گروسی: برجام در شکل فعلی دیگر کارآمد نیست
اقتصاد ایران: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس مدعی شد که شکل فعلی برجام دیگر مناسب نیست و باید چارچوبی جدید در نظر گرفته شود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز در جریان میزگردی با عنوان «مکعب روبیک امنیت جهانی» در مجمع جهانی اقتصاد در داووس با بیان اینکه ایران در حال حاضر تسلیحات هستهای ندارد، مدعی شد که برنامه هستهای ایران از زمان آغاز به کار برجام در سال 2018 به طور قابل توجهی گسترش یافته است.
وی افزود: این امر نشان میدهد که برجام، در شکل فعلی، دیگر کارآمد نیست و ما باید چارچوب جدیدی را در نظر بگیریم.
این اظهارات گروسی در حالی است که ایران بر اساس حقوق خود در برجام و با توجه به بدعهدیهای طرفهای مقابل خصوصا آمریکا و عدم اجرای تعهدات مصرح شده خود در این توافقنامه، تعهداتش را کاهش داده است.
بندهای 26 و 36 برجام شرایطی را برای تعلیق تعهدات ایران بیان میکند. پاراگرافها تاکید میکنند که اگر تحریمهای مندرج در ضمیمه 2 توسط هر یک از طرفهای برجام مجدداً اعمال شوند، ایران این حق را دارد که اعمال مجدد این تحریمها را توجیهی برای تعلیق تعهدات خود تحت برجام، به طور جزئی یا کامل بداند. ایران، متعاقب اعمال مجدد تحریمها توسط ایالات متحده در سال 2018 و عدم پایبندی امضاکنندگان اروپایی به تعهدات خود در برجام، به تدریج تعهدات برجامی خود را کاهش داد.
به گزارش خبرگزاری ترند، گروسی در این نشست تاکید کرد که فلسفه برجام که در ابتدا بر اساس امتیازات متقابل بنا شده بود، همچنان به قوت خودش باقی است. با این حال، او بیان کرد که یک توافق جدید مستلزم تغییرات اساسی است تا منعکس کننده چشم انداز ژئوپلیتیکی در حال تحول باشد.
وی افزود: ما باید ساختار و شرکت کنندگان در مذاکرات را بازنگری کنیم. پویاییها تغییر کرده و فقدان درک مشترک بین بازیگران کلیدی روند را پیچیده میکند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اختلاف فزاینده میان طرفهای سنتی مذاکره کننده از جمله 1+5 اشاره کرد که پیش از این رویکرد واحدی را در قبال ایران حفظ کرده بودند. او توضیح داد: در گذشته، حتی در میان اختلاف نظرها، یک اجماع اساسی وجود داشت. این پایه دیگر وجود ندارد.
گروسی پیشنهاد کرد که هرگونه توافق جدید مستلزم تضمینهای قوی و مشارکت فعال آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اطمینان از پایبندی است.
وی گفت: ما به عنوان حافظان معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای باید نقشی ضروری در شکل دادن به هر چارچوبی در آینده برای برنامه هستهای ایران ایفا کنیم.
انتهای پیام/