به گزارش سلامت نیوز به نقل از تسنیم، در دومین نشست تخصصی "عزم ملی برای هوای پاک با انرژیهای تجدیدپذیر" که هماکنون در حال برگزاری است، سلیمانی، پژوهشگر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، به تشریح اثرات منفی آلودگی هوا بر سلامت عمومی پرداخت. او اعلام کرد که در سال ۱۴۰۲، آلودگی هوا سبب افزایش ۱۳ درصدی ابتلا به سرطان، ۱۱ درصدی بیماریهای ریوی، ۱۸ درصدی سکته مغزی و ۱۷ درصدی بیماریهای مغزی نسبت به سال ۱۴۰۱ شده است.
افزایش چشمگیر بیماریها در اثر آلودگی هوا
سلیمانی توضیح داد که بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، غلظت ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون (PM2.5) در بسیاری از شهرهای ایران به طور قابل توجهی بالاتر از استاندارد جهانی است. به عنوان مثال، در شهر زابل، این میزان ۳۳ برابر استاندارد جهانی است و در تهران نیز ۳۵۳ روز از سال ۱۴۰۲، غلظت این ذرات بالاتر از حد مجاز بوده است.
وی افزود: آلودگی هوا تنها بر سلامت انسان تأثیر نمیگذارد بلکه باعث کاهش بهرهوری، تشدید بیماریهای قلبی و ریوی، خسارت به زیرساختها، کاهش گردشگری و مهاجرت نخبگان نیز میشود.
خسارتهای اقتصادی آلودگی هوا
سلیمانی همچنین به برآورد خسارتهای اقتصادی ناشی از آلودگی هوا اشاره کرد و گفت که این خسارات در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۵۹۷ همت، معادل حدود ۱۲ میلیارد دلار بوده است.
چالشها و مشکلات در اسقاط خودروهای فرسوده
در ادامه، سلیمانی به مشکلات موجود در روند اسقاط خودروهای فرسوده اشاره کرد و توضیح داد که اگرچه در شش ماهه اول سال ۱۴۰۲، ۱۴۱ هزار و ۲۳۹ خودرو فرسوده اسقاط شده است، هنوز با آمار هدفگذاری شده برای سال ۱۴۰۲ فاصله زیادی داریم. وی همچنین به مشکل بالای آلایندگی در مازوت مصرفی نیروگاهها اشاره کرد و هشدار داد که مقدار گوگرد در مازوت مصرفی کشور به طور قابل توجهی از استانداردهای جهانی بالاتر است.
ضرورت تجدیدنظر در سیاستهای محیط زیستی
سلیمانی تأکید کرد که اجرای کامل قانون هوای پاک، به ویژه در زمینههای نظارت، تامین اعتبار و هماهنگی بین دستگاهها، ضروری است. وی همچنین گفت که کشور برای رسیدن به هدفهای تعیینشده در قانون هوای پاک نیازمند یک برنامه پنجساله بلندمدت و برنامههای کوتاهمدت کمهزینه و زودبازده است.
این نشست و آمارهای ارائهشده، اهمیت توجه به آلودگی هوا و آثار آن بر سلامت عمومی و اقتصاد کشور را بیشتر از پیش نشان میدهد. برای مقابله با این بحران زیستمحیطی و بهبود کیفیت هوا، نیازمند اقدامات سریع، هماهنگ و جامع در سطح ملی هستیم.