فرونشست زمین در شرق مازندران؛ ۱۰ درصد آب های سطحی مهار می شود
اقتصاد ایران: ساری- مدیرعامل آب منطقه ای مازندران گفت: برداشت های بی رویه آب های زیرزمینی در شرق استان به فرونشست زمین منجر می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، حیدر داودیان پیش ازظهر پنجشنبه در نشست مشترک امضای تفاهمنامه طرح ملی «داناب» با اشاره به شرایط نامساعد منابع آبی به ویژه آبهای زیرزمینی در مازندران گفت: طی سالهای اخیر سفرههای آب زیرزمینی در مازندران دستخوش تغییرات اساسی شد و به موازات آن با تغییرات اقلیمی و تغییر روند بارشها اکنون شاهد چالشهای جدی در تأمین آب مورد نیاز بخشهای مختلف مازندران هستیم.
حیدر داوودیان اظهار کرد: در مازندران نزدیک به ۱۹۸ هزار حلقه چاه داریم که حدود ۱۰۰ هزار حلقه از این چاهها غیرمجاز است و برداشت غیرقانونی از آنها انجام میشود.
وی افزود: برداشت بیضابطه آبهای زیرزمینی در هر دشتی به شکلی به سفرههای زیرزمینی ما آسیب وارد میکند. در شرق استان به فرونشست زمین منجر میشود و آسیبهای غیرقابل جبران وارد میکند. وقتی فرونشست اتفاق بیفتد یعنی ذخیره ۱.۵ میلیارد مترمکعبی آبهای زیرزمینی ما کاهش یافته و این کاهش نیز دیگر قابل بازگشت نیست و بخشی از منبع آبی را برای همه نسلهای آینده از بین بردیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با تاکید بر لزوم اقداماتی برای فرهنگسازی در زمینه مصرف بهینه آب و حفاظت از منابع آبی تصریح کرد: از نگاه یک کارشناس معتقدم انجام نشدن فرهنگسازی در مازندران طی چند دهه اخیر به دلیل فراوانی آب بود. چون کسی فکرش را نمیکرد روزی برسد که برای تأمین آب سالم و پایدار در مازندران با مشکل مواجه شویم.
داوودیان با بیان اینکه بر اساس آمارها مازندران سالانه ۴.۵ میلیارد متر مکعب آب سطحی و ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی دارد، گفت: این آمارها مربوط به دوره درازمدت است و در واقعیت شرایط به گونهای است که امروز میزان آبهای سطحی سالانه ما به کمتر از چهار میلیارد مترمکعب رسیده است.
وی ادامه داد: هرچند که کل نیاز بخش کشاورزی و آشامیدنی و صنعت به آب ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب برآورد میشود، اما به دلایل مختلف اکنون در همین مقدار هم با مشکل مواجه هستیم. چون تغییر اقلیمی اتفاق افتاد و بارندگیها را در مدت کوتاه و شدت بالا داریم که سبب میشود آب باران به سرعت از دسترس خارج شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران خاطرنشان کرد: ما برای مهار آبهای سطحی و بهرهبرداری مناسب از منابع آبی سطحی با هدف کاهش برداشت از آبهای زیرزمینی به سازههای مهار آب مانند سدها نیاز داریم. یکی از اهداف اجرای طرح ملی «داناب» علاوه بر فرهنگسازی در مصرف بهینه، تبیین اهمیت وجود این قبیل سازهها با نشان دادن وضعیت آبهای زیرزمینی به نسل جدید است.
داوودیان خاطرنشان کرد: در حالی که میانگین مهار آبهای سطحی در کشور حدود ۵۰ درصد است، در مازندران به دلیل نبود سازههای مهار آب حدود ۱۰ درصد از آبهای سطحی مهار میشود که برنامه داریم در چشماندازی مشخص با اجرای زیرساختهای مختلف این عدد را به حدود ۴۰ درصد برسانیم. با اجرای این قبیل طرحها میزان برداشت از آبهای زیرزمینی در این استان کاهش مییابد.
وی افزود: همکاری آموزش و پرورش در حوزه فرهنگسازی و ترویج مسائل علمی و فنی مرتبط با بخش آب میتواند کمک شایانی را در اوضاع اسفناک آب به ما کند. متأسفانه هنوز در کشور و حتی همین استان بسیاری از مردم باور نمیکنند که مازندران با تنش آبی مواجه است و وضعیت اسفناکی دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران خاطرنشان کرد: امیدواریم که با اجرای طرح ملی «داناب» در مازندران و پای کار آمدن آموزگاران برگزیده برای اجرای این طرح و خود دانشآموزان گام مهمی در مسیر فرهنگسازی برای مصرف آب و مسائل مرتبط با این حوزه برداشته شود.