نقش اساسی کنوانسیونهای چهارگانه در کاهش درد و رنج انسانها
اقتصاد ایران: آئین ٧۵ مین سالگرد گرامیداشت تصویب کنوانسیونهای چهارگانه ژنو امروز با حضور دبیر ستاد حقوق بشر، رئیس جمعیت هلال احمر و رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، آئین ٧۵ مین سالگرد گرامیداشت تصویب کنوانسیونهای چهارگانه ژنو امروز ٢ بهمن ماه ١۴٠٣ با حضور کاظم غریب آبادی دبیر ستاد حقوق بشر، پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر، حجت الاسلام پورخاقان رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح برگزار شد.
غریب آبادی در ابتدای مراسم گفت: امروز در اینجا گرد هم آمدیم تا ٧۵ مین سالگرد تصویب کنوانسیونهای چهارگانه ژنو را گرامی داریم. این کنوانسیونها نه تنها پایه گذار حقوق بینالملل بشر دوستانه هستند بلکه در طول سالها در برخی مواقع نقش اساسی در کاهش درد و رنج انسانها در زمان جنگها و بحرانهای انسانی ایفا کردند.
وی افزود: جنگ به عنوان یک وسیله شوم تاریخی به قدمت آفرینش انسان دارد. حقوق بشردوستانه با قبول واقعیت این پدیده مخرب به منظور کاهش آلام به کرامت انسانها حمایت از غیرنظامیان، جلوگیری از تخریب اموال، محدود کردن آثار ناشی از جنگ و پیگرد، محاکمه و کیفر جنایتکاران جنگی نقش تعیین کنندهای در کنترل و هدایت مخاصمات مسلحانه دارد.
غریب آبادی ادامه داد: گزارشهای سالانه سازمان ملل متحد در مورد حفاظت از غیر نظامیان نشان میدهد که درگیریهای مسلحانه همچنان با تعداد بالای مرگ و میر غیرنظامیان، مجروحان، افراد آواره، ناپدید شدن و همچنین تخریب و ویرانه شدن خانهها مدارس بیمارستانها و آسیب به زیرساختهای غیرنظامی همراه بوده است.
وی افزود: حفاظت از غیرنظامیان نیازمند رویکردی جامع برای پیش بینی و کاهش چنین خطرات و رنج وها است. تمام تلاشها باید در راستای اطمینان از قوانین بین المللی بشردوستانه صورت گیرد و غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی بدون توجه به صحنه جنگ مورد حفاظت قرار گیرند.
غریب آبادی اظهار کرد: سازمان ملل در وادار ساختن طرفهای درگیری به پایبندی به تعهدات خود و احترام به حقوق بینالملل بشردوستانه دارای نقشی حیاتی است. علاوه براین دولتها باید برای اطمینان از رعایت حقوق بشر دوستانه اقدامات بیشتری انجام دهند. کنوانسیونهای چهارگانه ژنو و پروتکلهای الحاقی سنگبنای چهارچوبهای حقوقی برای حفاظت از غیرنظامیان و کسانی که منازعات مسلحانه شرکت نمیکنند هستند.
وی افزود: کنوانسیونهای چهارگانه ژنو در حقیقت پاسخی به نیازهای بشری در شرایط بحرانی و جنگی بودند. این کنوانسیونهای که به منظور حفظ کرامت انسانی در برابر خشونتهایی جنگی طراحی شدند به کشورهای امضا کننده این امکان را میدهد که اصول بنیادین این حقوق بشر را حتی در پیچیده ترب شرایط مورد تاکید قرار دهند.
غریب آبادی بیان کرد: همچنین دیوان بین المللی دادگستری در نظر مشورتی خود در سال ١٩٩۶ در مورد قانونی بودن تهدید و استفاده از سلاحهای هستهای بر دو اصل حقوق بین الملل بشردوستانه، یعنی تمایز بین نظامیان و غیرنظامیان و ممنوعیت رنجهای غیرضروری تاکید کرده است.
وی افزود: دیوان به صراحت اعلام کرده که کشورها هرگز نباید غیرنظامیان را هدف حمله قرار دهند، در نتیجه هرگز نباید از سلاحهایی استفاده کنند که قادر به تشخیص یا تفکیک اهداف نظامی یا غیرنظامی نیستند.
غریب آبادی گفت: چالش بین المللی که جامعه امروز به آن مواجه است عدم پایبندی طرفین درگیر به این قواعد است. جمهوری اسلامی ایران همواره به اصول بشردوستانه پایبند بوده و بر این باور است که هرگونه نقض این اصول نه تنها به حقوق انسانها آسیب میزند بلکه بر امنیت و ثبات جهانی نیز تأثیر منفی میگذارد.
خبر در حال تکمیل...