ارتقای خدمات گمرکی با احداث بندر خشک در خراسان شمالی

اقتصاد ایران: بجنورد- مدیرکل گمرک خراسان شمالی گفت: ایجاد بندر خشک در خراسان شمالی به‌عنوان مرکزی استراتژیک، فرصتی برای ارتقای خدمات گمرکی و سرعت بخشیدن به انتقال کالاها است.

حجت امانی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به طرح بندر خشک در خراسان شمالی اظهار کرد: پرسش اصلی این است که چنین بندری باید مکانی باشد که به طور هم‌زمان امکانات ریلی و جاده‌ای مناسبی داشته باشد، همچنین نقل‌وانتقال کالا با هزینه‌های پایین و زمان کمتر امکان‌پذیر باشد.

وی در ادامه افزود: برای مثال، در بندرعباس، کارهای گمرکی انجام می‌شود و بارها تخلیه و بارگیری می‌شوند اما، ازدحام موجود در این بندر گاهی باعث طولانی‌شدن فرآیندها تا ۶ ماه می‌شود؛ بنابراین، نیاز است به مکانی نزدیک‌تر و مناسب‌تر منتقل شود تا فرایند ترخیص و سایر امور سریع‌تر انجام شود.

مدیرکل گمرک خراسان شمالی با بیان اینکه یک بندر خشک، چنین خدماتی را در مکانی نزدیک‌تر به مراکز تولید و مصرف کالا فراهم می‌آورد، اظهار داشت: بندر خشک باید امکان سرویس‌دهی سریع، ارزان و در دسترس را داشته باشد، تا انتقال کالا به‌جای بندرهای اصلی که دارای ازدحام و مشکلات زمانی هستند، روان و مؤثر باشد. همچنین بندر خشک می‌تواند نقشی کلیدی در خدمات ریلی میان‌استانی ایفا کند.

وی تصریح کرد: گمرک همانند یک نیروی اقتصادی عمل می‌کند و چه در مرز و چه در داخل استان، خدمات هوایی، دریایی و زمینی را ارائه می‌دهد. این انعطاف‌پذیری باعث شده که نظام اقتصادی به گمرک به‌عنوان یک بازوی اجرایی تکیه کند.

امانی در ادامه گفت: از منظر کارکردهای محلی، به طور مثال در استان مازندران، بندرهایی وجود دارند که ترخیص کالاهای این استان در آن انجام می‌شود، به همین دلیل، کالاهای استان مازندران از استان‌های دیگر، مانند خراسان رضوی، ترخیص نمی‌شود. اما در مورد برخی مسیرهای راهبُردی دیگر، مانند اتصال آسیای میانه به کشور، مسیرهای ریلی اهمیت زیادی دارند.

وی با بیان اینکه نبود زیرساخت‌های کافی حمل‌ونقل ریلی در برخی استان‌ها بر عملکرد گمرکی آن‌ها تأثیر منفی گذاشته است، گفت: راه‌آهن یکی از ارزان‌ترین وسایل حمل‌ونقل برای انتقال کالاها به شمار می‌رود. به‌ویژه برای کالاهای صادراتی که باید سریع و اقتصادی به مقصد برسند.

وی اضافه کرد: به‌عنوان‌مثال در پروژه‌های مشابه، نبود شبکه‌های حمل‌ونقل مؤثر باعث افزایش هزینه‌ها و کاهش سرعت فرایندهای صادراتی و وارداتی شده است و در واقع، زیرساخت‌های حمل‌ونقل نه‌تنها باعث ایجاد صرفه اقتصادی می‌شوند، بلکه نقش کلیدی در ارتقای موقعیت رقابتی استان‌ها و مناطق آزاد اقتصادی نیز دارند.

وی بیان کرد: از منظر عملکردهای منطقه‌ای، گمرک در مناطق ویژه اقتصادی حضور مستمر و مؤثری داشته است. در این مناطق، بسیاری از فرایندهای گمرکی به‌صورت کامل و تخصصی در محل انجام می‌شود.

مدیرکل گمرک خراسان شمالی در ادامه افزود: این امر سبب شده که نیازی به انتقال کالا به گمرکات اصلی نباشد و فرآیندها سریع‌تر انجام شوند، اما باوجود این، هنوز برخی مناطق نتوانسته‌اند نیازهای تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران را به طور کامل برطرف کنند.

وی یکی از موضوعات مطرح در مورد سرمایه‌گذاری در استان‌ها و استفاده از مزیت‌های گمرکی، را توسعه زیرساخت‌ها دانست و عنوان کرد: بسیاری از تعاونی‌های مرزنشین، به دلیل عدم تمدید پروانه‌ها، قادر به انجام واردات یا صادرات نیستند و این مشکل باعث شده، حجم بزرگی از فعالیت‌های تجاری که می‌توانست در استان انجام شود، به استان‌های دیگر منتقل شود.

امانی اضافه کرد: راهکاری که می‌توان برای بهبود این وضعیت پیشنهاد داد، ارائه تسهیلات و کاهش هزینه‌های مرتبط با بازرگانی مانند کاهش سود بازرگانی عنوان کرد.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ