیوی ۹۸ تا ۱۲۰ و ازگیل هر بسته ۵۰ هزار تومان است.

همچنین هر کیلو گرم گوجه فرنگی ۴۲ تا ۴۵، هویج ۲۴.۸۰۰ تا ۲۹.۸۰۰، کاهو رسمی ۳۹.۸۰۰، کاهو سالادی ۴۵، کلم پیچ ۳۴.۸۰۰ تا ۵۵.۸۰۰، کلم بروکلی ۹۹ تا ۱۲۰، خیار ۳۹.۸۰۰ تا ۵۹.۸۰۰، بادمجان ۴۹.۸۰۰ تا ۵۴.۸۰۰، شلغم ۳۳، چغندر ۳۳، نارنج ۲۵.۸۰۰ تا ۲۸.۸۰۰، فلفل دلمه سبز ۶۹، فلفل دلمه رنگی ۷۹، سیر ۲۵۰ تا ۴۰۰، لیمو ترش ۵۹.۸۰۰ تا ۶۹ و هر بسته گوجه گیلاسی ۶۵ هزار تومان تعیین شده است.

سیب زمینی در این بازار هر کیلو گرم ۳۴.۸۰۰ تا ۳۹.۸۰۰، پیاز سفید و زرد ۳۲.۸۰۰ تا ۳۹.۸۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

چرا با وجود کمبود در بازار، سیب‌زمینی و صیفی‌جات صادر می‌شوند؟

چرا با وجود کمبود در بازار، سیب‌زمینی و صیفی‌جات صادر می‌شوند؟

چرا سیب‌زمینی گران شد

مصطفی دارایی نژاد، رئیس پیشین اتحادیه بار فروشان در پاسخ به چرایی گرانی صیفی‌جات از جمله سیب زمینی در بازار داخل به خبرنگار مهر گفت: سال گذشته حدود ۵ میلیون تن سیب زمینی در کشور کشت و تولید شد. امسال یک میلیون تن از این عدد کمتر کشت شد. دلیلی این امر هم این بود که سال گذشته کشاورزان متضرر شدند؛ ضمن این که قیمت بذر سیب زمینی از تقریباً ۲۷ هزار تومان در سال گذشته به ۴۰ هزار تومان در سال جاری رسید.

وی افزود: سرمای هوا و تأخیر برداشت این محصول پرمصرف در بازار سبزیجات علت دیگر گرانی سیب زمینی در بازار داخل شد.

وی با بیان این که اما دلیل اصلی صادرات این محصول است، ادامه داد: با کاهش ارزش پایه پولی کشور، عرضه این محصول در بازار داخل برای کشاورز و البته دلال‌ها صرفه اقتصادی ندارد. دلال‌ها با انبار سیب زمینی و عرضه قطره چکانی در حال مدیریت قیمت در بازار هستند.

دارایی نژاد عنوان کرد: در یک ماه اخیر ورودی میدان بار تهران ۵۰ درصد کاهش داشته در حالی که پیش از این روزانه بین ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ تن سیب زمینی وارد میدان بار می‌شد.

رئیس پیشین اتحادیه بار فروشان با بیان این که در حال حاضر نمی‌توان مانع صادرات شد، گفت: بر اساس قانون اگر قرار باشد مانع صادرات کالایی از کشور شویم باید از ۶ ماه قبل به کشاورز اعلام شود.

راه برون‌رفت از این شرایط چیست؟

دارایی نژاد با اشاره به برداشت سیب زمینی جیرفت در فروردین ماه عنوان کرد: ورود سیب زمینی‌های این منطقه منجر به کاهش قیمت این محصول مصرفی در بازار داخل می‌شود.

وی اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به نزدیک شدن ماه مبارک رمضان و عید نوروز بهترین راهکار این است که به طور موقت سیب زمینی از پاکستان و ترکیه وارد کنیم. در این صورت سیب زمینی، هر کیلو گرم با نرخ ۲۰ هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد.

وی یادآور شد: وزارت جهاد کشاورزی باید می‌دانست کشت امسال سیب زمینی کاهش یافته و نباید اجازه صادرات می‌داد؛ البته تاکید می‌شود کشاورز محصول خود را صادر نمی‌کند بلکه دلالان در این بازار سوداگری می‌کنند.

وی ادامه داد: راهکار دوم هم این است که دستگاه‌های نظارتی به موضوع انبارهای سیب زمینی ورود کنند. برخی افراد مبادرت به انبار چندین تن سیب زمینی در انبارها کرده‌اند به طوری که ممکن است یک سوداگر ۳ تا ۶ تن محصول انبارشده داشته باشد؛ بنابراین انبارها از همدان تا جیرفت پر از سیب زمینی بوده و آدرس آنها مشخص است.

چرا با وجود کمبود در بازار، سیب‌زمینی و صیفی‌جات صادر می‌شوند؟

افزایش قیمت ۳ محصول پرمصرف بازار سبزی‌جات

دارایی نژاد با بیان این که ۳ محصول پیاز، گوجه فرنگی و سیب زمینی از اقلام پرمصرف در بازار ایران محسوب می‌شوند، گفت: نهادهای نظارتی از جمله وزارت جهاد کشاورزی باید کنترل بیشتری روی بازار این اقلام داشته باشند.

این مسئول صنفی اظهار کرد: فرنگی‌جات در میدان بار بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته و هنگام ورود به خرده فروشی‌های سطح شهر و افزایش ۳۵ درصدی در این بخش، قیمت بالاتر می‌رود و این می‌شود که سیب زمینی به حدود ۴۰ هزار تومان، کلم و بادمجان به بیش از ۵۰ هزار تومان می‌رسد.

مردم با فعالیت تعاونی روستایی ارزان‌ تر خرید می‌کردند

دارایی نژاد با اشاره به نقش تعاونی‌ها در حذف دلالان بازار، گفت: در گذشته تعاونی روستایی‌ها مدیریت از تولید تا مصرف را داشتند و محصولات باغی و صیفی‌جات با قیمت مناسب در بازار توزیع می‌شد و به دست مصرف کننده می‌رسید.

رئیس پیشین اتحادیه بار فروشان اضافه کرد: ضمن این که با برآورد میزان مصرف باید تولید و صادرات را مدیریت کرد. ترکیه بذر، کود و سم را رایگان در اختیار کشاورزان خود قرار می‌دهد، از این رو این اقلام ارزان‌تر به دست مردم ترکیه می‌رسد.

دارایی نژاد در پایان عنوان کرد: در حال حاضر با وجود قیمت بالای صیفی‌جات در بازار داخل این محصولات در حال صادر شدن به سایر کشورها هستند.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ